Witam wszystkich.
Dziś o tłuszczach... Temat ciekawy, bo wiadomo, że od nadmiaru tłuszczu w diecie, rośnie nam to i owo. Natmiast odpowiednia proporcja właściwych tłuszczów w diecie jest konieczna do przyswajania składników odżywczych. Tłuszcz rozpuszcza witaminy, wpływa na stan skóry i włosów. Zdrowe tłuszcze trawią się dłużej (orzechy, avocado) a przez co dłużej jesteśmy syci.
JEDEN GRAM TŁUSZCZU TO 9kcal przy czym jeden gram białka czy węglowodanów to 4 kcal. Różnica jest spora!
Jak więc jeść i co jeść by nie przybywało nam niechciane sadełko?
PRODUKTY LIGHT - należy pamiętać, że produkty wysoko prztworzone, zawierające niską ilość tłuszczu mają niższą wartość odżywczą. Tłuszcz jest zastępowany chemią, która często ma podobną kaloryczność, a nawet wyższą, jak sam tłuszcz.
TŁUSZCZE TRANS - utwardzone tłuszcze roślinne (inne nazwy: tłuszcz częściowo utwardzony, utwardzony bądź uwodorniony) powinny być organiczone w naszej codziennej diecie. Tłuszcze trans podnoszą poziom trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL) oraz obniżają poziomu dobrego (HDL). Wzrasta przez to ryzyko chorób serca i cukrzycy. Należy więc unikać: margaryny, batoników, ciast, ciasteczek, chipsów, paluszków, śmietanek w proszku oraz jedzenia fast food.
Tłuszcze trans powstają również w procesie smażenia (wysoka temperatura). Dlatego przydatna jest wiedza o tym które tłuszcze można spożywać tylko na zimno a na których można smażyć krótko lub długo.
Oleje do stosowania tylko na zimno to: słonecznikowy, lniany, kukurydziany, sojowy, z orzechów włoskich i z pestek dyni.
Oleje do stosowania przy krótkim smażeniu to oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.
Natomiast oleje, które mają wysoką temperaturę dymienia i można na nich smażyć dłużej to: masło klarowane, olej kokosowy, ryżowy lub palmowy.
KALORYCZNOŚĆ TŁUSZCZÓW NASYCONYCH: max 10% dziennej dawki kalorii
• 1 łyżka masła (12 g tłuszczu, 102 kcal)
• 1 łyżka oleju kokosowego (14 g tłuszczu, 117 kcal)
• szklanka mleka 2% (5 g tłuszczu, 120 kcal)
• 100 g polędwicy wołowej (3,5 g tłuszczu, 117 kcal)
KALORYCZNOŚĆ WIELONASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH (pufa - dobre tłuszcze, które zmianiejszają ryzyko cukrzycy i chorób serca):
• 1 łyżka oleju: kukurydzianego, słonecznikowego, sojowego, bawełnianego, z orzechów arachidowych, z krokosza balwierskiego, albo innego oleju warzywnego czy orzechowego (14 g tłuszczu, 120 kcal)
KALORYCZNOŚĆ JEDNONIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH (mufa - które obniżają poziom złego cholesterolu):
• 1/4 awokado (7 g tłuszczu, 80 kcal)
• 10 dużych, zielonych oliwek (4 g tłuszczu, 40 kcal)
• 1 łyżka masła orzechowego (8 g tłuszczu, 94 kcal)
KALORYCZNOŚĆ KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA 3 - zalecana dawka dzienna to 1250 mg!!!!
• 100 g gotowanego łososia (15,4 g tłuszczu, 228 kcal)
• 1 puszka sardynek w oleju (11 g tłuszczu, 191 kcal)
• orzechy włoskie 50 g (ok. 10 sztuk) (30 g tłuszczu,325 kcal)
KALORYCZNOŚĆ KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA 6 - pomagają przyswajać witaminy.
• 1 łyżka ziaren słonecznika – 15 g (6,5 g tłuszczu, 84,5 kcal)
• 1 łyżka pestek dyni – 15 g (6,9 g tłuszczu, 83 kcal)
• 1 łyżka masła migdałowego (9 g tłuszczu, 98 kcal)
Dobowe zapotrzebowanie kaloryczne powinno być zaspokajane tłuszczami w 20 - 30 %. Ważna jest również właściwa proporcja tłuszczów omega. Stosunek kwasów omega-6 do omega-3 powinien wynosić 4-5:1.
żródło: HW Polska
czas.na.zmiane
18 lutego 2014, 15:10Co przeważnie jesz Anetko na swojej diecie?
Grubaska.Aneta
15 lutego 2014, 17:25A moja dieta opiera się na tłuszczach i białkach własnie
Mrs.Nova
15 lutego 2014, 10:21Ja też bardzo interesuję się zdrową żywnością, a ostatnio tłuszczami. Dodałabym do tego artykułu mały haczyk jakim są oleje i inne tłuszcze rafinowane- są one oczyszczone i przez to nie posiadają żadnych wartości odżywczych- to sa te sklepowe "jasnożółte siki" jak ja mówię. Już mniejszym złem, ale też cały czas groźnym tłuszczem, są te tłoczone na zimno. Takie np. margaryny do ciast i smarowania w wysokich temp. przemieniają się w tłuszcze trans. W ogóle tłuszcz utwardzany, czyli m.in margaryna powstaje tak, że do tego oczyszczonego bezwartościowego oleju wprowadza się wodór, który natychmiast utwardza tłuszcz, proces chemiczny....Masakra co jemy
naughtynati
14 lutego 2014, 23:41fajny wpis, się trochę nauczyłam! :))