Życie płynęło by spokojnie gdyby nie cena masła 🤣 i nie tylko, drożyzna straszna,ach ten nie dobry Tusk. Dziś zrobiłam ciasto "czekoladowy napoleon" zobaczę jutro co z tego wyszło. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła swoich zmian 😁. Do masy którą przełożyłam placki nie dałam śmietanki, zobaczymy jak ciasto do jutra nasiąknie. Dzięki braku śmietanki ciasto może bez problemu stać w ciepłym. Jeśli będzie smaczne zrobię na święta zamiast zamawiać tort makowy od sowy,na decyzję mam czas do jutra. Ni z tego ni z owego waga skoczyła w górę o 2,5 kg. Serio nie ogarniam tego,gdy mam wrażenie że jem sporo waga spada a gdy jem mniej rośnie. I to nie jest tak że zdaje mi się bo zapisuję wszystko co jem. Więc dziś korytko w górę. Trzeba dalej ogarniać chatę ale wszystko na spokojnie.
Wczoraj ugotowałam znów gar rosołu, może zrobię już z niego barszczyk na wigilię. Mam już w słoikach modrą kapustą, będą zrazy wołowe i kluski śląskie. Dziś ugotowałam ziemniaki a jutro zrobię kluski śląskie, chcę zamrozić surowe i zobaczyć jak się zachowają po rozmrożeniu. Ciągle zastanawiam się co zrobić do jedzenia na te święta bo my bardzo mało jemy 😔.
Udalo mi się kupić ferro w rozsądnej cenie to znaczy po 35 zł za 300 g, wzięłam 3 opakowana. Mam też Rafaello, zamierzam jeszcze zamówić bakalie ale widzę że już podrożały przed świętami,szkoda że nie zamówiłam wcześniej.
silvie1971
12 grudnia 2024, 18:35Kluski slaskie bez problemu sie mrozi, tylko przed wszystkie dobrze obsypac czy obkulac maka ziemniaczana, zeby sie nie poklejaly. Z zamrazaki jak wyciaam to uderzam woreczkiem o blat, zeby sie rozdzieliy i od razu do wrzatku
Noir_Madame
12 grudnia 2024, 19:57Dzięki za uwagi
mineralna1969
12 grudnia 2024, 17:30Witaj ! Dziękuję za pomysł z kapustą modrą do słoików . Jeśli chodzi o kluski śląskie mrożone trzeba bardzo uważać przy gotowaniu i nie dużo na raz klusek wrzucać do garnka -będzie ok😁 pozdrawiam!
Noir_Madame
12 grudnia 2024, 19:58Dodam jeszcze że do kapusty dodaję czerwone wino wytrawne,cynamon i goździki
kaba2000
12 grudnia 2024, 16:22Ja dostaje masło od sąsiadki i mam pełno.Uważaj na surowe kluski.Ja raz zamroziłam i mi się rozpadły na proszek.Lepiej ugotować i zamrozić.
Noir_Madame
12 grudnia 2024, 16:48Problem polega na tym że ja czuję inny smak ugotowanych zamrożonych,taka ze mnie Magda Gessler 😂. Dlatego chcę zrobić próbę.
Noir_Madame
12 grudnia 2024, 20:00Szczęściara ☺️
araksol
12 grudnia 2024, 14:02u mnie tylko sernik bez spodu, polewy i cukru. Na słodziku z jabłkami...
Noir_Madame
12 grudnia 2024, 14:25Ja jakoś nie trawie tych słodzików,na co dzień nie jem słodyczy, nie słodzę więc jak od świata zjem ciasto z cukrem to świat się nie zawali.