Będę niedługo siać bakłażany i spróbuję uprawiać swoje własne :) i jeszcze cukinie ale cukinie to dopiero posieje w kwietniu... Teraz testuję takie przepisy:
.............................................................
"Ciasto z bakłażana Składniki
1 kg bakłażanów pokrojonych w plastry
150 g chudej mielonej wołowiny
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
natka pietruszki
100 g koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
Przygotowanie
Marynować plastry bakłażana przez 1 godzinę w grubej soli. Piekarnik nastawić na 180°C. Sparzyć, odcedzić i posiekać bakłażana. Dodać mięso wołowe, jajka, posiekany czosnek, cebulę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszać, włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 30 minut. Podawać z koncentratem pomidorowym. "
.........................................................................
"Faszerowane kabaczki
1 kg bakłażanów pokrojonych w plastry
150 g chudej mielonej wołowiny
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
natka pietruszki
100 g koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
Przygotowanie
Marynować plastry bakłażana przez 1 godzinę w grubej soli. Piekarnik nastawić na 180°C. Sparzyć, odcedzić i posiekać bakłażana. Dodać mięso wołowe, jajka, posiekany czosnek, cebulę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszać, włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 30 minut. Podawać z koncentratem pomidorowym. "
Składniki
4 ładne kabaczki
250 g mielonej wołowiny
250 g chudej szynki wieprzowej bez skóry
2 ząbki czosnku
150 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka drożdży piwnych w płatkach
sól
pieprz
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na 180°C. Wydrążyć kabaczki. Przygotować farsz, mieszając mieloną wołowinę z szynką i posiekanymi: czosnkiem, pieczarkami i cebulą. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać razem z solą i pieprzem. Ułożyć farsz w wydrążonych kabaczkach. Posypać drożdżami piwnymi i wstawić do piekarnika na 30 minu . " (ze strony dukan.pl)
Składniki
4 ładne kabaczki
250 g mielonej wołowiny
250 g chudej szynki wieprzowej bez skóry
2 ząbki czosnku
150 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka drożdży piwnych w płatkach
sól
pieprz
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na 180°C. Wydrążyć kabaczki. Przygotować farsz, mieszając mieloną wołowinę z szynką i posiekanymi: czosnkiem, pieczarkami i cebulą. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać razem z solą i pieprzem. Ułożyć farsz w wydrążonych kabaczkach. Posypać drożdżami piwnymi i wstawić do piekarnika na 30 minu . " (ze strony dukan.pl)
4 ładne kabaczki
250 g mielonej wołowiny
250 g chudej szynki wieprzowej bez skóry
2 ząbki czosnku
150 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka drożdży piwnych w płatkach
sól
pieprz
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na 180°C. Wydrążyć kabaczki. Przygotować farsz, mieszając mieloną wołowinę z szynką i posiekanymi: czosnkiem, pieczarkami i cebulą. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać razem z solą i pieprzem. Ułożyć farsz w wydrążonych kabaczkach. Posypać drożdżami piwnymi i wstawić do piekarnika na 30 minu . " (ze strony dukan.pl)