Temat: Cukinia i co dalej?

Tak jak w tytule... 

Posiadam duuużą cukinie i nie bardzo wiem co z nią zrobić. 

Na placuszki się nie nadaje bo...ma pestki. Jeśli je powykrawać to niewiele zostanie...

Jakieś pomysły?

jablkowa napisał(a):

przekrojona na pol, wydrazona i faszerowana (miesem, kasza, warzywami, serem)pokrojona w plastry, przyprawiona i grillowanapokrojona w kostke i wykorzystana do przyrzadzenia warzywnego leczo (z baklazanem, papryka, pomidorami, pieczrakami)

To wszystko takie oczywiste...ale te pestki!?

może ratatuj albo cukinia duszona na patelni z pomidorami? 

Pomysły dobre tylko, że po wydrążeniu pestek niewiele tego zostanie...

Chyba jednak będzie faszerowana :)

Ja zawsze kroje na mniejsze kawałki, przyprawiam i podsmażam na patelni grillowej. Niebo w gębie :) 

szkoda, że masz tak mało…polecam zupe krem z cukinii:)

Pasek wagi

smażone plasterki w jajku i bulce tartej pycha!!! nie wiem co chcesz od pestek

soraka napisał(a):

smażone plasterki w jajku i bulce tartej pycha!!! nie wiem co chcesz od pestek

Mówisz, że pestki są niczego sobie? jakoś mnie to nie bardzo przekonuje ;)

A próbowałeś czy jesteś na nie tak dla zasady? ;) Ja tak jak napisałam wcześniej bardzo lubię ten miąższ z pestkami :D W takich panierowanych kotlecikach dodaje fajnej wilgoci :) 

Chyba tak dla zasady... hi hi 

Dla mnie to jak jabłko z ogryzkiem ;)

Faszerowana - wydrąż, a pestki zmiksuj w blenderze i dodaj do farszu. Nic nie poczujesz
Dodaj do leczo, albo ratatouille
Zrób spaghetti z cukinii - najszybciej obieraczką do warzyw - zrobisz tagliatelle
Albo placki - zetrzyj ją na tarce
Pokrój w kostkę i dorzuć do zupy jarzynowej
Pokrój w cienkie plastry i upiecz w piekarniku - świetny dodatek do obiadu z miodowym sosem vinaigrette

Mam nadzieję, że pomogłam