Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
indeks


Indeks GLIKEMICZNY - TABELA



 Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70 procent, tak jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy. Indeks glikemiczny żywności nie może być ustalony na podstawie jej składu lub wskaźników wchodzących w jej skład węglowodanów. Aby go wyznaczyć, należy podać konkretny produkt, konkretnej osobie. Podaje się dany produkt grupie osób a następnie przez dwie godziny, co 15 minut pobiera im krew i bada się poziom cukru. W ten sposób uzyskuje się przeciętną wartość IG. Stwierdzono, że wartość średnia jest powtarzalna, a badania wykonane w różnych grupach ochotników dają zbliżone wyniki. Wyniki uzyskiwane u osób chorych na cukrzycę są porównywalne z wynikami uzyskanymi u osób zdrowych. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Zjedzenie węglowodanu o wysokim IG doprowadza do gwałtownego skoku poziomu cukru wywołującego w odpowiedzi duży wyrzut insuliny. Poziom cukru szybko ulega obniżeniu i podobnie do wahadła, które znacznie wychyliło się w jedną stronę i musi to podobnie uczynić w przeciwną - poziom cukru nie spada do wartości wyjściowej lecz znacznie niższej, źle już tolerowanej przez organizm a nazywanej hipoglikemią. Poza różnymi niemiłymi doznaniami - objawem hipoglikemii jest głód. Chęć jego zaspokojenia jest powodem niekontrolowanego pojadania. Produkty o wysokim IG sprzyjają tyciu w dwojaki sposób: wywołują głód, co sprzyja częstszemu jedzeniu i działają anabolicznie dzięki powodowaniu dużych skoków poziomu insuliny. Insulina reguluje poziom cukru ale też powoduje aktywacje procesów przyswajania, składowania określanych mianem anabolizmu, co w praktyce przekłada się na tycie. Insulina aktywuje procesy neolipogenezy - tworzenia tłuszczy - głównie z dostarczanych węglowodanów. W tej też formie następuje składowanie. Ponadto insulina ułatwia deponowanie tłuszczy krążących w surowicy krwi do komórek tłuszczowych. Jest więc ona tzw. hormonem anabolicznym.
   Wysoki poziom insuliny sprzyja tyciu. Ów wysoki poziom związany jest zaś z konsumpcją pewnej grupy węglowodanów, które w sposób gwałtowny i znaczny podnoszą chwilowy poziom glukozy w surowicy krwi, czyli innymi słowy, mają tzw. wysoki indeks glikemiczny (wyższy lub równy 70). Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Produkty takie nie są więc sprzymierzeńcem tycia. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka termiczna, czas obróbki termicznej) podwyższa ich indeks glikemiczny.


Tabela

Indeks Glikemiczny - zakresy wartości

Niski Indeks Glikemiczny = 55 lub mniej
Średni Indeks Glikemiczny = 56-69
Wysoki Indeks Glikemiczny = 70 lub więcej

Produkt

Indeks Glikemiczny

Ananas

59

Arbuz

75

Banan

59

Banany dojrzałe

72

Baton Mars

65

Baton Twix

44

Biszkopt

46

Brzoskwinie

29

Brzoskwinie z puszki w syropie

52

Budyń

43

Buraki

65

Cebula

15

Chipsy

90

Chleb - Pieczywo francuskie

95

Chleb biały

95

Chleb pełnoziarnisty żytni

58

Chleb pszenny

85

Chleb pumpernikiel

40

Chleb żytni na zakwasie

55

Chrupki kukurydziane

63

Chrupki pszenne

70

Ciasto francuskie

59

Coca Cola

63

Cukier rafinowany

68

Czekolada biała

44

Czekolada gorzka

22

Czekolada mleczna

49

Czereśnie

22

Czosnek

15

Daktyle suszone

103

Dynia

75

Fanta

68

Fasola biała

40

Fasola biała, ugotowana

33

Fasola czarna

30

Fasola płaskostrąkowa

46

Fasola szparagowa

71

Figi suszone

35

Fruktoza

20

Frytki

95

Glukoza

100

Grejpfrut

25

Groch gotowany

22

Groszek zielony

45

Groszek zielony z puszki

61

Gruszki

42

Herbatniki

57

Jabłka

38

Jabłka suszone

29

Jogurt owocowy

36

Jogurt 0% tłuszczu

27

Jogurt czysty bez cukru

15

Jogurt naturalny

36

Kasza gryczana ugotowana

54

Kasza jaglana, ugotowana

71

Kasza manna

58

Kiełki fasoli Mung

25

Kiwi

52

Kleik ryżowy

90

Knedle ziemniaczane

52

Kukurydza słodka

53

Kukurydza z puszki

55

Kus kus gotowany

65

Laktoza

46

Lody z pełnego mleka

61

Maltoza

110

Makaron

65

Mango

55

Marchewka długo gotowana

85

Marchewka świeża

30

Mąka kukurydziana

70

Melon

65

Miód

87

Mleko odtłuszczone

32

Mleko pełne 3% tłuszczu

27

Mleko słodzone, zagęszczone

61

Mleko zsiadłe

32

Morele suszone

30

Morele świeże

15

Nutella

33

Orzechy

22

Orzeszki ziemne, solone, prażone

14

Otręby owsiane

55

Płatki kukurydziane

84

Płatki owsiane błyskawiczne

85

Płatki ryżowe

80

Pomarańcza

44

Pomidory

15

Popcorn

72

Proso

70

Rodzynki

64

Ryba

38

Ryż Basmati gotowany

60

Ryż biały gotowany

70

Ryż brązowy (naturalny) gotowany

55

Ryż długoziarnisty gotowany

56

Rzepa

72

Soczewica z puszki

44

Soczewica zielona gotowana

30

Soja

14

Soja z puszki

18

Sok ananasowy

46

Sok grejfrutowy

48

Sok jabłkowy

40

Sok pomarańczowy

52

Sok pomidorowy bez cukru

38

Sok z marchwi świeży

43

Śliwki

30

Truskawki

40

Winogrona

46

Wiśnie

25

Ziarna całe pszenicy

41

Ziarna całe żyta

34

Ziarno jęczmienia

25

Ziarno kukurydzy

69

Ziemniaki gotowane

95

Ziemniaki młode

57

Ziemniaki pieczone

85

Ziemniaki puree

90



Ciekawostki

  Indeks glikemiczny produktów żywnościowych spożywanych w ich naturalnej postaci jest znacznie niższy niż gotowanych lub przetworzonych w inny sposób. Pełnoziarniste płatki zbożowe i pieczywo z pełnej mąki zawierają dużo błonnika, witamin i pierwiastków śladowych, które mają zdolność obniżania wysokiego poziomu glukozy we krwi. Aby indeks glikemiczny spożywanych produktów nie był duży musimy wziąć pod uwagę następujące aspekty:

?       błonnik opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi. Może również podwyższyć czułość receptorów podatnych na insulinę w mięśniu, tak że glukoza łatwiej przedostaje się do komórki. Jeśli receptory są mało czułe, wtedy trzustka zwiększa wydzielanie insuliny by zrównoważyć dopływ glukozy do komórek mięśni,

?       formę produktu - czy jest zmielony lub w inny sposób przetworzony czy występują w nim pełne ziarna lub włókna,

?       stopień przygotowania lub ugotowania - co pozwala na zbadanie zawartości skrobi,

?       obecność fruktozy i laktozy (obie mają niski indeks glikemiczny),

?       czas spożywania pokarmu, czas jedzenia ma wpływ na wydzielanie glukozy do krwi - im szybciej jesz, tym jest ono szybsze,

?       produkty bogate w tłuszcze, o niskim indeksie glikemicznym mogą być błędnie zakwalifikowane, bo tłuszcze i białko spowalniają opróżnianie żołądka, a tym samym i szybkość trawienia w jelicie cienkim. A zatem ich indeks glikemiczny może być relatywnie niższy niż produktów zawierających mniej tłuszczów.