11 lipca 2016, 21:32
Tak jak w tytule...
Posiadam duuużą cukinie i nie bardzo wiem co z nią zrobić.
Na placuszki się nie nadaje bo...ma pestki. Jeśli je powykrawać to niewiele zostanie...
Jakieś pomysły?
11 lipca 2016, 22:01
przekrojona na pol, wydrazona i faszerowana (miesem, kasza, warzywami, serem)pokrojona w plastry, przyprawiona i grillowanapokrojona w kostke i wykorzystana do przyrzadzenia warzywnego leczo (z baklazanem, papryka, pomidorami, pieczrakami)
To wszystko takie oczywiste...ale te pestki!?
11 lipca 2016, 23:02
Pomysły dobre tylko, że po wydrążeniu pestek niewiele tego zostanie...
Chyba jednak będzie faszerowana :)
11 lipca 2016, 23:07
Ja zawsze kroje na mniejsze kawałki, przyprawiam i podsmażam na patelni grillowej. Niebo w gębie :)
12 lipca 2016, 08:34
smażone plasterki w jajku i bulce tartej pycha!!! nie wiem co chcesz od pestek
Mówisz, że pestki są niczego sobie? jakoś mnie to nie bardzo przekonuje ;)
12 lipca 2016, 09:01
A próbowałeś czy jesteś na nie tak dla zasady? ;) Ja tak jak napisałam wcześniej bardzo lubię ten miąższ z pestkami :D W takich panierowanych kotlecikach dodaje fajnej wilgoci :)
12 lipca 2016, 10:30
Faszerowana - wydrąż, a pestki zmiksuj w blenderze i dodaj do farszu. Nic nie poczujesz
Dodaj do leczo, albo ratatouille
Zrób spaghetti z cukinii - najszybciej obieraczką do warzyw - zrobisz tagliatelle
Albo placki - zetrzyj ją na tarce
Pokrój w kostkę i dorzuć do zupy jarzynowej
Pokrój w cienkie plastry i upiecz w piekarniku - świetny dodatek do obiadu z miodowym sosem vinaigrette
Mam nadzieję, że pomogłam