To taki owoc, który bierzesz do ust, po czym czujesz, jak sekundę później rozpływa się i delikatnie dotyka podniebienia swą błogą słodyczą. Deserowy, aromatyczny zawrót głowy jest wręcz gwarantowany - wart każdej złotówki za kilogram. Jednak to nie wszystko! Jest coś jeszcze, przez co borówka amerykańska w ostatnich latach stała się tak modna: witaminy, wartości odżywcze i jej niesamowite właściwości zapisać można na bardzo, bardzo długiej liście…Czy borówki są kaloryczne? Czy można jeść borówki na diecie? Jakie witaminy mają borówki? Jakie są zalety jedzenia borówek?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Mamy to szczęście, że w obecnych czasach sklepowe półki niemal przez cały rok aż uginają się od różnych owoców. Ten wybór to również przepustka do zdrowego odżywiania się. Część z tych darów natury szczególnie warto pochłaniać sezonowo, kiedy ceny są niższe, a same owoce najświeższe i najbardziej dorodne. Gdy zbliża się lipiec, warto zajrzeć do lokalnego warzywniaka po borówkę amerykańską - będzie w nim, aż do września.
Masz swój ogródek? To może i własna borówka amerykańska? Tych owoców można zakosztować „z prywatnej grządki”, gdyż ich krzewy doskonale przyjęły się w naszym klimacie. Należy jednak pamiętać o tym, aby podczas sadzenia zastosować odpowiednie podłoże, a później stale rośliny nawozić. Ze względu na krzyżowe zapylanie kwiatów, dobrze jest kupić więcej krzaczków za jednym razem, można też mieszać odmiany.
Dlaczego warto to zrobić? Bo składniki mineralne i cenne witaminy znajdujące się w borówce są niesamowicie potrzebne dla naszego organizmu. Ich uniwersalność jest na tyle duża, że są polecane nawet przy diecie ketogenicznej, gdzie przecież dużo owoców trafia na tak zwaną „czarną listę”.
Listę otwiera witamina C, ale borówki są także świetnym źródłem witaminy B6, A, E oraz K. W jednej szklance (około 150 g) możemy spodziewać się również dużej dawki błonnika oraz wapnia, cynku, potasu, sodu, żelaza, fosforu, tiaminy, kwasu foliowego, ryboflawiny, niacyny, manganu, miedzi....
Sami widzicie, to potężna bomba witaminowa, do tego cenne źródło węglowodanów, dzięki czemu może stanowić jeden z ważniejszych elementów zbilansowanych jadłospisów, które proponujemy w ramach naszych usług.
To kolejne z podstawowych pytań które zadają sobie zwłaszcza osoby na diecie i naturalnie warto je zadać! Borówka amerykańska - ile kalorii ma ten owoc? Otóż wcale nie tak dużo, na 100 g jest to dokładnie 57 kalorii.
Borówka-GIGANT! |
---|
Jedna z odmian o średnim okresie dojrzewania (plon zbierany najczęściej w sierpniu lub z początkiem września) nosi nazwę Chandler. Właściwości tej borówki są o tyle niesamowite, że są ściśle powiązane z rozmiarem samych owoców. Nierzadko dochodzą one aż do 2,5 cm średnicy! Przy okazji są soczyste i słodkie, nadadzą się zatem doskonale jako śniadaniowy dodatek. |
Nęka Cię cukrzyca typu 2 lub masz problemy z insulinoopornością? Indeks glikemiczny borówki amerykańskiej nie jest najniższy, ale na tyle niski, że osoby w wyżej wymienionymi przypadłościami śmiało mogą sięgać po ten owoc. Wynosi on 55, choć według niektórych źródeł jest też odrobinę niższy, na poziomie IG = 53 i przez to zaliczany jest jako produkt o średnim indeksie glikemicznym.
Czy wiesz, że… |
---|
założenie plantacji borówki amerykańskiej jest bardzo pracochłonne, ale też zyskowne dla plantatora? Jeden hektar to aż 2200 roślin, gdzie koszt samych sadzonek to nawet blisko 20 000 złotych! Jednak to nie jest największy wydatek - ponad 40 000 zł z budżetu pochłania montaż systemu nawadniającego. Suma wszystkich wydatków na założenie hektarowej plantacji dającej roczny plon do 10 ton owoców, to około 80 000 zł. Co ciekawe, kwota ta zaczyna zwracać się już po około trzech latach. |
Przede wszystkim warto zacząć od tego, że najlepiej kupować borówkę świeżą. Taki owoc powinien mieć bardzo głęboki, intensywny, niebiesko-granatowy kolor. Do tego jego powierzchnia może być pokryta białym, lekko woskowym nalotem, dającym matowy efekt. Jeśli pora roku nie sprzyja i zdecydujemy się na zakup mrożonych borówek, trzeba wziąć pod uwagę ich konsystencję - powinny być sypkie. Zbita masa może sugerować wcześniejsze rozmrożenie produktu, a tego zdecydowanie należy unikać.
Nie jedna, nie dwie…
Blisko trzydzieści różnych, popularnych odmian borówki można spotkać zarówno w postaci owoców w warzywniakach, na giełdach i w marketach oraz jako sadzonki w sklepach ogrodniczych. Najpopularniejsze z nich to Duke, Bluecrop, Nelson, Spartan i Toro. Pełen spis po polsku znajduje się na tej stronie.
Borówka amerykańska i jej niski indeks glikemiczny, całe mnóstwo witamin i składników mineralnych, jak również świetny smak - to główne zachęty do ich zakupu. W dodatku w sieci można spotkać mnóstwo przepisów na ich kreatywne wykorzystanie, występują pod różną postacią w każdym wariantów diety smacznie dopasowanej. Dorzuciliśmy najpopularniejsze przepisy na samym końcu artykułu.
No dobrze, było o właściwościach, charakterystyce, witaminach i kaloriach. Jak na polskie standardy ten owoc nie należy do tanich, ale za to odwdzięczy się:
1. Mnóstwem flawonoidów, które charakteryzują się pozytywnym wpływem na naszą koncentrację, pracę mózgu i pamięć.
2. Obecnością przeciwutleniaczy, które chronią nas przed wolnymi rodnikami i są odpowiedzialne za ochronę przeciwstarzeniową i przeciwnowotworową.
3. Niską kalorycznością - to niesamowite wsparcie dla tych, którzy chcą skutecznie się odchudzać. Jak wiadomo, jednym z największych problemów po przejściu na dietę odchudzającą są ciągotki do słodkości, a borówka amerykańska jest tą przekąską, na którą bez mrugnięcia okiem można sobie pozwolić!
4. Wpływem na regulację ciśnienia krwi, działanie ochronne względem struktur DNA oraz działaniem przeciwmiażdżycowym, regularne zjadanie owoców bogatych w antocyjany zmniejsza ryzyko zawałów serca.
5. Pomocą w regeneracji po ciężkim treningu, jeśli „przedobrzymy”, to najbardziej cierpią nasze mięśnie, których włókna zostają solidnie uszkodzone. Borówka amerykańska ma właściwości wspomagającą ich szybszą odbudowę.
6. I wreszcie działaniem przeciwcukrzycowym — to wszystko dzięki zawartości antocyjanów, polepszających wrażliwość komórek na insulinę i wspomagających metabolizm glukozy.
Borówka, za sprawą wszystkiego, o czym wspominaliśmy wyżej, zasłużyła sobie na szczególne miejsce wśród naszych propozycji - w samej bazie pojawia się w 182 przepisach! Oto 3 najciekawsze z nich:
Mleko 220 g, Kasza 52 g, Morele 120 g, Borówki amerykańskie 50 g, Czekolada gorzka 20 g, Woda 50 g,
1. Kaszę jaglaną dokładnie opłucz na sicie w ciepłej wodzie, następnie włóż do rondelka i zalej połową ilości mleka z przepisu oraz wodą. Gotuj na minimalnym ogniu pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu i miękkości kaszy, ok. 15 minut.
2. Miękką kaszę włóż do pojemnika blendera, dodaj resztę mleka i pozbawione pestek morele. Zmiksuj na idealnie gładki mus.
3. Budyń jaglany posyp borówkami, dodaj czekoladę.
Borówki amerykańskie 50 g, Mango 120 g, Napój roślinny wzbogacany w wapń 220 g, Nasiona chia 5 g,
1. Wszystkie składniki zmiksuj na koktajl, latem podawaj schłodzone :)
Płatki owsiane 40 g, Mleko 220 g, Nektarynka 115 g, Borówki amerykańskie 50 g, Porzeczki 40 g, Nasiona słonecznika, dyni, chia, sezam lub siemię lniane 5 g,
1. Płatki owsiane wsyp do słoika, mleko doprowadź do wrzenia, zalej nim płatki, dodaj siemię lniane, wymieszaj. Słoik zamknij i odstaw na całą noc do lodówki.
2. Rano do owsianki dodaj pokrojoną nektarynkę, borówki oraz czerwone porzeczki.
Przyznacie, że to dość sporo dobroci jak na jeden owoc, prawda? Borówka amerykańska witaminy i właściwości odżywcze ma niczym z innej ligi, a w dodatku świetnie uzupełnia posiłki i jest taaaaaka słodziutka. Jaka jest Wasza ulubiona, borówkowa propozycja? W jakiej formie lubicie najbardziej borówki? Dajcie znać w komentarzach!
Komentarze
madziuluniek
1 lipca 2021, 19:37
Mam borówkę amwrykańską Sierra na balkonie :) w tym roku cała obsypana jagodami, nie możemy się doczekać zbiorów. Z pewnością tak jak poziomki i truskawki będą zjadane prosto z krzaczka :) W zeszłym roku miałam dwie truskawki wiszące i jednak to większa frajda od kwiatków. Więc w tym roku owoce, pomidory i papryczki :)
Rudolek
30 czerwca 2021, 17:00
Mam na ogrodzie świdośliwę. Ma więcej kcal niż borówka ale też Wit i minerałów więcej. Prostrza w uprawie i owocuje już w czerwcu. Warto mieć na ogrodzie razem z borówkami.
mkuklinski
30 czerwca 2021, 17:21
O, dziękuję - bardzo chętnie przyjrzymy się tej roślinie i postaramy się poświęcić jej kilka słów w artykule!
mkuklinski
1 lipca 2021, 10:09
Okej, dzięki, zapisałem! :) Świdośliwa i jagoda kamczacka, o jagodzie zresztą było jakiś czas temu: https://vitalia.pl/mid/3/fid/2/diety/odchudzanie&article_id=10999