Co jeść jeśli trzeba wykluczyć z diety gluten?
Zacznę od zamienników tradycyjnych pokarmów – tak, żeby nie zmieniać smaku życia, a wyłącznie składniki.
1. Chleb – można kupić – oferują go hipermarkety i np. Rossman(ale jest dość drogi). Najszerszy
asortyment znalazłam w Auchan i oczywiście w sklepach ze zdrową
żywnością. Jednak tu też wchodzi argument ceny, te z hipermarketów są
tańsze. Szybko zrezygnujesz z chleba albo
zaczniesz go samodzielnie wypiekać – i niech Ci internet będzie
przewodnikiem w tym zakresie. Dobre mąki chlebowe oferuje Schaar, ale
znów – to są drogie mąki. Dobre i tańsze są mąki firmy Bezglutenova –
dostępne m.in. w Carrefourze.
Ewentualnie z diety Dukana placki otrębowe(otręby owsiane mielone w młynku).
2. Makaron – to najprostsze. Jest makaron kukurydziany we wszelkich
postaciach, nawet dla dzieci. Dostępny w każdym hipermarkecie a ostatnio
nawet w Biedronce, choć nie próbowałam. Najtańszy (ok 5zł/paczka)
znalazłam w Auchan i jest tam w stałej sprzedaży.
3. Kluski – wszak Polska kluską stoi .Kluski śląskie to są kluski bezglutenowe. Ziemniaki z
mąką ziemniaczaną – mmmmmm raj dla wielbicieli klucha – glutenfree.
4. Placki, naleśniki – przygotowane z mąki kukurydzianej i ryżowej –
najlepiej mieszać te dwie mąki dają świetne efekty. Bywają troszkę mniej
elastyczne, ale wówczas np. placki trzeba spulchniać pianą z białek
dodawaną na koniec. Naleśnikom to nie przeszkadza. Jest jeszcze jedna
mąka, magiczna – to mąka z kleistego ryżu,ale jej nie próbowałam.
5. Sosy, zagęszczacze zup – mąka ryżowa lub ziemniaczana,
6. Ciasta i ciasteczka – można kupić bezglutenowe, ale można dużo szybciej i prościej zrobić w domu.Albo skorzystać z dukanowych przepisów(bez mąki).
Na co zwracać uwagę?
Na wędliny – zdecydowana większość, prawie 100% rynku wędlin jest z
glutenem. Nawet tych ekologicznych – jeżeli nie mają informacji, że są
bezglutenowe, to są z glutenem.
piekna.i.mloda
23 czerwca 2014, 00:33Ja polecam kasze jaglana :)
Kalissii
11 czerwca 2014, 20:58Wafle ryżowe są bez glutenu :)