Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Zioła wspomagające trawienie


Kolejny wpis z cyklu "może komuś się przyda". Ja ostatnio mam z tematem spore kłopociki:(

1. MIĘTA PIEPRZOWA
Mięta pieprzowa to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Z jej liści przygotowuje się susz oraz olejki. Ich cennym składnikiem jest mentol, który ma właściwości chłodzące, dezynfekujące, przeciwbólowe i rozkurczowe. Napary z mięty sprawdzają się w łagodzeniu skurczowych dolegliwości żołądkowo – jelitowych, działają również żółcio- i wiatropędnie. Warto pamiętać, że osoby, u których występują kamienie żółciowe, powinny spożywanie naparów i wyciągów z mięty konsultować wcześniej z lekarzem. Świeża i suszona mięta jest często wykorzystywana w kuchni angielskiej, gdzie przygotowuje się z niej sos, wykorzystywany jako dodatek do mięs.

2. IMBIR LEKARSKI
Imbir to popularna roślina przyprawowa kuchni azjatyckiej. Jego kłącze zawiera składniki, które pobudzają wydzielanie śliny, soku żołądkowego i żółci, dzięki temu doskonale sprawdza się jako środek wspomagający proces trawienia. Imbir pomaga również łagodzić nudności oraz charakteryzuje się działaniem przeciwutleniającym. Doskonale wzbogaca smak części dań mięsnych, rybnych, warzywnych oraz wypieków. Aby przygotować z niego napar wystarczy zalać sproszkowane lub świeże starte kłącze wrzątkiem i odczekać 5 do 10 minut. Kawałek imbiru można również dodać podczas parzenia czarnej lub zielonej herbaty.

3. ROZMARYN LEKARSKI
Rozmaryn to aromatyczna przyprawa popularna w kuchni śródziemnomorskiej. Jego liście zawierają olejek lotny, w skład którego wchodzą: garbniki, gorycze, fitoncydy, alfa- i beta – pinen, kamfen i cyneol. Rozmaryn to również ceniona roślina lecznica o dzianiu żółciopędnym, wiatropędnym i przeciwskurczowym, która doskonale wspomaga proces trawienia. Warto przyprawiać nim mięsa (baraninę, dziczyznę), potrawy z ziemniaków, makrony, sałatki oraz ryby. Z jego liści można również przygotować napary.

4. MNISZEK LEKARSKI

Mniszek lekarski, nazywany również mleczem, jest często kojarzony jedynie z pospolitym chwastem. Ta niepozorna roślina zawiera jednak szereg cennych związków takich jak: substancje goryczkowe, flawonoidy, aminokwasy i minerały. Korzeń i ziele mniszka charakteryzują się działaniem żółciopędnym, odwadniającym i lekko przeczyszczającym. Przygotowane z nich napary są pomocne przy zaburzeniach trawienia. Warto jednak pamiętać, że w przypadku występowania stanów zapalnych oraz niedrożności dróg żółciowych lub jelit stosowanie naparów z mniszka należy skonsultować z lekarzem.

5. KMINEK
Kminek należy do rodziny baldaszkowatych. Jego owoce są wykorzystywane zarówno jako przyprawa, jak i surowiec leczniczy. Olejek eteryczny otrzymywany z nasion kminku pobudza wydzielanie soków żołądkowych oraz działa rozkurczowo. Kminek, to jeden z najlepszych roślinnych środków na wzdęcia. Nie bez powodu zatem stanowi stały dodatek aromatyczny typowych potraw o działaniu wzdymających np. dań z kapusty lub z nasion roślin strączkowych.

6. KOPER OGRODOWY I WŁOSKI TO KREWNIACY KMINKU

Ich owoce również zawierają substancje, które działają rozkurczowo i wspomagają czynności przewodu pokarmowego. Aby przygotować napar z kminku lub kopru włoskiego, należy dokładnie rozgnieść ich owoce, a następnie zalać je wrzątkiem i pozostawić na 10 minut. Napar powinno się przecedzić po zaparzeniu.
  • KarolinaAnna1983

    KarolinaAnna1983

    12 stycznia 2012, 19:09

    oooo!! nie wiedzialam!! a ziółka rozne pijam po posiłkach, ale całkiem inne! dzieki :)

  • Assija

    Assija

    7 stycznia 2012, 11:05

    Gratuluję sukcesu! jeżeli chodzi o trawienie najlepsza jest woda wypita na czczo - nawet dwie szklanki. Wiem nie brzmi to zachęcająco, ale naprawdę warto - u mnie skutkuje zawsze. Pozdrawiam i trzymam kciuki.