Dzisiejszy dzień zaczęłam bojowym nastawieniem - idę do przodu :D
Potem owsianka która syci mnie naprawdę długo i zbieram się do lasu . Tradycyjnie 30 minut marszu i 1 godzina spaceru. Jest tak świetna pogoda że szkoda byłoby kisić się w domu . Mam nadzieję że zima już mnie nie zaskoczy , bo tak sobie chodząc między drzewami już wyobrażałam siebie na rowerze :D Jak tylko zrobi się cieplej wyciągam rower z piwnicy ( mam nadzieję że tam jeszcze stoi :D - mam awersje przed pójść do piwnicy :/ ) , myję go,napompuję koła i jadę w siną dal :D :P
Dzisiejszy jadłospis :
śniadanie - owsianka na mleku 2 %
II śniadanie - sałatka owocowa
obiad - talerz zupy szczawiowej oraz gotowane udko bez skóry
podwieczorek - 2 naleśniki z domową konfiturą jagodową ( dziecko "prosiło" od 2 dni , stwierdziłam - zjem bez rozpaczy :D , wliczyłam je w bilans więc gra gitara :P )
kolacja - 2 kromki chleba orkiszowego z połową wędzonej makreli
Wracając ze spaceru zahaczyłam o Biedronkę .
Oto zakup :D
Będąc na diecie lub jak kto woli "na zdrowym odżywianiu " zaczęłam kupować kiełki i je dosłownie pokochałam :D Zawsze to była już gotowa mieszanka,wystarczyło otworzyć opakowanie i je jeść :P Tym razem podniosłam sobie "poprzeczkę " i stwierdziłam ZROBIĘ SAMA :D Tym bardziej że na opakowaniu jest bardzo łatwa instrukcja jak je zrobić . Dam znak za jakiś czas czy coś z tego mi wyszło :P
Pamiętacie mój zakup "książki FIT" ? Obiecałam że jak tylko coś ugotuję / przyszykuję z tej książki to się tym podzielę .UWAGA - dzielę się :D
Oto zapiekany pomidor z jajkiem
To oryginał :P
Mi bardzo smakowały - tanie , szybkie i proste danie . Dodałam do tego ciemne pieczywo i śniadanie gotowe. Do środka pomidorka można dodać szynkę - dodam następnym razem :D
Oto przepis ( ilość składników - podaję jak piszę w książce ).
2 duże dojrzałe pomidory
4 jaja
1 łyżka oliwy z oliwek
sól,pieprz
trochę świeżych ziół np szczypiorem,tymianek
Ściąć kapelusz i wydrążyć łyżeczką środek - to jest moja kombinacja ( Autorka wspomina przekroić je w poprzek na połowę ) . Oprószyć środek solą i pieprze. Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni . Pomidory wyjąć, wbić do nich jaja,oprószyć solą i pieprzem , ponownie zapiekać przez 10-15 minut , aż jaja odpowiednio się zetną.
Autorka piszę że to są 4 porcje - 1 pomidor = 2 porcje.
1 porcja 89,5 kcal
6,8 g białka
6 g tłuszczu
2,8 g węglowodanów
0,8 g błonnika
Sałatka z awokado
Oto oryginał :
Moja porcja to :
1/2 awokado
1 pomidor
garść kiełków
feta ... "na oko" :D
Przepis autorki :
2 awokado
4 pomidory
10 dag sera fety
1 garść dowolnych kiełków
2 łyżki soku z cytryny
sól morska
Awokado pokroić w plasterki . Pomidory pokroić na ćwiartki. Awokado i pomidory ułożyć na półmisku , posypać pokruszoną fetą i kiełkami .Całość skropić sokiem z cytryny , oprószyć solą morską.
Liczba porcji - 4
1 porcja 178 kcal
6,9 g białka
13,5 tłuszczu
11,4 g węglowodanów
3,8 g błonnika
Ja zużyłam połówkę awokado . Co zrobić z resztą by nie ściemniało ? Nie wyjmować pestki :D Kiedyś taką poradę przeczytałam i sprawdzone w 100 % . Dodam że ten "egzemplarz" był bardzo dojrzały , przepołowiłam w ramach II śniadania a zdjęcie te zostało zrobione wieczorem . Dziś rano 90 % wyglądał tak samo.
Idę zobaczyć co u Was słychać.
Dziękuję za każdy komentarz,radę,opinię i sugestię :)
agataB1
27 lutego 2015, 21:35dzieki za przepisy - fajne to z fetą
dola123
27 lutego 2015, 13:21Genialnie prezentuje się ten pomidorek...Super propozycja na wspólne śniadanko ;))
Fryzja
27 lutego 2015, 11:56Ja kiedyś mocno uśmiałam się z tej rady dotyczącej awokado. Autor twierdził, że dopóki nie wyjmie się pestki awokado "myśli", że jest całe ;) Potrawy naprawdę świetne!
hajlaajf
27 lutego 2015, 11:47ale smakowicie u Ciebie :))
AnnaMonaliza
27 lutego 2015, 10:35Pomidorek wygląda smakowicie :) Do kiełków fajnie się sprawdza kiełkownica - w domu rodzinnym mama właśnie sama hodowała kiełki i bardzo fajnie się to sprawdzało
Monika123kg
27 lutego 2015, 10:56Nawet nie wiedziałam że jest takie urządzenie :D Myślę że zrobię tak - najpierw na gazie,a jak nic mi się nie "wykluje" zakupię kiełkownice bo widzę że to nie są jakieś wysokie koszta a zakup na lata.
zagrubabuba
27 lutego 2015, 08:25Co do awokado to tez nie wyciagam skórki ale czasami smaruję je sokiem z cytryny, zeby nie ściemniało :)
Anica.Anica
27 lutego 2015, 05:58Po zdjęciowym wpisie nabrałam ochoty na awokado, Kupiłam wczoraj, ale musi dojrzeć kilka dni. Sałatka mnie bardzo kusi. Co do kiełków to próbowałam w ubiegłym roku hodować sama, ale nie bardzo mi szło, może Tobie pójdzie lepiej.
Monika123kg
27 lutego 2015, 07:19Żeby awokado szybciej dojrzało to wystarczy włożyć je do papierowej torebki lub owinąć gazetą :) Niektórzy do gazety wkładają jabłko .
zagrubabuba
27 lutego 2015, 08:26Albo położyć koło bananów na parę dni :)
Delfifr
26 lutego 2015, 20:26A ta znowu o tym rowerze :P Życzę Ci, żeby obyło się bez niespodzianek i żebyś go znalazła w swojej piwnicy :) Ja z awokado robię guacamole: - awokado, - dużo czosnku, -sól, - chilli, - limonka. Awokado miażdżę, czosnek trę, doprawiam solą, chilli (można pieprz, mniej ostre) + sok z limonki. Mieszam i jest pyszne :)
Isfet
26 lutego 2015, 19:18Zawiń w folię spożywczą ;) ja tak kiedyś zrobiłam i nie ściemniało :D
dziubek814
26 lutego 2015, 18:59nie wiem ja jakos nie umiem sie przekonać do awokado tak naprawdę po prostu go nie lubię..;( a pomysl na snidanie z pomidorw zzapiekany z jajkiem wydaje sie naprawdę super ! * na pewno go wypróbuję ! :* miłego
Monika123kg
26 lutego 2015, 19:16Ja kiedyś się dziwiłam że ludzie tak zajadają się awokado :D Spróbowałam raz , drugi --- beeee .... Chyba był niedojrzały lub .... ja jeszcze do niego nie dojrzałam :D Zauważyłam że z wiekiem smaki mi się zmieniają :)
zagrubabuba
27 lutego 2015, 08:27Właśnie może jadłaś niedojrzałe? Trzeba pamiętać, że awokado w samo w sobie jest mdłe. Smaku nadają mu dodatki :) Jeśli chcesz używać go zamiast masła, to na kanapce koniecznie go posól i będzie smaczne :) Mój mąż też nie lubił awokado, dopóki nie spróbowała na chlebie posolonego i np z wędliną czy z jajkiem :) Należy pamiętać, że awokado działa również przeczyszczająco ;)
Dorota1953
26 lutego 2015, 18:12Pomidorek wygląda bardzo apetycznie :) Też mam ochotę na niego się skusić :) Jeśli chodzi o awokado, to oprócz, że nie wyjmuję pestki, to jeszcze przykrywam skórką wydrążonej połówki :))))
Keepcalmandschudnij
26 lutego 2015, 17:58Ten pomidorek wygląda bosko
bashita
26 lutego 2015, 17:18To ja dzisiaj na kolacje serwuje takiego pomidora! Dzieki za swietny pomysl :)
PuszystaMamuska
26 lutego 2015, 16:59pomidorek bardzo fajny, na pewno sprobuje :) milego spacerowania :) i kielkowania :)
puszysta43
26 lutego 2015, 16:51Super jedzonko :-) Ciesze się ze masz taką siłę, może dlatego że już niedługo wiosna :-) a pomidora to i ja sobie zrobię