Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
[190.] Rozpusta

Coś te weekendy u mnie leżą i kwiczą w kwestiach istotnych, czyli żywieniowych...chociaż nie tylko w tych ;)

Pod ostatnim wpisem masaya pytała jak przygotowuje się frytki z cukinii...przepraszam za tak późną odpowiedź, ale jak to się mówi: lepiej późno niż wcale. Poniżej podaję przepis:

Składniki:
- 2 małe cukinie (dla samej siebie robię z połowy cukinii),
- 2 jajka,
- mąka z nasion amarantusa,
- sól, pieprz, papryka ostra

Wykonanie:
Cukinie obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w prostokąty (dokładnie takie jak frytki, a przynajmniej w zbliżonych kształtach :P). Rozbijamy jajka i roztrzepujemy je na głębokim talerzu, na drugim wysypujemy mąkę do której dodajemy przyprawy. Pokrojone cukinie maczamy w jajku, a następnie w mące. Po tym zabiegu rozkładamy je na blaszce wyłożonej folią do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Smacznego :)

Dzisiaj na śniadanie zjadłam placuszki z bananów i jabłka z czarną kawą (bez niej dnia nie zaczynam). Placki łatwe w wykonaniu: dwa małe banany, albo jeden duży blendujemy z dwoma jajkami i do tego pakujemy jabłko. Po czym, lądują one na rozgrzanej patelni, gdzie wcześniej wylądował już olej kokosowy. Proste, prawda? 

Na obiad, danie z kuchni bezglutenowej, czyli mini pizze na selerze i tu już nastąpiło pierwsze odstępstwo od diety paleo (patrz. ser mozzarella).

Niskokaloryczne danie i smaczne według mnie i mojej rodziny :)

Jeśli ktoś miałby ochotę sobie coś takiego przygotować to poniżej zamieszczam przepis:

Składniki:
- 1 duża bulwa selera,
- 2-3 pieczarki,
- 5-7 centymetrowy kawałek cukinii,
- 5 łyżek mielonego mięsa np. wołowiny,
- 50 gram mozzarelli light (chociaż ja używam klasycznej).

składniki sosu: 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1/4 kubka wody (50 ml), ząbek czosnku, 1 łyżeczka oregano, szczypta soli i pieprzu.

Wykonanie:
Mięso dusimy z ulubionymi przyprawami (w moim przypadku to: tymianek, curry, rozmaryn, estragon, oregano i czosnek). Seler kroimy na krążki o grubości 0,5 centymetra i układamy na rozgrzanym grillu na dwie minuty, a jeśli go nie posiadamy to na blaszce wyłożonej folią do pieczenia i trzymamy w rozgrzanym piekarniku około 4-5 minut (opiekam z dwóch stron). Po tym czasie rozkładamy na desce lub talerzu (ja zostawiam na blaszce).
Pieczarki i cukinie myjemy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Ser kroimy w drobną kostkę.
Seler smarujemy wcześniej przygotowanym sosem, na to nakładamy mięso, cukinie z pieczarkami i wieńczymy wszystko serem.
Układamy na grillu lub ładujemy do piekarnika i czekamy aż ser się roztopi. Po czym wyjmujemy i się zajadamy ;) Smacznego :)

Danie przed pieczeniem:

i gotowe do zjedzenia:

Wszystko byłoby piękne gdyby nie te...khm, khm, trzy pączki zjedzone do kawy...wiem, wiem "przeginka" ;) a i skoro się już przyznaję do grzechów to były jeszcze orzeszki ziemne i paluszki ;(

Ostatnio trenuję w systemie 5 na 2, czyli pięć dni treningowych (dwie jednostki treningowe w ciągu dnia) i dwa dni odpoczynku.

Do końca długiego weekendu powinnam już wiedzieć co z tym New Yorkiem jest...będzie on czy nie będzie - oto jest pytanie ;)
  • KochamMorze

    KochamMorze

    21 listopada 2013, 13:14

    placuszki z bananów, jabłek hm super na pewno spróbuje :) pozdrawiam

  • paula12398

    paula12398

    9 listopada 2013, 17:39

    Mmm... przepis zapowiada się pysznie. Moja mama coś takiego robi tyle, że w wersji kalorycznej, więc nie jem, ale może ją namówię też i na takie.. :D