Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Krem z pomidorów z wołowymi pulpetami



Składniki (na 6 porcji):

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
  • 1 listek laurowy
  • ziele angielskie, pieprz w ziarnach
  • sól, pieprz
  • gęsty jogurt naturalny


Mięso wyrobić z jajkiem i solą i pieprzem. Formować małe pulpeciki i delikatnie podsmażyć na patelni. Do garnka wlać 2l wody, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i zagotować. Dodać obraną marchewkę, pietruszkę i por. Gotować do miękkości warzyw. Wyjąć por, dodać pomidory, paprykę słodką i ostrą i zagotować. Zupę potraktować blenderem i doprawić do smaku.

Na talerzu wyłożyć 5 pulpetów i zalać je gęstym kremem. Dodać łyżkę gęstego jogurtu naturalnego i podawać.

Smacznego!