Wczoraj wróciłam z pracy nieco wcześniej i miałam czas na przygotowanie obiadu. Zrobiłam roladki wieprzowe z morelami. Dla zainteresowanych podaję przepis:
Składniki na 1 porcję
sznycel wieprzowy od szynki - 150 g
plasterek żółtego sera - 25 g
trzy suszone morelki - 12 g
do sosu dwie suszone morelki pokrojone w paseczki - 8 g
szczypta soli, pieprzu i rozmarynu
białe wytrawne wino - 30 ml
łyżeczka oleju palmowego do smażenia
Wykonanie: sznycel należy rozbić, posypać przyprawami, położyć na nim plaster sera i morele i zwinąć w rulonik spinając wykałaczką. Obsmażyć roladkę na oleju palmowym, podlać winem, dodać dwie pokrojone w paseczki morelki, przykryć i dusić do miękkości. Do smaku można jeszcze posolić i popieprzyć. Ja to robię w szybkowarze, więc gotowanie roladek trwa ok. 25 min.
Do roladek podałam pieczone ziemniaki (ok. 150 g na porcję) i małosolne ogórki (ok. 150 g na porcję).
Na deser zrobiłam po filiżance kawy espresso.
Obiadek był pycha, tylko nie wiem ile kalorii weszło na porcję i jak to się ma do mojego wakacyjnego postanowienia.
PS. kolacji już nie jadłam