Uznałam że tak będzie łatwiej i szybciej ,
podaje przepis na stronie zamiast odpisywać wszystkim z osobna .
Ciasto .
20 łyżek mąki -tak jak się nabierze
pół kostki masła lub margaryny
1 jajko
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki wody -sama dodaje gazowaną
Makę , schłodzony tłuszcz ,proszek do pieczenia ,
sól i jajko siekamy nożem jak na kruszonkę .
Wodę rozlewam po całości dość równomiernie .
Zagniatam ciasto -trzeba troszkę cierpliwości -kruszy się .
Po połaczeniu sie wszystkiego ,zawijam w folię i do lodówki .
Minimum 30 min -sama robię go dzień wcześniej ,
w lodówce może leżeć do trzech dni .
Rozwałkowuje pomiedzy folią spożywczą lub papierem do pieczenia technika dowolna ma być cienkie .
Formę natłuszczamy ,posypujemy bułka tartą ,wykładamy ciasto .
Widelcem nakłuć dość gęsto
aby ciasto się nie wybrzuszyło podczas pieczenia .
Pieczemy pod obciążeniem do 15 min
w temperaturze ok 180 -200 stopni .
Farsz który miałam na tej tarcie .
Brokuły ,pieczona pierś z kurczaka .
Brokuły blanszuje i studze .
Rozkładam na podpieczonym spodzie brokuły i kurczaka .
Przygotowuje jedno lub dwa jajka zmieszane z około 150 ml śmietany (rodzaj śmietany wedłóg uznania -byle była by gęsta )
Dosypuję przyprawy -sół ,pieprz ,czosnek ,gałka muszkatałowa .
Rodzaj przypraw oczywiście wedłóg własnych gustów .
Zalewam farsz .
Na wierzch rozkładam porwaną mozzarelę ,posypuję tartym żółtym serem ilość -jak kto lubi ,na sam koniec płatki migdałów .
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 min.
Po upieczeniu zostawiam do lekkiego przestygnięcia .
Rodzaj farszu zalerzy tylko od Was .
Moja poprzednia tarta to pozostałości z obiadu który miałam dnia poprzedniego .
Mam nadzieję że niejasności nie ma , jeśli się pojawiły odpowiem indywidualnie .
SMACZNEGO
moniaxxxxx
14 listopada 2013, 11:45Pycha:) aż mi ślinka cieknie, ale obawiam się ,że nie umiałabym zjeść tylko małego kawałka, a pewnie to trochę kalorii ma:(
Ja-Ogrzyca
14 listopada 2013, 11:45Ja to tylko tyle mogę napisać, że Cię podziwiam że potrafisz i że Ci się chce. W moim wykonaniu to by pewnie same brokuły były z serem (bez ciasta i całej reszty) a i to byłoby cudem moich możliwości kulinarnych!
limonka80
14 listopada 2013, 08:43No to mam pomysł na obiad.Wczoraj kupiłam brokuły i cycki z kurczaka.Dzięki Tobie wiem w co je włożyć he, he.
Paczuszek45
14 listopada 2013, 08:16O ! Super ! Dzięki za przepis :)))
kompulsiarz
14 listopada 2013, 06:14mm wygląda smacznie. nigdy nie jadłam tarty na słono, za to kocham na słodko!! :)
ewela0406
13 listopada 2013, 21:42No kochana twoje tarty są przepyszne napewno jedna z nich jutro zrobie
dorotuniaa
13 listopada 2013, 21:24Dziękuję :)