Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Co to skyr?
  • Z czego jest skyr?
  • Czy skyr jest dietetyczny?
  • Lepszy skyr czy jogurt grecki?
  • Skyr a jogurt naturalny
  • Czy skyr jest zdrowy?
  • Który jogurt najzdrowszy?
  • Z czym jeść skyr?

Co to skyr?

Skyr to rodzaj jogurtu naturalnego, który (jak zostało już wspomniane we wstępie) pochodzi z Islandii i jest tam jednym z najpopularniejszych przysmaków. Jego produkcja ma długą historię, mówi się, że przybył na wyspę wraz z pierwszymi osadnikami – norweskimi wikingami, w 874 roku i do dzisiaj jego receptura pozostała niemalże niezmieniona [1].   

Z czego jest skyr?

Oryginalnie skyr produkowany był z mleka surowego [2], teraz jest do tego używane mleko odtłuszczone, pasteryzowane w 90-100 stopniach Celsjusza . Do mleka dodawane są kultury bakterii  Streptococcus salivarius ssp. thermophilus oraz Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, dzięki którym może z niego powstać jogurt.

 

Czy skyr jest dietetyczny?

Ze względu na swoją rosnącą popularność wiele firm wprowadziło do swojej oferty ten islandzki jogurt. Oczywiście grupa takich produktów jest dość jednorodna, dlatego na potrzeby tekstu wybrałam jeden przykład, na którym prezentować będę zawartość opakowania. Oto skyr produkowany przez firmę „Piątnica” dla Jeronimo Martins (właściciela sieci sklepów „Biedronka”).

Jak widzicie, w tabeli wartości odżywczych rzucają się w oczy przede wszystkim dwie wartości: brak tłuszczu oraz bardzo wysoka zawartość białka. 

Skyr opinie

Lepszy skyr czy jogurt grecki?

Korzystając z okazji opisywania skyru, przedstawię też, jak wypada on na tle innych, w miarę podobnych, produktów nabiałowych. Do testu wzięłam jogurt naturalny „Tola” (tutaj dowiesz się o procesie, w którym powstaje jogurt) oraz grecki „Tolonis”, które również można zakupić w sklepie sieci „Biedronka”. Chociaż zarówno skyr, jak i jogurt naturalny, czy grecki dystrybuuje oczywiście wiele firm i sklepów, celowo zdecydowałam się na zestawienie takich produktów, które można kupić w jednym sklepie, za jednym zamachem. Poniżej, w tabeli możecie przejrzeć wartości odżywcze 100 g każdego z jogurtów. 

Skyr a jogurt naturalny

Krótkie omówienie tabelki zacznę od tego, że żaden z tych produktów odpowiednich ilościach nie będzie „wyłącznie niezdrowy”, albo „tylko zdrowy”. Oczywiście, widzimy różnicę w wartościach, natomiast każdy z jogurtów ma po prostu trochę innego odbiorcę, a czasem przeznaczenie i „zalecaną” w jednym posiłku ilość. O ile nie masz alergii lub nietolerancji na nabiał z mleka krowiego i umiesz zachować umiar, wszystkie trzy mogą pojawiać się w Twoich jadłospisach. 

Czy skyr jest zdrowy?

Przede wszystkim, od razu widzimy, że nasz bohater jako jedyny nie zawiera w sobie tłuszczu, co sprawia, że nie ma również nasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tych (w telegraficznym skrócie) działających w dużych ilościach negatywnie na nasz układ sercowo-naczyniowy. Cechuje się za to bardzo dużą ilością białka. W porównaniu do jogurtu naturalnego ma minimalnie wyższą kaloryczność i zawartość soli, jednak takie ilości będą naprawdę bez znaczenia. Dla osób, którym zależy na większej podaży białka, a mniejszym spożyciu tłuszczy, skyr będzie bardziej odpowiedni niż jogurt naturalny. Dużo większą różnicę widzimy natomiast w porównaniu produktu islandzkiego z greckim. Ten drugi ma bowiem najwięcej tłuszczu i najmniej białka z całego zestawienia. Nie zawsze jest to jednak wada – ze względu na tłuszcz stanowi on np. lepszy dodatek do sosów – trudniej go zwarzyć w wysokiej temperaturze i oczywiście ma inny (być może dla niektórych lepszy) smak. Nie należy jednak zapominać o nasyconych kwasach tłuszczowych i z jogurtu greckiego korzystać z umiarem. 

Który jogurt najzdrowszy?

Jak widzicie na poniższych zdjęciach, delikatną różnicę można zaobserwować też w konsystencji. W tej kwestii wyboru musi jednak dokonać każdy z nas – w zależności od tego, co lubimy. 

Jogurt islandzki czy grecki? 

To właśnie dzięki zerowej zawartości tłuszczu oraz gwarancji wysokiej podaży białka opisywany dzisiaj produkt sprawdzi się świetnie praktycznie u wszystkich grup konsumentów. Jak najbardziej jego spożywanie powinny rozważyć osoby odchudzające się, czy aktywne fizycznie, ale również po prostu wszyscy, którzy nie mają problemów z pracą nerek (wtedy często należy ograniczać białko), czy alergii na mleko krowie. 

Białko ma w naszym organizmie bardzo szerokie spektrum działania. Przede wszystkim stanowi budulec dla tkanek, czy narządów (stąd warto jeść skyr, jeśli jesteśmy aktywni fizycznie – będzie on wspomagać regenerację i budowę mięśni) oraz odpowiada m.in. za transport i magazynowanie niektórych substancji w organizmie. Można je spotkać również chociażby w reakcjach immunologicznych (odpornościowych), czy enzymatycznych. 

Oczywiście, tłuszcz również jest nam niezbędny, jednak przyjmujemy go do organizmu z wielu różnych źródeł, więc spożywanie skyru nie powinno powodować żadnego niedoboru tego makroskładnika. Warto też podkreślić, że w wielu produktach zawierających 0% tłuszczu producenci dodają zamiast niego cukier, co ma podnieść walory smakowe. W przypadku skyru takiej sytuacji nie ma, co zdecydowanie działa na plus tego skandynawskiego przysmaku. 

Z czym jeść skyr?

Skyr sam w sobie stanowi dobrą i niskokaloryczną przekąskę – jedno opakowanie mające 150 g zawiera 96 kcal. Można dodać do niego również owoce, pełnoziarniste płatki, np. owsiane lub pestki  - chociażby dyni, czy słonecznika stanowiące źródło zdrowych tłuszczy. Należy tylko pamiętać, że wtedy kaloryczność odpowiednio wzrośnie. 

Dodatkowo skyr możemy dodawać też np. do zup, np. kremów, dzięki czemu podniesiemy w nich ilość białka i zwiększymy wartość odżywczą oraz do smoothies i musów owocowych jeśli lubimy ich gęstsze wersje. Czy warto jeść skyr?

Co więc jako dietetyk myślę o skyrze? Uważam go zdecydowanie za wartościowy produkt, który z powodzeniem może zastępować „zwykły” jogurt. Na rynku odnajdziemy wersję naturalną oraz smakowe – np. owocowe, czy waniliowe. Oczywiście zachęcam do wyboru tej naturalnej i ewentualnie dodawania owoców świeżych. Dzięki temu będziemy mieli pewność, co znajduje się w naszym posiłku, ponieważ wsad owocowy najczęściej zawiera mniej samych owoców, a więcej cukru, co jest już oczywiście mniej zdrowe. Jeśli więc jeszcze nie próbowaliście tego tradycyjnego islandzkiego przysmaku spokojnie mogę go zarekomendować. Smacznego! 

A co myślą Vitalijki o skyrze? W jakiej formie jecie skyr? Dołącz do dyskusji na naszym forum.

Bibliografia

1. https://www.icelandicprovisions.com/what-is-skyr/h...

2. https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artykuly/biedron...

Spis zdjęć użytych w tekście

1. https://unsplash.com/photos/P7MkoYvSnLI

Pozostałe: zdjęcia własne