Dieta w refluksie krtaniowo-gardłowym ma na celu ograniczenie wydzielania soku żołądkowego, relaksacji dolnego zwieracza przełyku oraz zalegania pokarmu w żołądku, które to odpowiadają za pojawianie się dolegliwości. Odpowiednie modyfikacje w diecie mogą znacznie poprawić komfort życia, zmniejszyć objawy refluksu oraz zapobiec rozwojowi choroby i jej powikłaniom. Nieleczona choroba refluksowa, bez modyfikacji stylu życia może prowadzić do powikłań, takich jak zapalenie przełyku, nadżerki, wrzody, krwawienia, czy rak przełyku.
Do objawów refluksu krtaniowo-gardłowego należą:
Dolegliwości te często nasilają się po spożyciu posiłków, szczególnie u dużej objętości, pikantnych, kwaśnych lub bogatych w tłuszcze. Także w pozycji leżącej oraz pochylonej.
Zastanawiasz się co jeść mając refluks? Posiłki w diecie refluksowej powinny opierać się głównie na łatwostrawnych produktach, o małej zawartości błonnika pokarmowego oraz tłuszczu. Do dozwolonych produktów należą:
W diecie przy refluksie należy ograniczyć lub wykluczyć produkty, które nasilają objawy choroby refluksowej poprzez zwiększenie wydzielania żołądkowego, opóźnione opróżnianie żołądka, pobudzenie receptorów czuciowych zlokalizowanych w przełyku, czy obniżenie ciśnienia dolnego zwieracza przełyku. Do produktów tych należą:
Oprócz doboru odpowiednich produktów, w diecie przy refluksie gardłowo-krtaniowym ważne jest zwrócenie uwagi na porcje posiłków. Powinny to być mniejsze objętościowo posiłki, spożywane w regularnych odstępach czasowych. Łącznie około 5-6 posiłków dziennie. Ostatni posiłek należy zjeść na około 3 godziny przed snem i nie powinien on być zbyt obfity.
Posiłki należy jeść spokojnie, bez pośpiechu, aby nie doprowadzić do połykania zbyt dużych ilości powietrza, które zwiększyłyby ciśnienie w obrębie jamy brzusznej. Po spożytym posiłku nie należy kłaść się i przyjmować pozycji leżącej. Na czas snu warto ułożyć poduszkę lub podwyższyć wezgłowie łóżka o kilkanaście centymetrów. Czynności te pomogą uniknąć dolegliwości związanych z występującą chorobą. Ważna jest także temperatura spożywanych posiłków. Nie powinny to być posiłki gorące ani bardzo zimne. Zaleca się umiarkowanie ciepłe potrawy, gotowane w wodzie, na parze, duszone lub pieczone w folii bez dodatku tłuszczu. Należy unikać dań smażonych na dużej ilości tłuszczu.
Nadmierna masa ciała jest istotnym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na chorobę refluksową oraz pogłębiającym dolegliwości. Dlatego u osób z otyłością lub nadwagą, dieta powinna uwzględniać także deficyt kaloryczny, w celu redukcji masy ciała.
Oprócz odpowiedniej diety warto zadbać o aktywność fizyczną. Umiarkowana ilość ruchu pozytywnie wpływa na działanie mięśni przepony oraz pomaga w redukowaniu nadmiernej masy ciała. Zalecane formy aktywności fizycznej przy refluksie to np. spacery, nordic walking, czy jazda rowerem.
427 kcal
Składniki:
-Płatki owsiane 30 g (3 łyżki)
-Mleko 180 g (0,8 szkl.)
-Jabłko 170 g (1 średnia szt.)
-Miód pszczeli 5 g (1 łyżeczka)
-Skyr naturalny - jogurt typu islandzkiego 100 g (0,7 opak. po 150 g)
-Nasiona słonecznika, dyni, chia, sezam lub siemię lniane 10 g (2 łyżeczki)
Przygotowanie:
1. Siemię lniane zmiel w młynku.
2. Płatki ugotuj na mleku.
3. Jabłko obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
4. Na patelni podpraż jabłka z dodatkiem wody i wymieszaj z miodem i siemieniem lnianym. Duś do miekkości.
5. Ugotowane płatki podawaj z jogurtem i jabłkami.
208 kcal
Składniki:
-Cukinia 175 g (½ szt.)
-Jaja kurze 30 g (½ szt.)
-Woda 35 g
-Mąka pszenna 30 g (3 płaskie łyżki)
-Oliwa z oliwek 1 g (niecała łyżeczka)
-Jogurt naturalny 37 g (1½ łyżki)
-Koperek świeży lub suszony 1 g (niecała łyżeczka)
-Pieprz ziołowy 1 g
-Sól 1 g
Przygotowanie:
1. Cukinię obierz, zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru wody.
2. Jajko wymieszaj z wodą, mąką, koperkiem, solą i pieprzem ziołowym.
3. Do masy jajecznej dodaj cukinię i wymieszaj.
4. Oliwę rozsmaruj na patelni za pomocą ręcznika papierowego.
5. Placuszki smaż pod przykryciem z dwóch stron (obróć na drugą stronę, gdy masa z góry zacznie się ścinać).
6. Gotowe placuszki przełóż na talerz i dodaj jogurt.
527 kcal
Składniki:
-Kasza kuskus 65 g (5 łyżek)
-Oliwa z oliwek 10 g (2 łyżeczki)
-Mięso z piersi kurczaka 125 g
-Cukinia 80 g (0,3 szt.)
-Fasola szparagowa świeża lub mrożona 100 g
-Papryka 60 g (¼ szt.)
-Pieprz czarny 1 g
-Sól 1 g
-Zioła prowansalskie 1 g
Przygotowanie:
1. Kurczaka pokrój, potłucz i wymieszaj z połową ilością podanej oliwy, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
2. Rozgrzej patelnię lub patelnię grillową. Usmaż kurczaka z obu stron. Przełóż na talerz.
3. Wrzuć warzywa na patelnię i duś, aż zmiękną. Dopraw przyprawami.
4. Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5. Kurczaka podawaj z kuskusem i warzywami. Warzywa polej pozostałą oliwą.
226 kcal
Składniki:
-Jogurt naturalny 300 g (2 opak. po 150 g)
-Jagody 90 g (2 garści)
Przygotowanie:
1. Wymieszaj jagody z jogurtem.
332 kcal
Składniki:
-Chleb pszenny jasny 75 g
-Ser twarogowy chudy 90 g (3 plastry)
-Burak 50 g
-Sałata 5 g (1 liść)
-Nasiona słonecznika, dyni, chia, sezam lub siemię lniane 5 g (1 łyżeczka)
Przygotowanie:
1. Buraka ugotuj i pokrój w cienkie plastry.
2. Serek rozsmaruj na pieczywie.
3. Połóż buraka, sałatę (najlepiej sprawdzi się rukola).
4. Posyp po wierzchu uprażony słonecznik.
Komentarze