Spis treści:
Bataty, czyli słodkie ziemniaki są cenione za działanie przeciwzapalne, antynowotworowe oraz wzmacniające układ krwionośny. Coraz częściej możemy spotkać je również w naszych sklepach. Czy warto do diety wprowadzić bataty? Jakie będzie miało to wpływ na nasze zdrowie?
Skład batatów
Słodki ziemniak zajmuje szóste miejsce pod względem upraw na na całym świecie. Jest powszechnie uprawiany i spożywany w Afryce Subsaharyjskiej, Azji Wschodniej i Oceanii. Główną zaletą batatów jest zdolność do wzrostu w różnych klimatach i możliwość stosowania różnych systemów uprawy. Ponadto swoją popularność zawdzięczają też bogatemu składowi, dzięki któremu mogą wywoływać potencjalne korzyści zdrowotne dla człowieka. Dla przykładu słodkie ziemniaki o wysokiej zawartości beta - karotenu są z powodzeniem wykorzystywane do zwalczania niedoboru witaminy A w Mozambiku i Ugandzie.
Bataty cieszą się coraz większym zainteresowaniem również wśród polskich konsumentów. Powodem jest zapewne większa ich dostępność i chęć urozmaicenia diety. Jeden batat bez skórki waży około 230 g i ma 198 kcal, 3,7 g białka, 46,2 g węglowodanów, prawie 7 g błonnika pokarmowego i znikomą ilość tłuszczu.
Chociaż pomarańczowa odmiana batatów jest najbardziej rozpowszechniona, słodkie ziemniaki spotkać można też w wersji białej, żółtej, różowej, a nawet fioletowej. Jak podaje Cleveland Clinic, atutem odmiany pomarańczowej i żółtej jest spora zawartość beta - karotenu, fioletowa natomiast jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Ponadto słodkie ziemniaki są bogate w witaminę B6, kwas pantotenowy, tiaminę, niacynę, ryboflawinę, a jednocześnie zawierają mało sodu.
Jeden duży batat zawiera więcej witaminy C, niż wynosi zalecane dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę wynikające z norm US Food and Drug Administration.
Co wynika z tak bogatego składu?
Badania przeprowadzone w Harvard University School of Public Health udowadniają, że słodkie ziemniaki są doskonałym źródłem witaminy B6, która zapobiega wystąpieniu udaru i choroby niedokrwiennej serca. American Heart Association podkreśla ponadto, że spora zawartość potasu w tych ziemniakach obniża ciśnienie krwi i pomaga w zachowaniu równowagi płynów. Potas jest również ważnym elektrolitem, który pomaga w regulacji rytmu serca.
Poprawiają odporność i działają przeciwzapalnie
Bataty zawierają wspomagające układ odpornościowy witaminy: C i E. Poza tym, ich działanie przeciwutleniające pomaga w zwalczaniu choroby. Fioletowe słodkie ziemniaki bogate są w antocyjany. Linusa Paulinga Institute potwierdza, że dzięki takiemu składowi mają właściwości przeciwzapalne, korzystne dla ogólnego stanu zdrowia
Chronią przed nowotworami
Pomarańczowe słodkie ziemniaki wykazują działanie przeciwnowotworowe. Niektóre badania sugerują, że beta-karoten może obniżyć ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet przed menopauzą i raka jajnika u kobiet po menopauzie. Okazuje się jednak, że fioletowe słodkie ziemniaki mogą być jeszcze bardziej skuteczne w walce z nowotworami. Potrzebne są jednak dalsze badania.
Pomimo swojego słodkiego smaku bataty mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że cukier uwalniany jest z nich powoli do krwiobiegu. Dzięki temu zapobiegniemy wahaniom cukru we krwi. Jest to ważne nie tylko dla osób chorych na cukrzycę, ale też odchudzających się, ogranicza bowiem napady głodu. Naukowcy z North Carolina State University podkreślają, że spożywanie słodkich ziemniaków lub wyciągów z nich przygotowanych może pomóc kontrolować poziom glukozy we krwi i w przyszłości stanowić mniej kosztowną alternatywę leczenia. Bataty są też wspaniałym źródłem manganu, który wspomaga metabolizm węglowodanów, a tym samym utrzymuje odpowiedni poziom cukru we krwi oraz zapobiega atakom głodu.
Bataty są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę przewodu pokarmowego i reguluje trawienie.
Zwalczają stres
Jak podkreśla Los Angeles Department of Public Health, słodkie ziemniaki zawierają magnez, który jest niezbędny do zachowania spokoju i dobrego samopoczucia oraz prawidłowego stanu tętnic, kości i mięśni .
Bataty: zagrożenia
Tak naprawdę bataty nie niosą większych zagrożeń, jeśli są prawidłowo przygotowane i nie robimy z nich regularnie np. frytek w pełnym tłuszczu. Należy oczywiście pamiętać, że to dość kaloryczny dodatek (w porównaniu np. z burakiem), co jest ważne w trakcie odchudzania. Jak ostrzegają specjaliści Mayo Clinic na bataty powinny uważać osoby z tendencją do kamieni nerkowych ze względu na zawartość szczawianów w tych ziemniakach.
Warto wypróbować słodkich ziemniaki w swojej kuchni, zwłaszcza w ramach urozmaicenia. Na pewno jest to produkt godny uwagi.
Komentarze
silva27
28 lutego 2017, 12:48
Ja z nich zrobiłam muffinki z mąką z ciecierzycy i topinamburu i nie musiałam dosładzać niczym :-)
wie58
9 lutego 2017, 00:52
Upolowałam!
wie58
29 stycznia 2017, 00:37
Na razie jeszcze poluję.
wie58
5 września 2016, 16:54
ciekawe
LidkaNa
6 grudnia 2015, 10:20
Ja lubię smażone na oleju kokosowym (mała ilość z 2 łyżeczki na 1 batata), posypane cayenem i ulubionymi ziołami np. prowansalskimi. Nie solę, olej nadaje mu taki ciekawy smak.
NoDoubts
3 grudnia 2015, 00:24
Dla mnie zdecydowanie za słodkie do obiadu. Smakują jak gotowana, słodka marchewka, której nie znoszę :)
motiviann
27 września 2015, 10:03
Pamietam, ze kiedys upieklam je w piekarniku, obok zwyklych pieczonych ziemniakow dla porównania. Smakowaly dobrze, troche za slodko jak na danie ktore wtedy zrobilam. Nie zachwycily mnie do tego stopnia by bez wzgledu na cene kupic je jeszcze raz.
krcw
9 lutego 2015, 02:33
zrobiłam z nich dzisiaj coś w rodzaju frytek w piekarniku, posypałam solą i ziołami do tego sos czosnkowy domowej roboty i powiem szczerze, że ledwo zjadłam te bataty...były dla mnie po prostu strasznie słodkie ;/ musiałam nabierać je na widelec razem z sałatką która była kwaskowata....dla Was nie są za słodkie???
AnnaDAgostino
8 lutego 2015, 13:49
Uwielbiam! Moja ulubiona wersja to pokrojone na ćwiartki, pokropione oliwą, posypane grubo mieloną solą morską i świeżym rozmarynem. PYCHA!
magwiz
7 lutego 2015, 18:35
Jeszcze nie miałam okazji spróbować, ale jak tylko taka się nadarzy, to na pewno skorzystam.
pyzia1980
moderator Vitalia.pl
5 lutego 2015, 14:39
Uwielbiam bataty - najbardziej pokrojone w kostkę , polanę odrobiną oliwy i posypane mnóstwem ziół.
koperpospolity
5 lutego 2015, 13:28
przepyszne, mialam okazje spróbować frytek z batatów smażonych na głębokim oleju z sosem czosnkowo-szczypiorkowym. Smak mają nieziemski choć wiem że o stokroć bardziej smakowały by mi pieczone w piekarniku ;)
adele8
5 lutego 2015, 12:59
w każdej postaci <3 najlepsze z piekarnika opróczone przyprawami, dzisiaj robie weganskie burgery :D
oraculum
5 lutego 2015, 12:55
Niedawno koleżanka poczęstowała mnie zupą-kremem z batatów i chorizo chyba wg przepisu Jamiego Olivera. Trochę mnie zdziwił motyw miksowania kiełbasy do zupy, ale nic - była nawet niczego sobie. Choć sama na bataty nie mam pomysłu :/
ellacotta
5 lutego 2015, 12:45
Niedawno zrobiłam sobie zupe krem z dyni i batatów - pycha!:) Są tak słodkie, że chyba następnym razem, zamiast dania obiadowego pokombinuję coś w stronę deseru.
LastChance1984
5 lutego 2015, 12:21
Nie dawno jadłam po raz pierwszy. Pieczone, pokrojone jak na frytki, skropione oliwą. Smak całkiem przyjemny - coś pomiędzy marchewką a dynią (według mnie ) ;) W dużej ilości nie polecam bo może zemdlić od tej słodyczy ;)
LeiaOrgana7
5 lutego 2015, 12:16
Słodkie ziemniaki są pyszne, najlepiej smakują skrojone na frytki i upieczone z przyprawami. Palce lizac :)
skrzydlata
5 lutego 2015, 10:13
jak dla mnie sa obrzydliwe ;/
Eli1605
5 lutego 2015, 08:36
Chętnie spróbuję.