Ma sporo białka, błonnika pokarmowego, nadaje się dla bezglutenowców i osób na diecie. Zyskuje popularność również wśród osób chcących urozmaicić swoje dotychczasowe posiłki. Czy rzeczywiście mąka kokosowa jest lepsza od pszennej? Czy mąka kokosowa jest zdrowa?
Czy mąka kokosowa jest dietetyczna? Czy mąka kokosowa jest dobra na odchudzanie? Mąka kokosowa a dieta. Mąka pszenna czy kokosowa? Mąka pszenna zamiennik. Czy mąka kokosowa ma gluten?
Z poniższego artykułu dowiesz się m.in.:
Alternatywne, egzotyczne produkty są coraz bardziej popularne. Widać to chociażby po zainteresowaniu artykułem dietetyk Karoliny Łąkowskiej na temat oleju kokosowego. Dodatkowa nagonka na gluten zwiększyła popularność mąk bezglutenowych, w tym kokosowej.
Mąka kokosowa otrzymywana jest ze stałych części kokosa. Nic dziwnego, że zgromadziła tylu zwolenników – delikatny smak, kokosowy, egzotyczny aromat to wszystko dla wielu osób staje się lekarstwem na nudę w kuchni. Jednak mąka kokosowa to nie tylko doznania smakowe, ale też pozytywny wpływ na zdrowie. Podkreślić należy, że ma ona:
Mąka kokosowa zawiera prawie dwa razy więcej błonnika niż otręby pszenne (w 100 g kokosowej jest 39 g błonnika). Badania opublikowane w 'Innovative Food Science & Emerging Technologies' dowodzą, że dodatek mąki kokosowej do posiłków zmniejsza poziom cholesterolu, przeciwdziała cukrzycy i nowotworom. Błonnik pokarmowy pomaga ponadto w odchudzaniu. Pęczniejąc w żołądku daje uczucie sytości i reguluje pracę jelit. Dodatek mąki kokosowej do posiłków zalecany jest zwłaszcza osobom, które mają problem z zapewnieniem zalecanej podaży błonnika.
W 100 g zawiera aż 19,3 g białka, dla porównania w takiej samej ilości mąki pszennej typu 500 znajduje się 10,1 g białka. Taki udział tego ważnego składnika powoduje, że mąka z kokosa jest często wybierana przez osoby nie tylko na diecie odchudzającej, ale też uprawiające sport i eliminujące lub ograniczające mięso w diecie.
Tłuszcz z kokosa to źródło przede wszystkim… licznych kontrowersji. Różne zdanie mają największe autorytety nauk o żywności i żywieniu. Jedni uważają, że dyskwalifikuje go zawartość 90 proc. kwasów nasyconych, będących tylko źródłem energii, a przy dłuższym stosowaniu wywołujących zniszczenia w organizmie. Inni natomiast przytaczają badania fizjologii i biofizyki KPC Medical College and Hospital z 2011 roku potwierdzające jego działanie przeciwzakrzepowe, przeciwmiażdżycowe i obniżające poziom złego cholesterolu.
Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, chłonie więcej płynów, nie można więc stosować jej w kuchni zamiast pszennej w proporcji 1:1. Większość specjalistów zaleca wymianę w ilości nie większej niż 25%. Ze względu na dużą zdolność wchłaniania wody, mąkę należy przechowywać szczelnie zamkniętą, dłużej wytrzyma też w lodówce.
Do zdecydowanych minusów mąki kokosowej zaliczamy jej cenę – nawet do 50 zł za kilogram. Czy warto więc zastępować nasze tradycyjne mąki egzotycznym odpowiednikiem? Trudno odpowiedzieć na to pytanie. Na pewno nie jest to nasze być czy nie być. Właściwości mąki kokosowej nie są nadzwyczajne. Zwiększenie ilości błonnika pokarmowego osiągniemy dodając do diety chociażby kasze, produkty pełnoziarniste, czy surowe warzywa. Jeśli chodzi o tłuszcz to lepiej skupić się na długołańcuchowych kwasach tłuszczowych np.: z oleju lnianego, rzepakowego lub z ryb, które m.in. budują struktury błon komórkowych. Sami musimy sobie odpowiedzieć, którą formę zmiany wolimy.
Używaliście mąki kokosowej? Jakie są Wasze zamienniki mąki pszennej? Jakiej mąki najczęściej używacie w kuchni? Dajcie znać w komentarzach!
Komentarze
wie58
19 kwietnia 2017, 22:44
Ale ta cena odstrasza.
wie58
12 marca 2017, 02:56
ciekawe
fitlover
28 lutego 2016, 10:24
Mąkę kokosową można sporządzić samodzielnie w domu i wtedy nie trzeba martwić się o jej cenę. Wystarczy uprażyć wiórki kokosowe w piekarniku, a później je zmielić, np. w młynku do kawy. Polecam wygooglować przepisy (nie chcę reklamować konkretnych blogów) - można mieć w domu eko produkty za grosze ;)
flisowna
27 lutego 2016, 10:07
Jako dodatek do innej mąki i wyjdą przepyszne naleśniki. Mniam
patrysina
26 lutego 2016, 14:28
chętnie wypróbuję
cancri
2 października 2014, 16:53
Uzywam maki kokosowej. Jej minusem jest to, ze jest bardzo slodka, i automatycznie nadaje wszystkim potrawom slodki, kokosowy smak... nawet przy uzyciu malej ilosci dominuje potrawy.
maleducada
26 września 2014, 17:59
Jest rewelacyjna. Nie licząc różnych oczyszczanych z glutenu pszenicznych, najlepsza do wszystkiego. Najłatwiej zastąpić nią "zwykłą mąkę". Niestety cena zabójcza.
Agatkak92
26 września 2014, 14:10
Oczywiście, że MODA - może ma inny, oryginalny smak, ale jest strasznie droga i ludzie aż chwalą się nią na instagramie... Niczym Iphone'ami :D
olejkaa
26 września 2014, 10:22
Niestety, bardzo droga, ostatnio widziałam małą paczkę za 14 zł. :/
Wiedzmowata
26 września 2014, 10:10
Nie spotkałam jeszcze w sklepie mąki kokosowej, a z czystej ciekawości bym spróbowała jak smakuje. :-)