Pierniczki - aromatyczne, chrupiące, słodkie. Niewiele jest osób, które potrafią się im oprzeć. Nawet jeśli nie przepadasz za smakiem przypraw korzennych, w ten jeden czas w roku, jakim są święta Bożego Narodzenia, raczej nie odmówisz sobie tej słodkości. Każdy ma swój sekret udanych wypieków, metodę dekoracji. Jednak zgodnie z definicją pierniki powinny być przygotowane z mąki, mleka, jaj, miodu i przypraw. Przyprawy tworzą cały aromat piernika, bez nich pierniczki stałyby się zwykłymi, kruchymi ciasteczkami. Największe znaczenie mają:

  • Cynamon - działa antybakteryjnie (E.coli) oraz przeciwgrzybiczo. Może obniżać poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi. Jego aromat poprawia pracę mózgu.

Ze względu na zawartość szkodliwego związku - kumaryny (zwłaszcza w cynamonie Cassia) zaleca się ograniczenie spożywania cynamonu do 1/6 płaskiej łyżeczki dziennie.

  • Kardanom - poprawia trawienie i apetyt oraz wzmacnia organizm.
  • Anyż - działa też antyseptycznie i bakteriobójczo. Polecany jest do usuwania nieprzyjemnego zapachu z ust. Ponadto pomaga na kaszel, problemy trawienne, łagodzi wzdęcia, kolki, nudności, wymioty.
  • Imbir - jest idealnym środkiem wspomagającym leczenie grypy i przeziębienia oraz zapalenia stawów. Pomaga również w przypadku mdłości, wymiotów i migreny.
  • Goździki - są silnymi przeciwutleniaczami, mają działanie antybakteryjne, antyseptyczne, antywirusowe, przeciwgrzybicze. Pomagają w walce ze stresem, bezsennością, a nawet depresją.
  • Gałka muszkatołowa - pomaga przy kłopotach z trawieniem, bezsennością i nadmierną pobudliwością. Nie należy przesadzać z jej ilością – w nadmiarze (powyżej 5g ) powoduje halucynacje i dużą senność.

Dzisiaj sprawdzimy, jaki przepis na idealne pierniczki proponują nam użytkowniczki Vitalia.pl.

Pierniczki bez leżakowania

pierniczki

Składniki:

Mąka pszenna. typ 500 - 500 g
Miód pszczeli - 370 g
Masło śmietankowe - 187 g
Przyprawa do pierników - 40 g
Jaja kurze całe  - 60 g (1 sztuka)
Soda oczyszczona - 6 g (1 płaska łyżeczka)

Sposób przygotowania:

  1. Miód podgrzać na małym ogniu z cukrem, przyprawami i masłem. Co jakiś czas mieszać masę i pilnować, żeby się nie zagotowała. Gdy składniki się połączą, zdjąć naczynie z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  2. Mąkę przesiać z sodą i solą (szczyptą). Dodać masę miodową i roztrzepane jajko. Wyrobić gładkie i lśniące ciasto. Początkowo jest ono dość rzadkie, dlatego lepiej przygotować je dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce, żeby stężało.
  3. Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i wycinać dowolne kształty. Ułożyć na blasze do pieczenia wyściełanej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 min.

Pepparkakor - pierniczki szwedzkie

pierniczki

Składniki:

Melasa z buraków cukrowych - 150 g
Masło - 110 g
Cukier puder - 100 g
Mąka pszenna - 375 g
Cynamon - 1 g (0,50 łyżeczki)
Imbir - 9 g (1,50 płaskiej łyżeczki)
Goździki - 2 g (2 szczypty)
Proszek do pieczenia - 1 g (0,25 płaskich łyżeczek)
Przyprawa do pierników - 12 g (2 płaskie łyżeczki)

Sposób przygotowania:

  1. Melasę, masło i cukier podgrzać w garnku do połączenia się składników, odstawić na 30 minut.
  2. Suche składniki dokładnie wymieszać w misce, w środku zrobić wgłębienie, wbić jajo, dodać ostudzoną masę. Całość wyrobić za pomocą miksera, zawinąć w folię i chłodzić co najmniej przez 2 godziny.
  3. Po schłodzeniu ciasto dzielić na mniejsze porcje, rozwałkować bardzo cienko (najłatwiej na silikonowej macie lub między dwoma kawałkami papieru do pieczenia), wykrawać pierniczki.
  4. Piec 8-10 minut w 175 stopniach. Studzić na kratce, przechowywać w puszce.

Pierniczki świąteczne

pierniczki

Składniki:

Miód pszczeli - 125 g
Masło śmietankowe - 130 g (10 płaskich łyżek)
Cukier puder - 250 g
Jaja kurze całe - 120 g (2 szt.)
Mąka pszenna. typ 500 - 450 g (4,50 szkl.)
Soda oczyszczona - 12 g (2 płaskie łyżeczki)
Przyprawa do pierników - 300 g (30 dekagram)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki mieszać, następnie ciasto ugnieść, potem wałkować na 3 mm i wycinać świąteczne kształty.
  2. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180. Piec maksymalnie 10 minut.
  3. Dodatkowo można ozdobić różnymi cukierniczymi elementami albo lukrem. Lukier robimy z 1 białka i szklanki cukru pudru. Ubić na gęstą masę.

Smacznego!

Zdjęcie tytułowe pochodzi z:Photo credit: seelensturm / Foter / CC BY

Zdjęcie pierwsze z tekstu pochodzi z: pixelthing / Foter / CC BY-SA

Zdjęcie drugie z tekstu pochodzi z: tupalo.com / Foter / CC BY-ND

Zdjęcie trzecie z tekstu: Editor B / Foter / CC BY