Temat: Dania z cukinii

Hej. Jakie są Wasze ulubione dania z cukinii? Moja to faszerowana rożnymi dodatkami, oraz makaron z cukinią i marchewką. 
Fajnie by było jakbyście napisali Wasze ulubione opcje ;)Może ktoś się zainspiruje. 

placki z cukini z jogurtem,cukinia panierowana w bułce tartej .

Pasek wagi

eszaa napisał(a):

snowflake_88 napisał(a):

- placki, szkoda tylko że prawie zawsze mi nie wychodzą, tzn. smak jest ok, ale rozwalają się podczas smażenia- sos do makaronu, podsmażona w plasterkach + rozpuszczona na patelni feta
 nie wiem jak sie robi, bo nigdy nie robiłam, ale powinny sie trzymac po dodaniu mielonego siemienia lnianego, albo otrębów. Ja tak "spinam" kotlety z kalafiora

Niby powinny się trzymać bo dodaję jajko (chyba takie samo działanie ma siemię) i mąkę. Obstawiam że to wyciekająca woda z cukinii wszystko psuje, mimo że zawsze porządnie odsączam.

Pasek wagi

placki cukiniowe z kurczakiem  i leczo :D

Placki z cukinii! Takie jak ziemniaczane, tylko z cukinii, mój numer jeden. Kiedyś też kuzyn mi zrobił cukinię smażoną w plasterkach w cieście naleśnikowym, w takiej cienkiej chrupiącej warstwie, smakowało świetnie.

Pasek wagi

ja uwielbiam smażoną cukinię w cieście :) pycha. do lecza też daje dużo ;)

Pasek wagi

Ja uwielbiam cukinię! Robię z niej zupę krem, leczo, placki takie jak ziemniaczane, faszeruję, obsmażam w bułce tartej, wrzucam przyprawione plasterki na grilla. Lubię też plasterki cukinii zapiekane w jajku przyprawione słodką papryką. A w słoikach robię ananasa z cukinii :D 

snowflake_88 napisał(a):

eszaa napisał(a):

snowflake_88 napisał(a):

- placki, szkoda tylko że prawie zawsze mi nie wychodzą, tzn. smak jest ok, ale rozwalają się podczas smażenia- sos do makaronu, podsmażona w plasterkach + rozpuszczona na patelni feta
 nie wiem jak sie robi, bo nigdy nie robiłam, ale powinny sie trzymac po dodaniu mielonego siemienia lnianego, albo otrębów. Ja tak "spinam" kotlety z kalafiora
Niby powinny się trzymać bo dodaję jajko (chyba takie samo działanie ma siemię) i mąkę. Obstawiam że to wyciekająca woda z cukinii wszystko psuje, mimo że zawsze porządnie odsączam.

 zrobiłam ;) i mam patent, zeby nie puszczały soku. Solimy dopiero na patelni, jak sie juz smażą. Nadmiar ewentualnej wody odparuje. Dodałam starte na tarce pieczarki i duzo pieprzu, pyszota ;)

Pasek wagi

Ja dziś robię cukinię faszerowaną kaszą jaglaną i pomidorami. To moje ulubione danie.