Szparagi przez setki lat uważane były za afrodyzjak. Mimo, że współczesna nauka tego nie potwierdza, warzywa te z pewnością zasługują na uwagę ze względów na walory smakowe i zdrowotne. Przez większą część roku nie cieszą się popularnością, głównie ze względu na trudną dostępność. Więc gdy zaczyna się szparagowy sezon, warto sobie o nich przypomnieć i nacieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem, bo prawdopodobnie kolejna taka okazja będzie dopiero za rok. Kiedy jest sezon na szparagi? Czy szparagi są dietetyczne? Czy szparagi mają witaminy? Jakie są przepisy ze szparagami?
Z poniższego artykułu dowiesz się m.in.:
Istnieje wiele gatunków szparagów, ale tylko jeden z nich jest uważany za jadalny. Szparag Lekarski, bo o nim mowa wywodzi się z obszaru Morza Śródziemnego, a jego rosnąca popularność sprawiła, że stał się on rośliną uprawną na całym świecie. Dziś do jego największych producentów należą przede wszystkim Chiny oraz Peru i USA. W Polsce liczba plantatorów ciągle wzrasta, lecz pod tym względem nie należymy do światowej czołówki.
Wbrew pozorom szparagi zielone i białe są przedstawicielem jednego gatunku. Barwa części jadalnej, czyli pędów zależna jest od sposobu uprawy. Szparagi białe rosną przysypane ziemią, zielone natomiast wyrastają nad powierzchnię i swój kolor zawdzięczają ekspozycji na światło. Istnieje również pośrednia odmiana fioletowa, która jest najbardziej wymagająca w hodowli, a co za tym idzie najtrudniej dostępna. Sezon szparagowy rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa mniej więcej do połowy lipca. Przez cały rok istnieje możliwość upraw szklarniowych.
Uwagę przykuwa niska wartość kaloryczna szparagów, stugramowa porcja to zaledwie 18 kcal. Wynika to głównie z dużej zawartości wody (około 93 %) i błonnika pokarmowego. Z tego względu praktycznie w nieograniczonych ilościach, bez obaw mogą pozwolić sobie na nie osoby dbające o linię. Oprócz niskiej kaloryczności spożywanie szparagów ma jeszcze jeden plus - są one doskonałym źródłem wartościowych składników odżywczych. Mają wysoką zawartość witamin C, B2 oraz kwasu foliowego. Obfitują też w składniki mineralne (fosfor, potas, wapń) i substancje czynne takie jak m.in.:
Od wieków szparagom przypisuje się właściwości prozdrowotne m.in. działanie odtruwające, moczopędne, przeciwzapalne, czy obniżające ciśnienie krwi. Właściwości te nie do końca zostały jednak potwierdzone badaniami naukowymi. Nie zmienia to faktu, że ich obecność na naszych stołach jest jak najbardziej pożądana.
Ich przyrządzenie nie wymaga wiele czasu, ani wybitnych zdolności kulinarnych. Przygotowane mogą być na wiele sposobów. Znakomicie smakują gotowane, zapiekane, czy grillowane. Delikatny smak szparagów świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, czy rybnymi. Pasują one również w połączeniu z innymi warzywami, w związku z tym mogą być podstawą wielu sałatek. Godne uwagi są kremy i sosy szparagowe, które mogą być znakomitym uzupełnieniem dania głównego. Na świecie uznanie zdobyła potrawa zwana „Szparagami po polsku”, czyli szparagi polane zarumienioną na maśle bułką tartą. Na sklepowych półkach przez cały rok dostępne są szparagi konserwowe, ale to wiosną, w okresie trwania ich zbiorów są one najdelikatniejsze i najsmaczniejsze. Watro więc wykorzystać czas, gdy świeże szparagi są dostępne niemal w każdym sklepie i na każdym bazarze.
Lubicie szparagi? Jakie są Wasze ulubione przepisy ze szparagami? Dajcie znać w komentarzach!
Komentarze
wie58
9 grudnia 2016, 00:04
Też lubię.
magwiz
1 lutego 2015, 21:33
Szparagi... Mmm, pychota!
Idziulka1971
12 lipca 2013, 08:02
Nie próbowałam, a wiele osób się nimi zachwyca, mamy sezon trzeba spróbować
marchewa222
2 lipca 2013, 23:30
a ja niestety nie znoszę szparagów
skinnylovee
27 czerwca 2013, 12:45
mniam mniam mniam :D
GloriaBATKO
19 czerwca 2013, 14:18
_________________________________ Absolutne pyszności: REWELACJA! ♥♥♥♥♥ _________________________________
Antonetta1989
19 czerwca 2013, 11:19
Nigdy ich nie jadłam - czas spróbować :)
Elcia198111
19 czerwca 2013, 02:38
polecam w swiezutkiej bagietce , z pieczonym lub gotowanym jajkiem i pomidorkiem koktajlowym-pychaaaaaaaa
elzbieta.koluszki
18 czerwca 2013, 15:30
niestety nie dla mnie ten smak
pitroczna
17 czerwca 2013, 22:19
uwielbiam szparagi z grilla!
Klauditta
17 czerwca 2013, 10:20
Kiedyś zastanawiałam się nad szparagami ale miałam obawy czy będę wiedziała jak je przyrządzić. Muszę spróbować, bo jestem ciekawa smaku.
Enchantress
17 czerwca 2013, 06:54
Lubie bardzo. Czesto cena odstrasza niestety.
publicM
16 czerwca 2013, 14:44
nie próbowałam jeszcze, ale trzeba to zrobić:)
chimera27
15 czerwca 2013, 18:25
Uwielbiam, pod każdą postacią!!!
ulawit
14 czerwca 2013, 08:27
Bardzo polubiłam, jadłam do tej pory tylko z makaronem, więc może pora na jakieś eksperymenty ;)
iness7776
13 czerwca 2013, 19:37
Nie jadłam do tej pory, ale w tym sezonie na pewno spróbuję :)
kasia1794
13 czerwca 2013, 09:25
chyba nigdy sie do nich nie przekonam :)
schudne.do.slubu
13 czerwca 2013, 08:53
nigdy nie jadłąm, ale chyba nie lubię:)
Justynak100885
12 czerwca 2013, 15:23
kocham szparagi :))) szkoda tylko, ze sezon zaraz się skończy...
Musza88
12 czerwca 2013, 13:24
ja robilam szparagi białe w piekarniku zawiniete w folie i sa super :)