ROLADA Z PIERSI INDYKA - ETAPY PRZYGOTOWANIA.
Około 1kg. piersi z indyka około 30 dag.mielonego jak namielone kotlety (u mnie mięso doprawione na kiełbasę) parę plastrów wędzonego boczku trochę sera żołtego w kawałku 1 ogórek małosolny musztarda , sól , pieprz czosnek granulowany. PIERŚ rozciąć na połowę , ale nie do końca -tak aby utworzyć prostokąt. Lekko rozbić układając mięso na folii , przykryć drugą folią i dopiero delikatnie tłuc tłuczkiem.Posypać przyprawami , dałam jeszcze trochę ziół prowansalskich. posmarować musztardą (ale nie koniecznie) Ułożyć boczek , wałek mielonego, ser żółty i ogórek. Zwinąć w roladę.Obwiązać nicią bawełnianą i włożyć do rękawa - po nakłuwać górą rękaw w kilku miejscach , aby para mogła wychodzić.Ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190*C na ok 50 minut.10 minut przed końcem rozciąć górę worka nożyczkami , do lekkiego zrumienienia się. Wyjąć , zdjąć nić , pokroić w plastry. Dobre na obiad , jak również na zimno na kanapki. W WERSJI DIETETYCZNEJ (DLA DIABETYKÓW) - do środka włożyć mielone z piersi kurczaka , lub udek bez skórki , można też dodać lekko uduszone z cebulką drobniutko pokrojone pieczarki, namoczoną i odciśniętą połówkę bułki (gdy za rzadkie dodać trochę bułki tartej.Dalej tak samo i do końca nie rozcinać folii - będzie bardziej białe.Chociaż przy rozciętej folii , też mocno nie rumienię.