Spis treści:
Dzisiaj Światowy Dzień Czekolady, dlatego zajrzeliśmy do naszego jadłospisu w poszukiwaniu najciekawszych przepisów z... czekoladą w roli głównej! Wybór nie był łatwy, ponieważ tych przepisów są setki, ale padło na 8 mniej lub bardziej słodkich, ale przede wszystkim smacznych i zdrowych propozycji.
W gorzkiej czekoladzie (a precyzyjniej w kakao, z którego jest robiona) znajdziemy cały szereg witamin i składników mineralnych, kwasy organiczne, błonnik pokarmowy, polifenole, przeciwutleniacze i białka. Obniża ciśnienie tętnicze krwi, ma niski indeks glikemiczny, hamuje proces starzenia i sprzyja redukcji masy ciała. Z uwagi na wersje słodzone, takie jak mleczna, czekolada jest często demonizowana, ale w naszym jadłospisie nie mogło jej zabraknąć pod wieloma postaciami.
Zapraszamy do zestawienia, w którym zaprezentujemy 8 wybranych przepisów, cieszących się dużą popularnością i uznaniem wśród naszych Vitalijek.
Ciekawa i szybka propozycja dla fanów słodkich śniadań. Maliny są między innymi źródłem witamin C, A, B1, B2 i B9 oraz składników mineralnych jak potas, żelazo, magnez czy wapń, a o bananach możecie przeczytać znacznie więcej tutaj https://vitalia.pl/dlaczego-jemy-zepsute-banany.
Składniki na porcję 315 kcal:
Przygotowanie:
1. Pieczywo opiecz w tosterze (opcjonalnie).
2. Pieczywo posmaruj masłem. Na kromkach ułóż pokrojonego w plasterki banana oraz maliny
3. Czekoladę zetrzyj na tarce. Wiórkami czekoladowymi posyp tosty.
Może i nie są to lody Ekipy, ale koniecznie dajmy im szansę! Banan to o tyle wdzięczny owoc, że możemy łączyć go praktycznie ze wszystkim, co przyjdzie nam do głowy. Ta propozycja jest nie tylko prosta i tania, ale też bardzo smaczna i zdrowa.
Składniki na porcję 230 kcal:
Przygotowanie:
1. Banana pokrój na 4 części i włóż do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny.
2. Wyjmij banana z zamrażalnika, przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.
3. Czekoladę zetrzyj na tarce i posyp nią lody.
Nie ma specjalnego zaskoczenia, że akurat ten przepis podbija serca Vitalijek. To już nasza trzecia propozycja łącząca czekoladę z bananem, ale fani tego połączenia znajdą ich jeszcze kilkanaście, wpisując w jadłospisie hasła "banan" i "czekolada" (budynie, koktajle, granole - dla każdego coś miłego😉).
Składniki na 4 porcje po 407 kcal:
Przygotowanie:
1. Zmiksuj mleko, mąkę, olej i jajka. Dodaj około 1/4 szklanki wody (lub więcej jeśli będzie za gęste) i wymieszaj.
2. Patelnię posmaruj delikatnie olejem i wylej na nią ciasto naleśnikowe. Smaż z obu stron.
3. Banana pokrój w grube plastry, wyłóż na naleśniku i zawiń.
4. Czekoladę zetrzyj na tarce i posyp nią naleśniki.
Tym razem czekolada pojawia się obok wiśni, a całość tworzy zgrabne i przepyszne połączenie z kaszą jaglaną na mleku. Wiśnie to potężne źródło przeciwutleniaczy oraz wielu witamin i składników mineralnych, ale korzystając z sezonu, jako dodatek, doskonale sprawdzą się też słodziutkie czereśnie.
Składniki na porcję 448 kcal:
Przygotowanie:
1. Do garnuszka wlej mleko, dodaj kaszę jaglaną i cukier.
2. Gotuj na wolnym ogniu, aż kasza zgęstnieje.
3. Dodaj umyte i wypestkowane wiśnie, posyp startą czekoladą.
Tak zwany klasyk, który sprawdzi się zarówno na śniadanie, lunch, przekąskę czy nawet kolację. Jeżeli nie przepadamy za wersją "straciatella", to czekoladę możemy wcześniej roztopić, na przykład z miodem.
Składniki na porcję 227 kcal:
Przygotowanie:
1. Czekoladę zetrzyj na tarce.
2. Kefir zmiksuj z truskawkami i miodem. Następnie wymieszaj z czekoladą.
Tutaj do przygotowania możecie wykorzystać także zwykłe mleko. To ulubiony przepis jednego z redaktorów na naszym portalu, przy czym, jak sam mówi, trzeba uważać - po zjedzeniu owsianki a'la snickers już nigdy nie zapomnicie o tym przepisie 😅.
Składniki na porcję 455 kcal:
1. Płatki owsiane wsyp do rondelka, zalej napojem roślinnym.
2. Dodaj masło orzechowe i miód, gotuj kilka minut, mieszając.
3. Owsiankę przełóż do miseczki.
4. Czekoladę połam na kostki, włóż do garnka, dodaj łyżkę wody i podgrzewaj, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
5. Owsiankę polej roztopioną czekoladą i posyp orzeszkami ziemnymi.
Jeżeli naleśniki z bananem są trochę za słodkie lub "za ciężkie", warto spojrzeć w stronę wersji z pomarańczą. Tutaj czekoladę z cynamonem podajemy w formie polewy.
Składniki na porcję 555 kcal:
1. Wymieszaj mąkę, mleko i olej na gładką masę.
2. Ciasto wlewaj na mocno rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki.
3. Pomarańcze obierz i podziel na części.
4. Czekoladę wrzuć do miseczki i rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj do niej cynamon.
5. Polej naleśniki czekoladą, na niej ułóż pomarańcze i złóż placki.
Doskonały, orzeźwiający wybór nie tylko na dobry początek dnia, ale także na wakacyjne upały. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamiast jagód w przepisie pojawiły się borówki amerykańskie.
Składniki na porcję 281 kcal:
1. Zmiksuj banana, jagody, kefir i kakao.
2. Czekoladę zetrzyj na tarce i wymieszaj z koktajlem.
W jadłospisie diety Smacznie Dopasowanej znajdziecie łącznie 285 przepisów z czekoladą. A może już teraz macie swoje ulubione, których tutaj nie wymieniliśmy? Koniecznie dajcie znać w komentarzach!
Komentarze
Elizan51
11 lipca 2021, 21:38
Niestety, nie lubię gorzkiej czekolady. Ale z pewnością któryś z przepisów i tak wypróbuję.
tara55
10 lipca 2021, 18:46
Fajne przepisy. Uwielbiam gorzką czekoladę 70% a jeszcze bardziej lubię 85 %. :-)
Sylwia389
7 lipca 2021, 22:37
Wypróbuje wszystkie przepisy! Już nie mogę się doczekać 😀
mkuklinski
9 lipca 2021, 11:27
Ojej, no ja szczególnie polecam owsiankę a'la snickers :D