Temat: Cukinia i co dalej?

Tak jak w tytule... 

Posiadam duuużą cukinie i nie bardzo wiem co z nią zrobić. 

Na placuszki się nie nadaje bo...ma pestki. Jeśli je powykrawać to niewiele zostanie...

Jakieś pomysły?

GrzesGliwice napisał(a):

Chyba tak dla zasady... hi hi Dla mnie to jak jabłko z ogryzkiem ;)
peski sa super nie wyrzucaj ich to tak jakbys wydłubywal z truskawek pestki

Ja wczoraj robiłam córce placki. 

Wydrąż i to co zostanie twarde zetrzyj na grubej tarce z dodatkiem cebuli. Posól i odstaw aż puści wodę. Potem odciśnij w dłoniach płyn. W drugiej miseczce wymieszaj jajko z łyżką ulubionej mąki (ja robiłam z gryczaną) i przyprawami, które lubisz. Oczywiście, jeśli masz dużą cukinię to zużyj więcej jajek i mąki. Do tego ciasta dodaj odciśniętą cukinię, wymieszaj i smaż na patelni jak placki ziemniaczane. Na oleju lub bez jeśli masz teflonową lub ceramiczną.

na pół i wydrążyć, ja  najbardziej lubię w ziołach z piekarnika

a może pierś z kurczaka z cukinią i mozzarellą? ;)

zetrzyj cukinie i mozzarelę na grubych oczkach, dodaj 2 łyżki jogurtu naturalnego, wymieszaj Ułóż to na wcześniej przyprawionej piersi z kurczaka i wrzuć na grilla (w folii aluminowej) lub do piekarnika w naczyniu żaroodpornym Smacznego:)

ja bym zrobiła szaszłyki z kurczakiem, jakimiś innymi warzywami i ową cukinią :) mniam!

ewentualnie makaron, kurczak + sos śmietanowy i do tego cukinia - też pycha!

dodaj do leczo :)

Leczo to tylko z pomidorem, papryka, cebulą...i ewentualnie kurczakiem :) ale dziękuję za pomysł.

Wynalazłam ostatnio naprawdę lekką i fantastyczną zupę. Tydzień już się obiadam :)

https://wyszukanysmak.blogspot.com/2016/08/zupa-z-...

Zupa...? Hm... zapisze stronkę. dziękuję :)

ja bym ja starła i usmażyła placki z cukinii. Pestki nie szkodzą :)