Pierogi- 1,5 szkl otrębów owsianych
- 0,5 szkl otrębów pszennych
- 1/4 szkl gorącej wody
- 1 jajko
- sól
Otręby
mielimy na mąkę.
Wsypujemy do miski, solimy, dodajemy jajko i zaczynamy
zagniatać ciasto.
Stopniowo dodajemy wodę - ważne aby ciasto nie było
rzadkie.
Ciasto zagniatamy do chwili aż przestanie się kleić do rąk.
Ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3mm i wykrawamy kółka szklanką.
Kładziemy farsz i zalepiamy.
Wrzucamy po kilka pierogów na lekko osolony
wrzątek i gotujemy aż wypłyną.
pierogi na słodko:
- twaróg
mieszamy z odrobina jogurtu i słodzikiem.
Pierogi można polać jogurtem
owocowym light
lub jogurtem naturalnym ze słodzikiem.
pierogi mięsne:
-gotowane mielone mięsko + cebulka + przyprawy