Mają swoich zagorzałych wielbicieli i równie dobitnie podkreślających swoje zdanie przeciwników. Goszczą na najbardziej wykwintnych przyjęciach, ale mogą być też przekąską do wieczornego filmu. Czy krewetki to tylko fanaberia, czy warto je jeść? Czy krewetki są dobre na odchudzanie? Czy krewetki są kaloryczne? Jak wybrać świeże krewetki? Jak zrobić krewetki?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Krewetki, jedne z najpopularniejszych owoców morza, to skorupiaki, jest ich aż około 2500 gatunków, można spotkać krewetki zarówno morskie, jak i słodkowodne żyjące w krajach tropikalnych. Najczęściej poławia się gatunki garnela (Crangon crangon) oraz krewetkę północną (Pandalus borealis). Nie ma się co jednak łudzić - prawie połowa połowów na świecie pochodzi ze sztucznych hodowli w zbiornikach wodnych na Filipinach.
Krewetki są bardzo cenione przez osoby odchudzające się oraz dbające o wartościową dietę. Są niskokaloryczne (w 100 g około 90 kcal), zawierają sporo łatwo przyswajalnego białka (w 100 g około 18 g) z korzystnym składem aminokwasów i niewielką ilość tłuszczu.
Te skorupiaki to również skarbnica witamin i składników mineralnych - witamin z grupy B, jodu, wapnia, selenu, fluoru, żelaza, magnezu i cynku. Dzięki takiemu składowi poprawiają metabolizm, wspierają układ nerwowy, chronią serce oraz zapobiegają anemii.
Zawartość białka tropomiozyny w krewetkach sprawia, że są one dość częstym alergenem.
Przeciwnicy krewetek podkreślają sporą zawartość cholesterolu - w 100 g 152 mg. Należy jednak wspomnieć, że umiejscowiony jest on głównie w głowie oraz ikrze, które jemy zdecydowanie rzadziej. Ponadto ilości, które zjadamy i częstotliwość spożywania tego rarytasu powinna zamknąć ten temat. Za spożywaniem krewetek przemawia też niska zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych.
1. Krewetki świeże powinny mieć zapach morza i wodorostów, nie należy kupować skorupiaków o obcej, podejrzanej woni.
2. Świeża krewetka jest dobrze połączona ze skorupką
3. Krewetka nie powinna mieć przebarwień.
4. Krewetki mrożone powinny być pokryte tylko cienką warstwą przezroczystej glazury.
Krewetki kojarzą się nam często tylko z wykwintnymi przyjęciami i wystawnymi obiadami. Wbrew pozorom ich przygotowywanie jest banalnie proste. Jak pokazują przepisy naszych użytkowniczek nie trzeba wiele, aby cieszyć się smakiem tych skorupiaków podczas zwykłej kolacji, czy obiadu.
Składniki:
Krewetki 120 g (3 szt.), Sałata 40 g (4 liście duże), Cebula 110 g (1 średnia), Papryka czerwona 100 g, Papryka zielona 100 g, Szczypiorek 8 g (1 łyżka), Jogurt naturalny 2 proc. tłuszczu 26 g (2 łyżki), Curry 2 g (2 szczypty), Sól biała 1 g (1 szczypta), Pieprz czarny, zmielony 1 g (1 szczypta)
Sposób wykonania:
Składniki:
Krewetki 225 g, Kasza jęczmienna perłowa 75 g, Masło śmietankowe 5 g (1 płaska łyżeczka), Czosnek 35 g (5 ząbków), Bazylia świeża 15 g, Pomidorek koktajlowy 200 g, Papryka chilli 1 g (1 szczypta), Sól morska drobnoziarnista 5 g
Sposób przygotowania:
Składniki: Krewetki, sos, dekoracja: Krewetki 100 g, Jogurt naturalny 2 proc. tłuszczu 26 g (2 łyżki), Śmietana 12 proc. tłuszczu 13 g (1 łyżka), Czosnek granulowany 1 g (1 szczypta), Sól biała 1 g (1 szczypta), Papryka słodka mielona 1 g (1 szczypta), Olej rzepakowy tłoczony na zimno 13 g (1 płaska łyżka), Pietruszka natka 70 g (1 średnia)
Sposób przygotowania:
Składniki: Krewetki 500 g, Ser typu 'Feta' 200 g, Pomidory całe bez skórki 400 g, Pomidor 130 g (1 średni), Cebula 110 g (1 średnia), Czosnek 28 g (4 ząbki), Wino białe wytrawne 100 g (2 kieliszki), Ocet winny z białego wina 6 proc. 26 g (2 płaska łyżka), Oliwa z oliwek 13 g (1 płaska łyżka), Bazylia świeża 12 g (6 łyżeczek), Chili 6 g (1 płaska łyżeczka), Cukier 1 g (1 szczypta), Sól morska drobnoziarnista 20 g, Pieprz czarny, zmielony 20 g
Sposób wykonania:
Zdjęcie 1 pochodzi z: British Mum / Foter / CC BY
Zdjęcie 2 pochodzi z:stu_spivack / Foter / CC BY-SA
Zdjęcie 3 pochodzi z:Photo credit: stu_spivack / Foter / CC BY-SA
Lubicie owoce morza? Które owoce morza są Wasze ulubione? Jakie macie sprawdzone przepisy z krewetkami?
Komentarze
LunaLoca
28 października 2014, 12:21
Muszę wypróbować :)
takaja27
28 października 2014, 09:49
A ja zjem krewetki, ale jak sa dobrze przygotowane. Lubie smazone z czosnkiem (sama nie umiem tego przyrzadzic), albo w pikantnej salatce mojego sasiada. Palce lizac. Nie moge ich natomiast zjesc za duzo, bo mnie mdli. W sumie o chyba jedyny owoc morza, ktory zjem, poza rybami oczywiscie
kronopio156
28 października 2014, 09:49
Mmmmm....pycha! Uwielbiam!:-) Na pewno wykorzystam przepisy:-)
Wiedzmowata
28 października 2014, 08:38
Mimo wszystko wolę ryby...