Czasem możemy mieć już dość wody pitej litrami w ciągu dnia i sięgamy po owocowe trunki w celu nawodnienia organizmu. Dlaczego jednak nie zawsze są one dobre i na czym polega różnica między nimi?
Podstawowe
trzy rodzaje owocowych napitków to soki, nektary oraz opisywane napoje. Soki
owocowe charakteryzują się przede wszystkim tym, że muszą być… sokiem z owoców.
Nie mogą zawierać w składzie wody, cukru, słodzików, barwników, wzmacniaczy
smaku, sztucznych aromatów ani większości dodatków E.
Soki
owocowe dodatkowo dzielą się na dwie kategorie:
-
sok odtworzony z zagęszczonego soku owocowego – najpierw odparowuje się znaczną
część wody z soku, ponieważ jego magazynowanie i transport są wówczas
łatwiejsze i tańsze, dopiero później dodaje się z powrotem tyle wody, ile
usunięto;
-
sok bezpośrednio wyciśnięty z owoców – najbliższy naturze, może być jednodniowy
lub pasteryzowany.
Przykładowe soki:
Nektary
owocowe to również soki, ale już rozcieńczane wodą i dosładzane: cukrem,
syropem fruktozowym, syropem glukozowym, miodem, substancja słodzącą, cukrem
owocowym, destroktozą albo fruktozą. Zależnie od owoców z jakich przygotowywany
jest nektar zawartość soku w jego składzie musi wynosić minimum 25% lub 50%. Są
owoce, z których w najlepszym wypadku wykonywane są tylko nektary, ponieważ
soki na ich bazie byłyby zbyt kwaśne, jak wiśnie, czarne porzeczki, limonki,
żurawina, truskawki czy morele.
Napoje
owocowe są produktem najgorszym jakościowo z dotychczas wymienionych. Może się
w nich znajdować sok, którego najczęściej jest niewiele, dodatkowo woda,
cukier, a także wiele dodatków E. Ilość soku musi być jednak na tyle znacząca,
żeby decydować o wartościach organoleptycznych i odżywczych produktu. Jest to
podstawowa różnica pomiędzy napojami owocowymi, a tymi o smaku owocowym, które
najczęściej smak otrzymują dzięki użytym aromatom.
W przypadku napojów owocowych zwartość soku nie jest konkretnie określona w przepisach, ale za standard uważa się wartość około 20%. Wszystkie napoje są aromatyzowane oraz słodzone, zaś w ich przypadku do produkcji używa się kilku rodzajów owoców (odwrotnie niż przy powstawaniu nektarów i soków).
Przykładowe napoje:
Tymbark – napój czerwona pomarańcza również ma liczne wady, jedną z nich jest ogromna ilość cukru w postaci aż 12 g/ 100 ml! W porównaniu do konkurencji na plus przemawia zawartość soków – 29%, natomiast w tym tylko 1% to sok z czerwonej pomarańczy, pozostały to sok ze zwykłej pomarańczy. Niestety o tym, że bazą produktu są zwykłe pomarańcze, mówi tylko drobny napis na etykiecie w rubryce dotyczącej składu. Na pierwszy rzut oka wydawałoby się, ze kupujemy istnie egzotyczny napój z rzadziej spotykanego owocu. Dodatkowo zawartość syropu glukozowo – fruktozowego nie skłania do wybrania tego produktu.
20% soku zawiera także Napój Caprio jabłkowy. 3,3 g/ 100 ml cukru to dobry wynik, który jednak musi zejść na dalszy plan w obliczu dodatków E w składzie. Istotnymi cechami w przypadku tego napoju są obecność: aspartamu, acesulfamu K, cyklaminianu, sukralozy, przez co trudno go polecić. Dodatkowym minusem produktu może być fakt, że producent podejmuje próbę zwodzenia konsumenta poprzez zastosowanie dużego napisu „100%” obok smaku produktu na etykiecie. Niestety „100%” nie odnosi się do tego, że to sok 100%, ale do faktu, że szklanka soku pokrywa 100% zapotrzebowania na witaminę C.
Wspomniana marka Tymbark ma też w swojej ofercie stuprocentowe soki owocowe. Sok jabłkowy 100% z dodatkiem soku z jabłek Champion i witaminy C to bardzo dobrej jakości produkt – 100% produktu to soki z mieszanki jabłek i w 70% sok z jabłek odmiany Champion. To wyjątkowy produkt spośród tych na naszej liście, bo jako jedyny nie powstaje z zagęszczonego soku, a wprost poprzez tłoczenie owoców. Zawiera 10,2 g cukru w 100 ml, ale to naturalnie występujące w owocach cukry, w żadnym wypadku nie są to dodawane z zewnątrz dosładzacze. Na plus na pewno przemawia fakt, że do soku dodano witaminę C - nie tylko jest to naturalny przeciwutleniacz, ale i szklanka soku może w pełni pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik.
Sok jabłkowy marki Hortex (Hortex jabłko 100%) także charakteryzuje się dobrym składem – 100% produktu to sok przygotowany z zagęszczonego soku jabłkowego. Zawiera niemal takie same wartości odżywcze, jak sok Tymbark, z ta różnicą, że nie posiada dodatkowej witaminy C.
Jak widać trzeba bardzo uważać decydując się na owocowy trunek. Przez etykiety z napisem 100%, obecne również na napojach, łatwo pomylić te słodzone i rozcieńczane napitki z wyciskanymi i wartościowymi z dietetycznego punktu widzenia sokami owocowymi. Niech dowodem na to będzie zestawienie dwóch zdjęć poniżej - ten pierwszy to marka Caprio - produkt nie jest sokiem, a producent próbuje to zamaskować, stosując napis "100%", dodając "dziennej dawki witaminy C w szklance Caprio", podczas gdy drugi producent - Tymbark proponuje prawdziwy, tłoczony 100-procentowy sok, podobnie sok marki Hortex.
Komentarze
slonko7
19 stycznia 2019, 21:32
słaby tekst
LeiaOrgana7
14 stycznia 2019, 15:12
Przestalam czytac po 'owocowych trunkach'.