Kolejny wpis z cyklu "może komuś się przyda". Ja ostatnio mam z tematem spore kłopociki:(
1. MIĘTA PIEPRZOWA
Mięta pieprzowa to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Z jej liści
przygotowuje się susz oraz olejki. Ich cennym składnikiem jest mentol,
który ma właściwości chłodzące, dezynfekujące, przeciwbólowe i
rozkurczowe. Napary z mięty sprawdzają się w łagodzeniu skurczowych
dolegliwości żołądkowo – jelitowych, działają również żółcio- i
wiatropędnie. Warto pamiętać, że osoby, u których występują kamienie
żółciowe, powinny spożywanie naparów i wyciągów z mięty konsultować
wcześniej z lekarzem. Świeża i suszona mięta jest często wykorzystywana w
kuchni angielskiej, gdzie przygotowuje się z niej sos, wykorzystywany
jako dodatek do mięs.
2. IMBIR LEKARSKI
Imbir to popularna roślina przyprawowa kuchni azjatyckiej. Jego kłącze
zawiera składniki, które pobudzają wydzielanie śliny, soku żołądkowego i
żółci, dzięki temu doskonale sprawdza się jako środek wspomagający
proces trawienia. Imbir pomaga również łagodzić nudności oraz
charakteryzuje się działaniem przeciwutleniającym. Doskonale wzbogaca
smak części dań mięsnych, rybnych, warzywnych oraz wypieków. Aby
przygotować z niego napar wystarczy zalać sproszkowane lub świeże starte
kłącze wrzątkiem i odczekać 5 do 10 minut. Kawałek imbiru można
również dodać podczas parzenia czarnej lub zielonej herbaty.
3. ROZMARYN LEKARSKI
Rozmaryn to aromatyczna przyprawa popularna w kuchni śródziemnomorskiej.
Jego liście zawierają olejek lotny, w skład którego wchodzą: garbniki,
gorycze, fitoncydy, alfa- i beta – pinen, kamfen i cyneol. Rozmaryn to
również ceniona roślina lecznica o dzianiu żółciopędnym, wiatropędnym i
przeciwskurczowym, która doskonale wspomaga proces trawienia. Warto
przyprawiać nim mięsa (baraninę, dziczyznę), potrawy z ziemniaków,
makrony, sałatki oraz ryby. Z jego liści można również przygotować
napary.
4. MNISZEK LEKARSKI
Mniszek lekarski, nazywany również mleczem, jest często kojarzony
jedynie z pospolitym chwastem. Ta niepozorna roślina zawiera jednak
szereg cennych związków takich jak: substancje goryczkowe, flawonoidy,
aminokwasy i minerały. Korzeń i ziele mniszka charakteryzują się
działaniem żółciopędnym, odwadniającym i lekko przeczyszczającym.
Przygotowane z nich napary są pomocne przy zaburzeniach trawienia. Warto
jednak pamiętać, że w przypadku występowania stanów zapalnych oraz
niedrożności dróg żółciowych lub jelit stosowanie naparów z mniszka
należy skonsultować z lekarzem.
5. KMINEK
Kminek należy do rodziny baldaszkowatych. Jego owoce są wykorzystywane
zarówno jako przyprawa, jak i surowiec leczniczy. Olejek eteryczny
otrzymywany z nasion kminku pobudza wydzielanie soków żołądkowych oraz
działa rozkurczowo.
Kminek, to jeden z najlepszych roślinnych środków na wzdęcia. Nie bez
powodu zatem stanowi stały dodatek aromatyczny typowych potraw o
działaniu wzdymających np. dań z kapusty lub z nasion roślin
strączkowych.
6. KOPER OGRODOWY I WŁOSKI TO KREWNIACY KMINKU
Ich owoce również zawierają substancje, które działają rozkurczowo i
wspomagają czynności przewodu pokarmowego. Aby przygotować napar z
kminku lub kopru włoskiego, należy dokładnie rozgnieść ich owoce, a
następnie zalać je wrzątkiem i pozostawić na 10 minut. Napar powinno się
przecedzić po zaparzeniu.
KarolinaAnna1983
12 stycznia 2012, 19:09oooo!! nie wiedzialam!! a ziółka rozne pijam po posiłkach, ale całkiem inne! dzieki :)
Assija
7 stycznia 2012, 11:05Gratuluję sukcesu! jeżeli chodzi o trawienie najlepsza jest woda wypita na czczo - nawet dwie szklanki. Wiem nie brzmi to zachęcająco, ale naprawdę warto - u mnie skutkuje zawsze. Pozdrawiam i trzymam kciuki.