Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
dieta dla grupy krwi A


Grupa krwi A

Kiedy praczłowiek zaczął się osiedlać i uprawiać role, jego organizm rozpoczął przystosowywanie się do nowych pokarmów. W odróżnieniu od grupy krwi 0, osoby o grupie krwi A winny unikać mięsa. Zaś białko dostarczać organizmowi głównie z soi.
Zatem ich dieta bardzo przypomina wegetarianizm. Mają niski poziom kwasu solnego w żołądku oraz wysoki poziom dwucukrów w jelicie, co oznacza - mało mięsa a sporo węglowodanów ( przy czym chodzi bardziej o warzywa niż zboża) i przyswajanie tłuszczów i białek, ale nie pochodzenia zwierzęcego.
Jak radzi de D’Adamo osoby o tej właśnie grupie krwi winny zwracać baczną uwagę na regularność swojego trybu życia. Kluczową kwestię odgrywa regularny sen, chodzenie spać o tej samej porze. Co się tyczy jedzenia, to nie opuszczanie posiłków także jest niezwykle istotne.
Ważne jest, aby osoby o tej grupie krwi robiły sobie w pracy choć kilkuminutowe przerwy na głęboki oddech i krotki relaks. Pokarmy białkowe ( wędlina czy przetwory mięsne) winny być przez nich jadane rano i przed południem, nie po południu. Złota zasada dla grupy krwi A jest jadanie często i w małych porcjach.
Zbawienne dla nich okazują się wszelkie sporty relaksacyjne np. joga, tai chi, medytacja, strechnig, spacery, nordic walking. Najobfitszym posiłkiem powinno być śniadanie dla osób o tej grupie krwi. D’ Adamo radzi ograniczenie do minimum spożycie cukrów.
Osoby z tą grupą krwi bezwzględnie powinny unikać mięsa i ograniczyć je tylko do kurczaka i indyka. Zaś jako źródło białka może śmiało służyć im soja i fasola. Z produktów mlecznych winni wybierać tylko z kulturami bakterii jak: jogurt, kefir, ser, zaś unikać świeżego mleka.
Grupa krwi A nie powinna nadużywać zbóż, a zwłaszcza pszenicy. W ich diecie według dr D’Adamo maja znaleźć się: warzywa i owoce w dużych ilościach, orzechy i pestki, zielona herbata. Natomiast wykluczyć mają gazowane napoje, obniżające kwasowość żołądka.
Produktami szczególnie niebezpiecznymi dla grupy krwi A są: ziemniaki, kapusta, bakłażan, banany, pomarańcze, pomidory, pszenica, kukurydza.