Witajcie coś mnie podkusiło i gotuję bigos świąteczny Magdy Gesler. No i niestety nie moje smaki osobiście wolę bigos z koncentratem pomidorowym i bez wina. Cały dzień gotowania i jestem niezadowolona może jutro jak się przegryzie będzie lepszy. Mam prośbę jak uratować za kwaśny bigos. Zrobiłam wg przepisu i nie przepłukałam kapusty kwas jak diabli. W przepisie są śliwki suszonei je dodałam tylko że one też były kwaśne może cukier lub miód nie wiem co lepsze. Wyszedł mi gar jak dla wojska.
Aldek57
23 grudnia 2021, 14:17Najpiękniejszych świąt Bożego Narodzenia!
Julka19602
23 grudnia 2021, 21:41Dziękuję. Tobie i najbliższym zdrowych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia.🎄
Kaliaaaaa
21 grudnia 2021, 23:41Ja jak mi coś kwaśne to dosładzane cukrem i się nie zastanawiam...ostatnio słodzilam kapustę z grzybami do pierogów(też nie wyplukalam). Ale pewnie sposób z białą lepszy- zwłaszcza jak smak ci nie pasuje generalnie. Ja robię bigos z samej kiszonej, kapuchy nie płucze i wino leje... Jest kwaśny ale chyba po prostu taki lubimy. Kwestia gustu... Możesz spróbować jutro może się przegryzie... I nie ma się co martwic -lepiej że za kwaśny niż za słony;)
Marynia1958
21 grudnia 2021, 20:43Ja dodaję w takiej sytuacji trochę cukru
ducia
21 grudnia 2021, 17:56Ja ratuje miodem i słodkimi suszonymi śliwkami.
Julka19602
21 grudnia 2021, 19:06Włożyłam śliwki i były kwaśne dodam miodu
mania131949
21 grudnia 2021, 14:55Poradzę tak, jak Dorotka - dodać białej kapusty. Ugotować oddzielnie bez przypraw i wymieszać. Powodzenia :-)))
Julka19602
21 grudnia 2021, 15:41Dziękuję spróbuję.
61HaKa
21 grudnia 2021, 18:09Też jestem za ugotowaniem białej kapusty i dodaniem jej do bigosu.
dorotamala02
21 grudnia 2021, 14:43Trochę będzie roboty ale możesz dodać ugotowaną białą kapustę.Tylko będzie go jeszcze więcej.Ja z potrawami na święta już nie eksperymentuję bo wolę swoje smaki.Może ktoś bardziej się zna i wpadnie na lepszy inny pomysł.Pozdrawiam:)))
Julka19602
21 grudnia 2021, 15:40Dziękuję.