Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Bezglutenowo


Nadejszła wiekoopomna chwila kiedy to musiałam zaprzestać jedzenia wszytskiego co posiada gluen... Powiecie łatwizna... nieeeee nie nie! Gluten jest wszędzie!

Jednak kiedy mam do wyboru smukłą sylwetkę, lepsze samopoczucie i nie budzę się z opuchniętą połową twarzy,nie drapiąc się przy tym co chwila nie muszę mówić, że świeżym, pachnącym bułeczkom mówię zdecydowane nie :)

Życie bez glutenu jest proste o ile człowiek żywi się w domu... zauważyłam, że większym problemem są służbowe kolacje... natomiast jeżeli nauczymy się w czym też ten nieszczęśliwy gluten siedzi, wybór dań staje się o niebo łatwiejszy. Jakoś nie ufam odpowiedziom na moje pytania "Czy w tej potrawie znajdeje się gluten?" Zazwyczaj słyszę nie, ale po ostatniej kolacji wysypało mnie w mgnieniu oka..

Kolejnym problemem staje się alkohol... pozostaje mi mi.in. whisky, tequila, z tym, że do niektórych smaków trzeba dojrzeć, widocznie jestem zbyt smarkata, bo nadal nie mogę się do tego przekonać:P

Wódka? tak, ale z ziemniaków:P ciężka...stanę się może w końcu absynentem :)

Dzisiejsze menu:

Ś: sałata lodowa + ogórek kiszony + pomidor + pollenta posmarowana twarożkiem
II Ś: jabłko + pomarańcza
O: potrawka z kurczaka, z cebulką, marchewką, selerem, pietruszką + ziemniaki na parze bez soli z koperkiem + buraczki zasmażane
P: jogurt naturalny + jabłko z cynamonem + rodzynki
K:faszerowana papryka + czerwona herbata z cytryną

  • angelisia69

    angelisia69

    6 stycznia 2015, 13:29

    no ja napewno nie uwazam ze to latwe,bo masz racje gluten jest teraz wszedzie!!Troszke wspolczuje takiej diety,bo musisz bardzo uwazac i wiele produktow eliminowac,jednak jesli dla zdrowia,to trzeba sie poswiecic.A whisky,to moj ulubiony trunek ;-) z cytrynka i woda jest extra

  • andorinha

    andorinha

    6 stycznia 2015, 12:12

    Ja żyję bez glutenu odkąd pamiętam i nie jest tak źle, głowa do góry, odzwyczaisz się. Jeśli chodzi o wódkę to na stronie celiakia.pl stwierdzają że czysta wódka nie posiada glutenu, białko to nie może zostać przetransportowane do spirytusu podczas destylacji. Co innego wódki kolorowe, nie wiadomo co jest w barwnikach. Wino możesz pić bez obaw, także cydr, a piwa bezglutenowe są coraz bardziej dostępne. Pozdrawiam :)

    • madziczatko86

      madziczatko86

      6 stycznia 2015, 13:05

      No właśnie nie wiem jak z tym alkoholem...czytałam już różne publikacje, ale chyba najlepszym wskaźnikiem będzie mój sam organizm :) Drapę się po Bolsie i Absolucie :) być może w międzyczasie zagryzałam to czymś co mogło spowodować reakcję alergiczną.... no będę musiała potrenować :P