Temat: Pierogi- pytanie do specjalistek od lepienia:)

Hej!

Pierogi bede lepic drugi raz w zyciu. Ile czasu moga lezec ulepione, nieugotowane pierogi w lodowce? Czy mozna je ulepic jednego dnia, a drugiego dnia dopiero ugotowac- czy surowe nie stwardnieja? Szukalam w internecie informacji, ale duzo pisza o mrozeniu ich wczesniej, a malo o tym ile moga takie nieugotowane bez mrozenia po prostu polezec:)

Nigdy tak nie zostawiam,jak juz to gotuje a pozniej odsmazam na masle albo mroze.

Pasek wagi

Na drugi dzien bedą się nadawać do wyrzucenia. Moja mama robi pierogi tydzien przed swiętami, lekko je obgotowuje we wrzącej wodzie, zostawia do wystygnięcia a pozniej mrozi. W dniu swiąt wystarczy wrzucić je znów do wrzątku i sa pyszne

pierogi robilam raz w zyciu :D ale wydaje mi sie, ze ciasto zrobi sie twarde. Taka skorupka

Posyp lekko blaszkę mąką, pierogi ułóż tak żeby się nie pozlepiały i włóż je na blaszce do zamrażarki. W lodówce obeschną.

Pasek wagi

Pierogi albo od razu ugotuj albo zamroź surowe. Jeśli zostawisz je w lodówce stwardnieją (wyschną). Zauważ, że nawet ciasto, mimo, że jest przykryte, podczas lepienie zaczyna wysychać z wierzchu :)

Pasek wagi

Ja zawsze obsypuję mąką i mrożę bez obgotowywania.

Ja surowe mroze.

jak dziewczyny piszą albo ugotuj od razu albo zamroź. Zostawione wyschną

Pasek wagi

wyschną Ci nie ma co czekać