Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Taki pasztet


 

Składniki:

550g mięsa z udzca indyka

130g marchwi, 130g cebuli, 100g korzenia pietruszki, 40g selera, grzyby suszone. 

2 jajka, otręby owsiane ok. 20g, olej, sól, pieprz, przyprawa do pasztetu (lub inna) 

Mięso pokroić na kawałki, obsmażyć. Warzywa obrać, grzyby przepłukać i dołożyć do mięsa. Całość przyprawić solą i pieprzem, zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem do miękkości, około godzinę. Po tym czasie wystudzić i zmielić wszystko w maszynce do mięsa. Wbić jajka, doprawić przyprawami, dosypać otręby, dobrze wymieszać. Powstałą masę mięsna włożyć do natłuszczonej formy. Piec w piekarniku w 180° przez około godzinę. Wystudzić w formie.  Ja mam keksowke 9*28cm. Po upieczeniu pasztet ważył prawie 800g. Jeden plaster taki jak na zdjęciu waży 40g i ma 56kcal. 

To była moja wczorajsza inwencja twórcza więc ilości składników mogą być dowolne. Jest z tym trochę pracy, ale można podzielić i zamrozić, co też uczyniłam. Smacznego 🍽️

  • GingerSlim

    GingerSlim

    2 marca 2020, 17:28

    Wygląda pysznie :-)

    • Stonka162

      Stonka162

      2 marca 2020, 19:27

      I tak smakuje, a na pewno zdrowszy niż te sklepowe gotowce.

  • diuna84

    diuna84

    2 marca 2020, 14:26

    witam koleżankę po długiej przerwie ponownie ;)

    • Stonka162

      Stonka162

      2 marca 2020, 15:13

      Witam żabo - fankę 😄. Cieszę się, że Cię widzę. 😙

    • diuna84

      diuna84

      9 marca 2020, 14:09

      :) wzajemnie ;)

  • aska1277

    aska1277

    1 marca 2020, 19:35

    Od tygodnia gdzie nie spojrzę, to widzę pasztet :) Hihi Nigdy nie mroziłam pasztetu.

    • Stonka162

      Stonka162

      1 marca 2020, 19:41

      Jakby był mój mąż, to pewnie też nie udało by mi się coś zamrozić. Sama jednak nie zjem całego. Mrożenie nic nie ujmuje, spróbuj kiedyś.

    • aska1277

      aska1277

      1 marca 2020, 20:04

      Dziękuję,jeśli będę miała większą ilośc spróbuję :)