Kiszone ogórki i kapusta to świetna alternatywa świeżych warzyw, zwłaszcza zimą. Zawierają sporo witaminy C, błonnika i korzystnych bakterii. Warto wprowadzić je do jadłospisu, zwłaszcza zimną. Czy warto jeść kiszonki? Ile kiszonek dziennie można jeść? Ile można jeść kiszonek? Czy kiszonki są zdrowe? Na co pomagają kiszonki?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Uwielbiam kiszone ogórki i kapustę. Wolę zdecydowanie dodawać je do obiadu zamiast świeżych warzyw, które o tej porze roku są kompletnie bez smaku. Czy to dobry pomysł?
Krzysiek, 30 l.
Kiszenie idealnym sposobem utrwalania?
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i Organizacji Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), zalecają spożycie konkretnej ilości porcji warzyw i owoców w codziennej diecie, aby zapobiec chorobom przewlekłym, takim jak nadciśnienie tętnicze i choroby serca. Tutaj ważną rolę, zwłaszcza w miesiącach zimowych, pełnią warzywa. Ukiszona, czyli tak naprawdę sfermentowana żywność ma głęboko zakorzenioną tradycję i mieści się w preferencjach wielu kultur. Przechowywanie żywności przy wykorzystaniu fermentacji pozwoliło naszym przodkom przetrwać zarówno srogie mrozy, jak i okresy suszy. Jest to jedna z lepszych metod przedłużenia trwałości produktów, a co ważne, nie sprawia takich problemów z transportem i przechowywaniem jak np. mrożonki.
Fermentacja jest procesem powolnego rozkładu substancji organicznych wywołanego przez mikroorganizmy lub enzymy, które przekształcają węglowodany w alkohole lub kwasy organiczne.
Na całym świecie kisi się szereg owoców i warzyw, nie tylko popularną u nas kapustę i ogórki. Sporo tego typu przysmaków odnajdziemy w kuchni azjatyckiej. W czasie mniej i bardziej egzotycznych wypraw spotkać można kiszone: marchew, rzepę, buraki, rzodkiewkę, seler, słodkie ziemniaki, ogórki, oliwki, pomidory, paprykę, zielony groszek, jabłka, gruszki, niedojrzałe mango, cytryny, a nawet papki owocowe, np. z banana.
Podstawowe zalety spożywania kiszonek:
Dlatego właśnie pomimo szerokich korzystnych właściwości nie należy przesadzać z kiszoną kapustą i kiszonymi ogórkami. Zasolenie jednak ma swój sens. Główną rolą soli jest promowanie wzrostu bakterii powodujących fermentację oraz zahamowanie działania m. in. enzymów proteolitycznych, które mogą spowodować zmiękczenie warzyw i dalsze gnicie. Dzięki soleniu tworzymy idealne warunki do przeprowadzenia procesu kiszenia.
Jak widać nie ma większych przeszkód, aby wprowadzał pan kiszonki do posiłków. Lepiej jednak jednocześnie zminimalizować dosalanie, ponieważ same kiszonki dostarczą sporo sodu do diety. Należy zwrócić na to uwagę zwłaszcza u osób chorujących na nadciśnienie tętnicze.
Lubicie kiszonki? Jak często jecie kiszonki? Macie swój przepis na kapustę kiszoną?
Komentarze
KamilKA01
5 października 2021, 13:12
Kiszone Specjały sa najlepsze https://kiszonespecjaly.pl/pl/menu/ogorki-kiszone-179 nie chce mi sie samemu robic ogórków i od nich kupuje
Użytkownik4140325
24 czerwca 2020, 14:49
Ja mam dokładnie to samo. Teraz też kisiłam własnie kalafiora po raz pierwszy i przyznam że jest rewelacyjny w smaku. A przy okazji polecam jeszcze fajny artykuł na ten temat https://apetytnapolskie.com/
stanpis1
4 lutego 2015, 20:14
Ale mój organizm nie przyjmuje kiszonek - od razu gigantyczne przeczyszczenie i rewolucja w jelitach
VikiMorgan
4 lutego 2015, 19:08
Skąd probiotyki w kiszonce jak to bakteria wyizolowane z człowieka być musi aby nazwać ja probiotykiem?
motyl86
4 lutego 2015, 18:46
Uwielbiam domowe prawdziwe kiszonki, bo w sklepach ciężko jest dostać prawdziwą kiszoną kapustę !
kisga
4 lutego 2015, 18:46
uwielbiam kiszonki:) ciekawy artykuł
anna987
4 lutego 2015, 12:49
Dobrze wiedzieć, że kiszonki są zdrowe. Wiadomo, jeśli ktoś zje kilogram kiszonej kapusty na raz, to na pewno mu to nie zrobi dobrze, więc kluczem jest tutaj umiar.
magwiz
4 lutego 2015, 10:40
też lubię kiszonki
Eli1605
4 lutego 2015, 09:08
Lubię kiszonki, ale nie jadam ich zbyt często.
HelloPomello
4 lutego 2015, 07:58
Też uwielbiam kiszonki , ale właśnie ze względu na sporą zawartość soli jadam ich mniej niż bym chciała.