Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
12.12.


Życie płynęło by spokojnie gdyby nie cena masła 🤣 i nie tylko, drożyzna straszna,ach ten nie dobry Tusk. Dziś zrobiłam ciasto "czekoladowy napoleon" zobaczę jutro co z tego wyszło. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła swoich zmian 😁. Do masy którą przełożyłam placki nie dałam śmietanki, zobaczymy jak ciasto do jutra nasiąknie. Dzięki braku śmietanki ciasto może bez problemu stać w ciepłym. Jeśli będzie smaczne zrobię na święta zamiast zamawiać tort makowy od sowy,na decyzję mam czas do jutra. Ni z tego ni z owego waga skoczyła w górę o 2,5 kg. Serio nie ogarniam tego,gdy mam wrażenie że jem sporo waga spada a gdy jem mniej rośnie. I to nie jest tak że zdaje mi się bo zapisuję wszystko co jem. Więc dziś korytko w górę. Trzeba dalej ogarniać chatę ale wszystko na spokojnie. 

Wczoraj ugotowałam znów gar rosołu, może zrobię już z niego barszczyk na wigilię. Mam już w słoikach modrą kapustą, będą zrazy wołowe i kluski śląskie. Dziś ugotowałam ziemniaki a jutro zrobię kluski śląskie, chcę zamrozić surowe i zobaczyć jak się zachowają po rozmrożeniu. Ciągle zastanawiam się co zrobić do jedzenia na te święta bo my bardzo mało jemy 😔.

Udalo mi się kupić ferro w rozsądnej cenie to znaczy po 35 zł za 300 g, wzięłam 3 opakowana. Mam też Rafaello, zamierzam jeszcze zamówić bakalie ale widzę że już podrożały przed świętami,szkoda że nie zamówiłam wcześniej.

  • silvie1971

    silvie1971

    12 grudnia 2024, 18:35

    Kluski slaskie bez problemu sie mrozi, tylko przed wszystkie dobrze obsypac czy obkulac maka ziemniaczana, zeby sie nie poklejaly. Z zamrazaki jak wyciaam to uderzam woreczkiem o blat, zeby sie rozdzieliy i od razu do wrzatku

  • mineralna1969

    mineralna1969

    12 grudnia 2024, 17:30

    Witaj ! Dziękuję za pomysł z kapustą modrą do słoików . Jeśli chodzi o kluski śląskie mrożone trzeba bardzo uważać przy gotowaniu i nie dużo na raz klusek wrzucać do garnka -będzie ok😁 pozdrawiam!

    • Noir_Madame

      Noir_Madame

      12 grudnia 2024, 19:58

      Dodam jeszcze że do kapusty dodaję czerwone wino wytrawne,cynamon i goździki

  • kaba2000

    kaba2000

    12 grudnia 2024, 16:22

    Ja dostaje masło od sąsiadki i mam pełno.Uważaj na surowe kluski.Ja raz zamroziłam i mi się rozpadły na proszek.Lepiej ugotować i zamrozić.

    • Noir_Madame

      Noir_Madame

      12 grudnia 2024, 16:48

      Problem polega na tym że ja czuję inny smak ugotowanych zamrożonych,taka ze mnie Magda Gessler 😂. Dlatego chcę zrobić próbę.

    • Noir_Madame

      Noir_Madame

      12 grudnia 2024, 20:00

      Szczęściara ☺️

  • araksol

    araksol

    12 grudnia 2024, 14:02

    u mnie tylko sernik bez spodu, polewy i cukru. Na słodziku z jabłkami...

    • Noir_Madame

      Noir_Madame

      12 grudnia 2024, 14:25

      Ja jakoś nie trawie tych słodzików,na co dzień nie jem słodyczy, nie słodzę więc jak od świata zjem ciasto z cukrem to świat się nie zawali.