Temat: Pierogi- pytanie do specjalistek od lepienia:)

Hej!

Pierogi bede lepic drugi raz w zyciu. Ile czasu moga lezec ulepione, nieugotowane pierogi w lodowce? Czy mozna je ulepic jednego dnia, a drugiego dnia dopiero ugotowac- czy surowe nie stwardnieja? Szukalam w internecie informacji, ale duzo pisza o mrozeniu ich wczesniej, a malo o tym ile moga takie nieugotowane bez mrozenia po prostu polezec:)

Jak wyżej, ciasto obeschnie i nie będzie już takie jak powinno. My od lat robimy pierogi hurtowo kilka tygodni przed świętami, gotujemy i mrozimy.  Akurat w przypadku pierogów mrożenie nie wpływa na smak i po rozmrożeniu są tak samo dobre.

laliho napisał(a):

Ja surowe mroze.

Pasek wagi

U mnie gotujemy, zostawiamy do ostygniecie ale na plasko rozlozone zeby sie nie pozlepialy, a pozniej zimne lekko smarujemy olejem, żeby sie nie pozlepialy w zamrazarce i mrozimy. Przy rozmrazaniu wkladamy calosc bez rozrywania ich do garnka do wrzątku, same sie od siebie oddzielą i się nie porozrywają i farsz nie wyplynie. Nie czuć ze byly mrożone. 

Pasek wagi