17 lutego 2017, 14:22
Cześć!
Może ktoś z Was mi pomoże. Poszukuje przepisu na masę serową. Niedawno jadłam ciasto w cukierni - zwykły biszkopt, przełożony masą budyniową i do tego masą z sera białego. Smakowała jak normalny sernik, tyle że nie była pieczona. Tyle wiem bo spytałam w cukierni, niestety kobitka nie chciała nic więcej powiedzieć, tzn jak ją robią. W sumie nie dziwota :) Szukałam trochę w sieci, ale wszędzie każdy tą masę wcześniej piecze. Na jednej stronie znalazłam przepis, ale tam ta masa jest bez dodatku jajek, a w tym cieście z cukierni masa była żółciutka tak więc zakładam że na jajkach.
Zna ktoś przepis na taką robiona masę twarogową?
17 lutego 2017, 14:27
ja bym zblendowała twaróg z koglem moglem i zelatyną na upartego. Przepisu nie znam. To, ze masa była zółta wcale nie znaczy, ze były w niej zółtka, mógł byc barwnik
17 lutego 2017, 14:35
Hej, skoro masa była żółta jest duża szansa, że była z sera gotowanego z mleka śmietany i jajek (starodawny przepis na sernik na zimno): (no albo z cudownych prochów, które obecnie są masowo używane przez cukiernie -bo szybko i tanio)
Przykładowy przepis
1) Mleko zagotować, śmietany
roztrzepać z jajkami i wlać do gotującego się na wolnym ogniu mleka.
Gotować całość, mieszając od czasu do czasu do momentu aż zrobi się
serek zbity w gródki. Serek przecedzić przez gęste sitko i schłodzić.
2) Masło zmiksować z cukrem, po czym dodawać stopniowo wystudzony serek,
Po przełożeniu ciasta i schłodzeniu w lodówce masa ładnie gęstnieje
17 lutego 2017, 15:31
Poszukaj przepisu na sernik gotowany. Można robić go na kruchych spodach lub na biszkopcie. Zawsze wychodzi:-)
17 lutego 2017, 16:52
można użyć np śmietany 36% (500ml) i sera zmielonego (0,5 kg) będziesz miała puszystą masę serową (ja robię taki sernik na spodzie z kruszonych sucharków.
żółtka można ubić w kąpieli wodnej na puszystą masę (ja akurat do serników na zimno nie użaywam jaj). Ale to że sernik był żółty nie świadczy o tym że był na jajkach.
17 lutego 2017, 16:58
Poszukaj przepisu na sernik gotowany. Można robić go na kruchych spodach lub na biszkopcie. Zawsze wychodzi:-)
Chyba tego właśnie szukałam Dziękuję Tobie i wszystkim za porady. Justi85, najlepszego z okazji urodzin