Dieta wegetariańska jest przedmiotem licznych kontrowersji. Jej zwolennicy nie wyobrażają sobie innego sposobu żywienia, przeciwnicy natomiast piszą o niedoborach pokarmowych i monotonii. Kto ma rację? Decyzję pomoże nam podjąć mgr Hanna Stolińska z Instytutu Żywności i Żywienia, która jednocześnie z powodzeniem stosuje dietę wegetariańską. Z czego składa się jadłospis wegetariański? Które produkty są wegetariańskie? Co jeść na diecie wegetariańskiej?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Najważniejszą zasadą zdrowego żywienia jest stosowanie urozmaiconego pożywienia, bo tylko udział wszystkich grup produktów spożywczych gwarantuje prawidłowe zbilansowanie diety i zabezpieczy przed groźnymi niedoborami.
U osób dorosłych na diecie wegańskiej oraz dzieci na diecie wegetariańskiej niezbędna jest suplementacja witaminy B12 znajdującej się jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego. W celu prawidłowego zbilansowania należy zwrócić uwagę na prawidłową podaż wapnia w diecie, którego niedobór obserwuje się zarówno w żywieniu osób na diecie wegetariańskiej, jak i tradycyjnej.
Dobrym źródłem wapnia obok mleka i jego przetworów są również zielone warzywa, mak, migdały, rośliny strączkowe, soja i jej przetwory, amarantus, sezam, morele suszone, figi, orzechy ziemne oraz produkty fortyfikowane.
Wapń ze źródeł roślinnych wykazuje lepsze wchłanianie (20 proc. z roślin strączkowych, 50 proc. z warzyw, 30 proc. z mleka sojowego), przy jednoczesnym zmniejszeniu spożycia cholesterolu, sodu i nasyconych kwasów tłuszczowych, jak w przypadku nadmiernej podaży nabiału . Bardzo dobrym przyswajaniem charakteryzuje się wapń z fortyfikowanego soku jabłkowego i pomarańczowego, jednak ze względu na znaczną zawartość cukru nie powinny one często występować w diecie. W celu efektywniejszego wchłaniania żelaza produkty bogate w ten składnik (żółtko jaj, produkty zbożowe, rośliny strączkowe, orzechy, warzywa) należy łączyć w jednym posiłku ze źródłem witaminy C. Przykładem takiego posiłku może być zupa pomidorowa z pełnoziarnistym makaronem, sałatka z owoców suszonych i świeżych, koktajl z truskawek i mleka sojowego, sałatka z fasolką, kanapka z pastą z ciecierzycy i warzywami lub owsianka z owocami. Zaleca się również kiełkowanie zbóż i roślin strączkowych, spożywanie fermentowanych produktów sojowych (tempeh, miso), unikanie czarnej herbaty będącej źródłem fitynianów oraz spożywanie fortyfikowanych produktów spożywczych.
Źródło cynku w diecie wegetariańskiej stanowią produkty zbożowe, sery, orzechy oraz rośliny strączkowe, w tym soja i jej przetwory. Biodostępność cynku w dietach wegetariańskich jest niższa, głównie z powodu wyższej zawartości kwasu fitynowego. W tym celu należy ograniczać picie herbaty, kakao, używanie ostrych przypraw, stosować moczenie i kiełkowanie fasoli, zbóż i nasion oraz spożywać fermentowane produkty sojowe typu miso, tempeh.
Wegetarianie mają niższe stężenia kwasów EPA i DHA w organizmie niż osoby na diecie tradycyjnej. Biokonwersja kwasu α-linolenowego (ALA), kwasu omega 3 pochodzenia roślinnego, w EPA występuje u ludzi przeciętnie na poziomie mniejszym niż 10 proc.; konwersja ALA w DHA jest zdecydowanie niższa. W tym celu w dietach wegetariańskich należy zwrócić uwagę na zwiększenie spożycia takich produktów jak siemię lniane, olej lniany, orzechy włoskie, zielone warzywa liściaste, soja i jej przetwory, olej sojowy i olej rzepakowy.
Oprócz prawidłowej diety należy pamiętać o regularnym nawadnianiu organizmu (woda mineralna, herbaty ziołowe i owocowe) oraz aktywności fizycznej stanowiącej element zdrowego stylu życia.
Dzień 1
Śniadanie- Kasza jaglana z jabłkiem, rodzynkami i siemieniem lnianym
II śniadanie- kanapki z pastą owsiano-warzywną i warzywami
Obiad- naleśniki meksykańskie z czerwona fasolką
Podwieczorek- Twarożek biały chudy z rzodkiewką i szczypiorkiem, pieczywo
Kolacja- Fasolka szparagowa po grecku (duszona w pomidorach)z kaszą lub ryżem
Dzień 2
Śniadanie- Musli figowo- migdałowe z pomarańczą
II śniadanie- Kanapki z pastą z selera i warzywami
Obiad- Zupa z soczewicy czerwonej z grzankami
Podwieczorek- marchewka tarta z pomarańczą i migdałami
Kolacja- Kalafior w jajku i sezamie
Dzień 3
Śniadanie- Kasza jaglana 30g z avocado, pomidorem i koperkiem
II śniadanie- Koktajl pomarańczowy
Obiad- Makaron ryżowy z cukinią, groszkiem, cebulką, pieczarkami , suszonymi pomidorami i fetą
Podwieczorek- twarożek wiejski z tartym ogórkiem, kiełkami. pieczywo
Kolacja- krem z dyni z kaszą jaglaną
Dzień 4
Śniadanie - Placki z serka wiejskiego z sosem owocowym
II śniadanie - Kanaki z pastą ze słonecznika i warzywami
Obiad - Tofu z warzywami makaronem lub ryżem
Podwieczorek - Paseczki warzyw z dipem z bakłażana
Kolacja - Sałatka grecka
Dzień 5
Śniadanie - Placuszki serowe z jabłkiem:
II śniadanie - Kanapki z pastą.Pasta z ciecierzycy i selera naciowego
Obiad - Makaron z bakłażanem, pomidorami i natką
Podwieczorek - Jogurt naturalny 150g z orzechami włoskimi łyżka
Kolacja - Zupa pomidorowa z avocado na mleku kokosowym
Dzień 6
Śniadanie - Dip z awokado i serka wiejskiego, pieczywo, warzywa
II śniadanie - Mus owocowy
Obiad - Kotlety z ziemniaków i soczewicy, buraczki
Podwieczorek - Sok warzywny, orzechy laskowe, figi suszone
Kolacja - Pieczone warzywa z tofu
Dzień 7
Śniadanie - Jogurt z płatkami i owocami
II śniadanie - Kanapki z pastą z nerkowców i ogórka
Obiad - Zupa z kapusty z pomidorami i ryżem brązowym
Podwieczorek - Pieczarki faszerowane fetą, zapiekane
Kolacja - Surówka z sałaty lodowej z groszkiem
Autorem artykułu jest mgr Hanna Stolińska IŻŻ
Napiszcie w komentarzach jakie są Wasze ulubione wegetariańskie przepisy!
Jeśli zainteresował Cię temat tej diety to może też zainteresuje Cię dieta Smacznie Dopasowana Wege.
Przypominamy również o przepisach naszej społeczności, wśród których znajdziesz również przepisy wegetariańskie.
Zdjęcie pochodzi z:SweetOnVeg / iW / CC BY
Komentarze
tibitha
21 sierpnia 2018, 06:34
Świetny artykuł, zawiera wiele cennych informacji dla tych, którzy chcą zacząć przygodę z dietą wegetariańską.
sandraa3
11 kwietnia 2018, 14:16
Ja sobie wykupilam wege caternig dietetyczny z Lunabox i czuje się super. Posiłki są dobrze zbilansowane, fajnie przyprawione i po prostu smaczne. Powoli zrzucam kilogramy bez zbędnych męczarni w siłowni.
bieglymati
24 stycznia 2018, 17:27
ja zaczalem dawno korzystac z cateringu Białko Eat Fit, jadłospis jest podobny do tego dodanego tutaj ale tam w ofercie maja super smaczna i duzo bardziej urozmaicona diete wege. wszystko jest swieze i estetyczne. duzo lepiej sie czuje po ich diecie :)
Kostek77
13 września 2017, 13:27
A ja polecam dietę wegetariańską http://happyfood.com.pl/ oni mi przywożą jedzonko i rozpisują plan. Czuje się lepiej i schudłam już 12 kg w 3 miesiące.
milencia87
8 stycznia 2015, 12:46
nabiał jest niezdrowy.
ZbuntowanyAniol2013
6 stycznia 2015, 17:13
super, że pokazujecie alternatywę. Dla mnie weganizm okazał się strzałem w dziesiątkę;) ale też zaczynałam od wegetarianizmu :)
ewi82
6 stycznia 2015, 11:48
bez mięska to nie to samo
Eli1605
6 stycznia 2015, 11:15
A ja po prostu lubię mięso. Nie musi być codziennie, ale żeby było.
Rakietka
6 stycznia 2015, 03:22
Smacznie, kolorowo i urozmaicono ;)
FITmama
6 stycznia 2015, 02:24
Wegetarianizm wzmacnia organizm :P. Polecam!!
aanemone
6 stycznia 2015, 01:13
mogę stwierdzić, że moja wege dieta jest idealna(: Luna_luna co do miodu to chyba chodzi o to, że cukier i kaloryczność nawet biorąc pod uwagę super wartości odżywcze jest spora... No nie wiem:D