Dieta Montignaca
4 kg w ciągu miesiąca
Doktor Michael Montignac stwierdził, że powodem tycia nie są zbyt
kaloryczne posiłki, ale ich złe komponowanie. Ułożył więc tabelę
produktów, w której określił tzw. indeks glikemiczny (IG). Jest on tym
wyższy, im bardziej podniósł się poziom glukozy we krwi po spożyciu
danego produktu. Podzielił również węglowodany na dobre (o niskim
poziomie IG, poniżej 60) i złe (IG 60-100). Aby zastosować dietę
Montignaca, trzeba wybierać produkty z niskim IG.
Zasady diety:
Jedz przynajmniej 3 posiłki
dziennie o stałych porach. Nie łącz produktów z grupy pierwszej
(białka) z grupą drugą (węglowodany) i trzecią (rośliny strączkowe).
Wszystko możesz łączyć z grupą czwartą (warzywa). Na śniadanie wybieraj
produkty bogate w węglowodany, ale z niewielką ilością białka, obiad
komponuj z potraw bogatych w tłuszcz i białko. Dzień zakończ lekką
węglowodanowo-białkową lub białkowo-tłuszczową kolacją. Te zalecenia
dotyczą I etapu diety Montignaca. W II etapie diety możesz pozwolić
sobie na kieliszek wina czy grzankę, ale ogranicz spożycie tłuszczów.
Przerwy między posiłkami nie mogą być krótsze niż 3 godziny (po
posiłku z tłuszczem - 4 godziny). Możesz pić wodę mineralną,
bezkofeinową kawę, świeżo wyciskane soki warzywne. Pij między
posiłkami, nigdy w trakcie ani przed nimi.
To dieta dla każdego, kto jest zdyscyplinowany. Przynosi dobre
rezultaty, pod warunkiem że nie robi się od niej odstępstw. Największą
wadą tej diety jest konieczność częstego odwiedzania sklepów ze zdrową
żywnością.
Produkty wskazane
IG poniżej 20
bakłażany, cebula, cukinia, czosnek, orzeszki ziemne, papryka, pomidory, seler naciowy i korzeniowy, soja, warzywa zielone
IG 20-29
czekolada (min. 70 proc. kakao),
czereśnie, fasola gotowana, grejpfruty, fruktoza, groch gotowany,
jabłka suszone, jogurt 0 proc. tłuszczu, kasza jęczmienna, marchew
surowa, marmolada bez cukru, mleko świeże, soczewica czerwona, suszone
śliwki
IG 30-39
brzoskwinie z puszki, ciecierzyca,
dziki ryż, fasolka szparagowa, figi, gruszki, jogurt naturalny, makaron
sojowy, mleko odtłuszczone i zsiadłe, ryby, soczewica zielona gotowana,
sok pomidorowy, spaghetti razowe, śliwki, twaróg
IG 40-50
brzoskwinie, chleb gryczany,
otrębowy, żytni pełnoziarnisty, czekolada biała, groszek świeży, mięso
chude, mleko sojowe, makaron rurki, ryżowy, z pełnego ziarna, płatki
zbożowe bez cukru, pomarańcze, pumpernikiel, ryż basmati, brązowy, sery
żółte chude, soki owocowe świeże, truskawki, winogrona
Produkty niewskazane
IG 50-69
ananas,
banany, bezy, biszkopt, buraki, chleb razowy, kasza manna, gryczana,
kiwi, konfitury, dżemy, słodzone, kukurydza, kuskus, lody, mango,
melon, miód, mleko skondensowane słodzone, morele świeże, pączki,
rodzynki, rzepa, spaghetti długo gotowane, wafle ryżowe, ziemniaki w
mundurkach
IG 70-89
arbuz, batony czekoladowe, bób
gotowany, chleb biały, coca-cola, cukier, herbatniki, marchew gotowana,
naleśniki, pierogi, popcorn, ryż krótko gotowany, ziemniaki gotowane
IG 90-100
bagietka, bułeczki drożdżowe, chipsy, daktyle suszone, frytki, glukoza, mączka ryżowa, piwo, ziemniaki pieczone
Grupy produktów
Białkowe
mięso, drób, chude mleko, jaja, chude jogurty, chude sery, ryby, owoce morza
Węglowodanowe
pieczywo pełnoziarniste, ryż, kasze, makarony, ziemniaki, marchew, buraki, kukurydza, alkohol
Rośliny strączkowe
soczewica, fasola, groch, bób, soja
Warzywa
kapusta, kalafior, cykoria, papryka, por, kabaczki, ogórki, groszek zielony
Owoce
cytrusy, jabłka, śliwki, gruszki, brzoskwinie, truskawki, kiwi
Nasiona
orzechy, migdały, pestki
Tłuszcze
oleje, masło, margaryna, czekolada