Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Chili con carne


Chili con carne 
danych składników wychodzi porcja dla 2-3 osób.


Składniki:

  • 0,5 kg wołowego mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów (240g)
  • 1 mały przecier pomidorowy (70g)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kuminu/kmin rzymskiego mielonego
  • 1,5-2 łyżeczki chili
  • 1 papryczka chili
  • sól, pieprz

Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyć na wodzie. Dodać oregano, kumin/kminu, chili i papryczkę chili pokrojoną w plasterki (trzeba pamiętać, żeby usunąć nasiona z papryczki!). Zarumienić. Dodać mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć ok 15min, od czasu do czasu mieszać. Następnie dodać pomidory i przecier i doprawić do smaku. Gotować kolejne 10-15min. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i gotować do jej miękkości. Jeśli chili con carne będzie miało za dużo sosu-postawić na dużym ogniu i odparować.

Smacznego!