20 stycznia 2017, 17:38
Nie wiem czy wszyscy znają, czy ktoś używał, ale warto wiedzieć :) Tak więc dodam tutaj-może komuś przyda się ponieważ-zwłaszcza dla panów na diecie byłby bardzo sycącym obiadem przy zachowaniu umiarkowanej ilości kalorii.
Chodzi mi o nowość na naszym rynku-za to rzecz szalenie popularna w krajach azjatyckich- czyli o makaron z bulw rośliny Konjac. Jest to jeden z najbezpieczniejszych środków odchudzających-dostępny w formie tabletek a także kluseczek i makaronów czy namiastek ryżu które sa praktycznie pozbawione kalorii. Jak to możliwe? Konjak zawiera 97% wody i 3% błonnika niemal zupełnie nieprzyswajalnego dla ludzkiego organizmu mającego nazwę glukomannan (pod tą nazwą znajdziecie tabletki z suszonego korzenia).Substancja ta długo przebywa w żołądku i daje uczucie sytości.Ponadto doskonale oczyszcza układ pokarmowy.
Makaron z mąki organicznej Konjac z dodatkiem błonnika owsianego pojawił się pod nazwą SlimPasta-jest gotowy do użycia natychmiast-po odcedzeniu z zalewy i przepłukaniu na sitku wodą-następnie wystarczy polać go sosem czy w dowolny sposób podgrzać. Opakowanie po odcedzeniu zawiera 200g makaronu, 100g makaronu ma 9kcal (tak-to nie pomyłka) 4g błonnika, 0,2 g białka i nic więcej-tłuszcz, węgle,sól czy cukry to 0. Nie jest on niestety tani (8zł opakowanie) ale raz na jakiś czas można tak odchudzić potrawę napychając się bezkarnie daniem z makaronem ;)
A teraz przepis na danie które zrobiłam-porcja tu opisana jest naprawdę duża- co drobniejsze panie mogły by ją sobie spokojnie podzielić na 2 posiłki. Dla tej porcji którą tu wypiszę kaloryczność po przygotowaniu wynosi 447kcal.
Składniki
filet z kurczaka-1 pierś 140g
5 pieczarek
1 mała cebulka (ok 100g)
1-2 ząbki czosnku (kalorycznośc obliczona z 1 ząbkiem-jeśli 2 to trzeba dodać 7kcal do całości)
200g makaronu z Konjac (ilośc odcedzonego)
1 łyżka oleju z pistacji lub oczywiście dowolnego-np oliwy z oliwek
1 łyżka sosu pikantnego salsa mexicana marki fanex-opcjonalnie dla smaku(jeśli bez-odjąć od całości 24kcal)
koperek, sól,pieprz,szczypiorek
Mięso pokroić w kostkę, pieczarki na nieduże kawałeczki, cebulę w piórka, czosnek w pasterki. Obsmażyć mięso na oleju do ścięcia powierzchni kawałków-mieszając, dodać pieczarki, cebule,czosnek i podlać wodą (ok pół szklanki) przykryć i dusić co chwilę mieszając-płynu powinno być tak do połowy wys.mięsa-w trakcie duszenia zostanie wchłonięty.Dusimy do miękkości pieczarek i mięsa(małe kawałki dochodzą akurat równo), odkrywamy patelnię, dodajemy przyprawy i sos i mieszając odparowujemy resztke wody. Dodajemy odcedzony makaron i koperek-podsmażamy kilka minut żeby makaron się zagrzał. Na talerzu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
20 stycznia 2017, 22:39
nie lubie takiego odchudzania posilkow, byle zapelnilo zoladek nie dajac innych wartosci- dla mnie bez sensu
nie lepiej zjesc pelnoziarnisty makaron z tym sosem tylko mniejsza porcje o tej samej wartosci kalorycznej?? uwierz ze uczucie sytosci zostanie na dluzej
21 stycznia 2017, 08:48
a ja bardzo lubię konjac, bo nie jem w ogóle zwykłego makaronu, tylko nie wolno wąchać po otwarciu torebki, śmierdzi zepsutą rybą (!)