19 grudnia 2016, 11:48
Hej!
Pierogi bede lepic drugi raz w zyciu. Ile czasu moga lezec ulepione, nieugotowane pierogi w lodowce? Czy mozna je ulepic jednego dnia, a drugiego dnia dopiero ugotowac- czy surowe nie stwardnieja? Szukalam w internecie informacji, ale duzo pisza o mrozeniu ich wczesniej, a malo o tym ile moga takie nieugotowane bez mrozenia po prostu polezec:)
19 grudnia 2016, 18:37
Jak wyżej, ciasto obeschnie i nie będzie już takie jak powinno. My od lat robimy pierogi hurtowo kilka tygodni przed świętami, gotujemy i mrozimy. Akurat w przypadku pierogów mrożenie nie wpływa na smak i po rozmrożeniu są tak samo dobre.
20 grudnia 2016, 00:14
U mnie gotujemy, zostawiamy do ostygniecie ale na plasko rozlozone zeby sie nie pozlepialy, a pozniej zimne lekko smarujemy olejem, żeby sie nie pozlepialy w zamrazarce i mrozimy. Przy rozmrazaniu wkladamy calosc bez rozrywania ich do garnka do wrzątku, same sie od siebie oddzielą i się nie porozrywają i farsz nie wyplynie. Nie czuć ze byly mrożone.