Czarno-biała wizja

Okazuje się, że gdybyśmy wiedzieli, jak wartościowe są pestki arbuza, najprawdopodobniej przestałyby nam one przeszkadzać. Pestki występują w dwóch głównych kolorach – białym i czarnym, które są odpowiednio niedojrzałymi i w pełni rozwiniętymi nasionami. Czarne pestki są tymi, które powinniśmy wykorzystywać i których w jednym arbuzie mogą występować setki. Nasiona te są bogate w składniki odżywcze oraz przeciwutleniacze i mogą być przygotowywane na wiele sposobów, aby móc cieszyć się także nimi, a nie tylko soczystym, różowym miąższem arbuza.

Co możemy zrobić z pestkami arbuza?

Oczywiście możemy zjadać je bezpośrednio z ukochanym miąższem, są jednak inne możliwości ich wykorzystania.

  1. Kiełkowanie nasion – jest najlepszym sposobem, aby maksymalnie wykorzystać ich pozytywne właściwości. Pestki należy namoczyć na noc, po czym zostawić na 2-3 dni. Wkrótce dojdzie do wykiełkowania i pozbawienia nasion czarnych skorupek. Kiełkowanie usuwa z pestek związki utrudniające wchłanianie składników odżywczych, zwiększa zawartość wartościowych składników i ułatwia trawienie. Po wykiełkowaniu nasiona powinniśmy wysuszyć (np. na słońcu). 
  2. Prażenie nasion – jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie chcą czekać na kiełkowanie i wolą jak najszybciej cieszyć się ich smakiem. Aby uprażyć pestki arbuza, wystarczy umieścić je na patelni (bez tłuszczu) i podgrzewać do momentu, aż będą suche, a w powietrzu będzie unosił się słodki aromat. Prażenie można również wykonać w piekarniku – wystarczy rozłożyć nasiona na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, na ok. 15 minut.

Przygotowane pestki arbuza możemy wykorzystać na wiele sposobów, np.:

  • zjeść jako smaczną i odżywczą przekąskę prosto z dłoni lub wymieszać je z orzechami,
  • posypać nimi sałatki, dodać do zupy lub wymieszać z jogurtem,
  • dodawać je do kanapek czy sosów,
  • zmielić je i wykorzystywać do przygotowywania koktajli,
  • wykorzystywać je do pieczenia chleba, ciasteczek, muffinów lub przygotowywać z ich dodatkiem granolę.

Jakie właściwości mają pestki arbuza?

Nasiona arbuza są zaskakująco bogate w składniki odżywcze. Posiadają wysoką zawartość białka i aminokwasów – szklanka suszonych nasion pokrywa dzienne zapotrzebowanie na białko w ok. 60%. Pestki arbuza oferują również znaczną zawartość witamin z grupy B, w szczególności niacyny, a także składników mineralnych – magnezu, cynku, miedzi, potasu, manganu i żelaza. Nasiona dostarczają także kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Wartość odżywcza pestek arbuza i % pokrycia dziennego zapotrzebowania:

SkładnikIlość w 100 gIlość w porcji 30 g%RI (dla porcji 30 g)
Energia557 kcal167 kcal8%
Białko28,3 g8,5 g17%
Węglowodany15,3 g4,6 g1,5%
Tłuszcz47,4 g14,2 g22%
Niacyna
3,6 mg1,1 mg5,5%
Witamina B10,2 mg0,06 mg4%
Kwas foliowy58 µg17,4 µg4%
Magnez515 mg155 mg39%
Fosfor755 mg226 mg23%
Mangan1,6 mg0,5 mg25%
Cynk10,2 mg3,1 mg21%
Żelazo7,3 mg2,2 mg12%
Miedź0,7 mg0,2 mg10%
* RI (reference intake) – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal)
Źródło: SELFNutritionData

W Sudanie pestki arbuza są wykorzystywane w leczeniu infekcji bakteryjnych i grzybiczych, zakażeń przewodu pokarmowego oraz układu oddechowego, a także w leczeniu biegunek i chorób skóry. Badanie przeprowadzane w wielu instytucjach na całym świecie potwierdziły skuteczność stosowania nasion w leczeniu cukrzycy, chorób prostaty, zapalenia trzustki, żółtaczki, schorzeń wątroby, choroby wrzodowej żołądka, zaburzeń erekcji.

Pani prof. dr hab. inż. Aneta Wojdyło z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu potwierdza wyjątkowe właściwości pestek arbuza:
 

Pestki arbuza są jednym z mało docenianych i atrakcyjniejszych źródeł składników mineralnych oraz wybranych witamin. Niejednokrotnie włączenie pestek arbuza w naszą codzienną dietę może pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na magnez, ale także na fosfor, cynk czy mangan, a wśród witamin na uwagę zasługuje obecność kwasu foliowego. Stąd też następnym razem zanim usuniemy pestki arbuza w naszej porcji, zastanówmy się chwilę, czy warto tego dokonać.

Nasiona arbuza pozostają na razie niszą na rynku produktów spożywczych, jednak ich właściwości odżywcze i zdrowotne stwarzają potencjał, aby stały się one nowym top produktem w kategorii superfoods. Zaczynają już być zauważane w kilku kategoriach produktów spożywczych i napojów, w tym w przekąskach, wypiekach i płatkach śniadaniowych.


Bibliografia:
April 2017 Food Science: Need for superseed: Could watermelon seeds be the next trendy seed ingredient? Michelle Teodoro

Zdjęcie 1 pochodzi z:
Zdjęcie 2 pochodzi z: