Pierogi to lubiana i popularna potrawa. Często jednak słyszymy opinie, że są albo zbyt czasochłonne, albo zbyt kaloryczne, aby wprowadzać je do diety odchudzającej. Sprawdźmy, czy to prawda prześwietlając przepisy Vitalijek. Czy można jeść pierogi na diecie? Czy pierogi są zdrowe? Czy pierogi są kaloryczne? Ile kcal mają pierogi?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Pierogi: ruskie, z kapustą, grzybami, mięsem, każdy ich smakosz ma swoją ulubioną wersję. Większość z nas jednak unika pierogów jak ognia w czasie stosowania diety odchudzającej. Nie ma jednak produktów, ani potraw zakazanych. Zwłaszcza na diecie odchudzającej, aby złagodzić stres związany z licznymi ograniczeniami, warto wprowadzić ulubione potrawy, odpowiednio zmodyfikowane. Nawet pierogi, wbrew obiegowej opinii, mogą być zdrowe i wcale nie aż tak kaloryczne. Odpowiednio wkomponowane w jadłospis staną się sprzymierzeńcem naszej diety. A jakie pierogi jedzą nasze użytkowniczki?
Ciasto: Mąka żytnia razowa 5 płaskich łyżek, woda 40 ml, olej słonecznikowy 3 g
Farsz: Szpinak mrożony 150 g, jogurt grecki light 10 g, czosnek granulowany 2 g (2 szczypty), sól biała szczypta
Sposób przygotowania:
1. Przygotować ciasto z podanych składników. Nie zniechęcać się podczas wyrabiania ;)
2. Szpinak rozmrozić na patelni, doprawić solą i czosnkiem wymieszać z jogurtem.
3. Z ciasta wykrawać kwadraty i faszerować szpinakiem.
4. Piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Opcjonalnie można posmarować rozbełtanym jajkiem.
Ciasto: Mąka pszenna razowa (2 szkl.), woda niegazowana 125 g (125 ml)
Farsz: Szpinak mrożony 400 g, czosnek 35 g (5 ząbków), sól biała 16 g (2 płaskie łyżeczki)
Posypka: Ser Gouda tłusty 50 g
Sposób przygotowania:
1. Zagnieść ciasto i odstawić na pół godziny do lodówki. Woda ma być bardzo ciepła.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę, posolić, dodać szpinak i dusić do całkowitego rozmrożenia szpinaku i odparowania wody. Doprawić i ostudzić.
3. Z ciasta urywać małe kuleczki, wałkować i nałożyć farsz. Ugotować w osolonej, wrzącej wodzie do wypłynięcia na powierzchnię.
4. Podać prosto z wody, można posypać startym żółtym serem na wierzchu.
Jak zmniejszyć kaloryczność?
Pomiń posypkę z sera gouda
Pierogi ruskie z mąki pełnoziarnistej 125 kcal/100 g
Ciasto: Mąka pełnoziarnista 150 g, woda 100 ml
Farsz: Ziemniaki zwykłe 200 g, ser twarogowy chudy 200 g, cebula 110 g (1 średnia)
Sposób przygotowania:
1. Gnieciemy ciasto i wałkujemy do 1 mm.
2. Ziemniaki gotujemy, cebulkę szklimy ma patelni.
3. Przepuszczamy wszystko przez maszynkę, dodajemy twaróg.
4. Lepimy pierogi.
Pierogi ze szpinakiem i mozzarellą 154 kcal/100 g
Ciasto: Mąka pszenna razowa 200 g, jaja kurze całe 60 g (1 szt.), mąka poznańska pszenna 50 g, woda niegazowana 100 ml
Farsz: Szpinak mrożony 200 g, ser mozzarella 80 g, sól biała szczypta, pieprz czarny, zmielony szczypta, cebula 55 g (0,50 średniej), czosnek 7 g (1 ząbek)
Sposób przygotowania:
1. Taflę szpinaku połamać na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnię.
2. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Dusić aż do rozmrożenia się szpinaku i odparowania nadmiaru wody.
3. Farsz doprawić solą i pieprzem mieszając. Dodać ser mozzarella, a całość wymieszać.
4. Mąkę pszenną wsypać do miski i dodać jajko. Ugnieść na jednolitą masę. Dla uzyskania lepszej konsystencji użyć wody.
5. Ciasto podzielić na 2-3 części i rozwałkować każdą na cienki placek, uprzednio posypując deskę do wałkowania i ciasto mąką.
6. Z uwałkowanego ciasta wycinać przy pomocy kubka lub większej szklanki koła. Te wypełniać farszem za pomocą łyżeczki, sklejając brzegi tak, żeby farsz się nie wydostawał na zewnątrz.
7. Zagotować w garnku osoloną wodę. Do gotującej wody wrzucać otrzymane pierogi i gotować ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Ciasto: Mąka pszenna 450 g, olej rzepakowy uniwersalny 13 g (1 płaska łyżka), woda 300 ml, sól biała szczypta
Farsz: Kasza gryczana 300 g, mięso z ud kurczaka bez skóry 300 g, pieczarki świeże 420 g (6 średnich), jaja kurze całe 60 g (1 szt.), pieprz szczypta, tymianek, gałka muszkatołowa, majeranek, cebula 110 g (1 średnia), pietruszka natka 32 g (4 łyżki)
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, na środku kopca utworzyć wgłębienie. Dodać sól.
2. Stopniowo wlać wodę, cały czas wyrabiać ciasto, nasypując suchą mąkę z boków do wilgotnego środka.
3. Cebulę podsmażyć z pieczarkami na odrobinie oliwy.
4. Mięso oddzielić od kości i gotować w lekko osolonej wodzie.
5. Kaszę gotować ok. 15 minut.
6. Po ugotowaniu mięso posiekać, wymieszać z kaszą oraz cebulą i pieczarkami.
7. Dodać jajko i doprawić przyprawami oraz natką pietruszki.
Który przepis najbardziej przypadł ci do gustu? Które pierogi są Wasze ulubione? Znacie inne przepisy na dietetyczne pierogi? Dajcie znać w komentarzach!
Zdjęcie tytułowe pochodzi z: KFoodaddict / Foter / CC BY
Zdjęcie 2 pochodzi z: joyosity / Foter / CC BY
Zdjęcie 3 pochodzi z: avlxyz / Foter / CC BY-SA
Zdjęcie 4 pochodzi z: Gary Soup / Foter / CC BY
Komentarze
domikr
28 lipca 2015, 18:47
Najlepsze są pierożki z kaczką i masłem pomarańczowym. Uwielbiam je! To taka oryginalna letnia wersja. Podsyłam Wam przepis, polecam spróbować ;) http://www.kreatywna.pl/styl-zycia/smaki/letnia-wersja-zimowych-pierogow-czyli-kaczka-z-melisa-mieta-i-pomarancza/
natlas1105
30 stycznia 2015, 18:02
Robiłam raz z mąki pełnoziarnistej. Smaczne, zdrowe, ale to nie są pierogi :P
magwiz
28 stycznia 2015, 23:25
Ale bym sobie pierogi zjadła!
Evanessa
28 stycznia 2015, 18:39
Hmm... Może i jest w tym trochę racji, ale ja wolałabym nie ryzykować. Tym bardziej, że mój organizm źle reaguje na jakiekolwiek zmiany w jadłospisie.
Eli1605
28 stycznia 2015, 10:47
Dlaczego prawie wszystkie przepisy są ze szpinakiem?
binga35
28 stycznia 2015, 08:20
ciekawe przepisy,,, jak już to jadam ruskie, czasami z mięsem...a tu tyle ciekawych propozycji..wypróbuję jakiś przepis..
Wiedzmowata
27 stycznia 2015, 15:11
Całkiem smakowite przepisy :-))
olazaczynadiete
27 stycznia 2015, 13:42
Fajne przepisy ;-)
Ichigo000Emmey
27 stycznia 2015, 13:33
Ja tam na pewno nie będę jeść żadnych pierogów light itd., jem zwykłe i po prostu wliczam je do bilansu kalorycznego. Zawsze wtedy mogę inny posiłek zjeść mniej kaloryczny. Zresztą nie oszukujmy się, 5 pierogów na obiad to ok. 200g czyli 400kcal, co to jest?
Grubaska.Aneta
27 stycznia 2015, 10:36
Wszystko można jeść nawet będąc na diecie. Tylko postawą jest znać umiar.
Grubaska.Aneta
27 stycznia 2015, 10:36
Podstawą*
nieznajoma1989
27 stycznia 2015, 07:36
ruskie górą :)
zawsze_wiosna
27 stycznia 2015, 07:20
Zjadłabym ruskie :)
blekitnykocyk
27 stycznia 2015, 09:40
ja też *.* może zrobie takie w wersji light któregoś dnia...a co! ;p