Karob, mączka chleba świętojańskiego, E 410: to wszystko nazwy naturalnego emulgatora, który zyskuje na popularności. Nie dosyć, że korzystnie działa na konsystencje, to dodatkowo ma też właściwości zdrowotne. Czym jest karob? Czy karob jest szkodliwy? Jak wpływa karob na cukrzycę? Czy karob może zaszkodzić?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Karob, czyli inaczej zwana mączka chleba świętojańskiego, jest emulgatorem ( E410) składającym się głównie z naturalnego polimeru galaktomannanu. Produkt ten uzyskiwany jest z bielma nasion drzewa karobowego Ceratonia siliqua L występującego pod rozmaitymi nazwami np. ceratonia lub szarańczyn strąkowy. Jest to szeroko stosowany dodatek w różnych gałęziach przemysłu, takich jak spożywczy, farmaceutyczny, papierniczy, włókienniczy, naftowy, czy kosmetyczny. Na tak liczne zastosowanie karob zasłużył sobie ze względu na zdolność do tworzenia wiązania wodorowego z cząsteczką wody, co pozwala na uzyskanie odpowiedniej konsystencji.
Mączkę chleba świętojańskiego uważa się za idealny środek do produkcji żywności funkcjonalnej. W żywności wykorzystywana jest w produkcji wyrobów cukierniczych, polew, lukru, lodów, mleka modyfikowanego dla niemowląt, fermentowanych produktów śmietanowych i ich substytutów zawierających żywe kultury bakterii, owoców i warzyw suszonych, jadalnych kasztanów w zalewie, dżemów, galaretek, marmolad, słodzonych przecierów z kasztanów.
Karob traktowany jest jako zamiennik kakao. Coraz częściej wykorzystuje się go nie tylko w przemyśle, ale także w czasie domowych wypieków.
Chociaż dodatek mączki chleba świętojańskiego nie wymaga limitowania, E410 spożyty w nadmiarze może powodować wzdęcia, podobnie jak w przypadku innych niestrawionych polisacharydów, przetwarzanych przez florę bakteryjną jelit. Nie ma w tym nic nadzwyczajnego, takie same dolegliwośic przypisuje się nadmiernej podaży błonnika pokarmowego w pożywieniu.
Zdjęcie pochodzi z: Vegan Feast Catering / Foter / CC BY
Komentarze
bugi200
1 marca 2015, 22:01
Rzeczywiście pełno błędów. Obszar do poprawy... Karob dobrze się sprawdza w wypiekach.
Epestka
24 lutego 2015, 13:43
Nie ma za co. Literówek nie wskazałam to nie poprawiliście
eeSeczka
25 lutego 2015, 06:51
No i co to Cię obchodzi? Masz coś do powiedzenia na temat karobu? Nie? To w takim razie kliknij na taki czerwony krzyżyk na górze, nikt nie będzie za tobą płakał. Zajmij się odchudzaniem, albo przejdź się do jeszcze innego specjalisty, ja Ci zafunduje wizytę :D
Epestka
25 lutego 2015, 09:44
Obchodzi mnie poziom Vitalii. Teksty z taką ilością błędów sprawiają wrażenie pisanych na kolanie. Co oznacza brak szacunku dla czytelnika. I niekorzystnie wpływa na ich wiarygodność.
eeSeczka
25 lutego 2015, 11:16
Na sercu to Ci leży wywyższanie siebie, a tak naprawdę się ośmieszasz. Jak masz problem z sobą to idź z tym walczyć w inne miejsce, bo ja naprawdę nie ma ochoty już czytać twoich wypocin. Mnie wiarygodność odpowiada i to bardzo, nie odpowiada mi za to twoje wieczne ględzenie.
Epestka
24 lutego 2015, 04:00
http://portalwiedzy.onet.pl/141480,,,,uwazac_kogos_za_uwazac_kogos_jako,haslo.html
StanBorys
24 lutego 2015, 14:01
Łehehe popłakałam się. Taka purystka językowa, a nie wie, że "uważać za" i "traktować" to nie to samo słowo :D A skoro tak lubisz poprawiać Vitalię, to napisz do nich, może Cię zatrudnią. Tylko najpierw zweryfikuj swoje porady :D :D :D
Epestka
24 lutego 2015, 16:37
Po czym poznałaś, że nie wiem? Autorka tekstu jak widać z porady skorzystała i poprawiła. Miałaś szczęście przeczytać tekst po poprawce
eeSeczka
25 lutego 2015, 06:47
StanBorys nie pisz takich rzeczy epestce bo jeszcze naprawdę się zatrudni i nie będę wchodziła już na vitalię a bardzo to lubię :P Ona jest tak irytująca, że można wyjść siebie i stanąć obok. Już kiedyś jej pisałam żeby przeniosła się do onetu, ale niestety... posiedziała cicho i znowu, proszę bardzo - miodek niespełniony. Epestka do onetu!!!! No. Ps. Vitalio nie możecie jej zablokować albo coś :P
angelisia69
23 lutego 2015, 17:05
lzejszy w smaku od kakao i nie barwi tak intensywnie potraw/mleka.Smaczny
UlaSB
23 lutego 2015, 10:22
A ja głupia w sobotę szukałam go w sklepie pod nazwą "karob" i oczywiście nie znalazłam. Teraz już wiem, że to ta mączka :D Faktycznie ma smak podobny do kakao?
Eli1605
23 lutego 2015, 09:46
Zamiast kakao mogę spróbować. Jak gdzieś znajdę.