Kaszę umyj, podpraż, ugotuj i ciesz się jej walorami zdrowotnymi oraz smakiem. Ugotowanie kaszy w tradycyjny sposób nie jest trudne, jednak należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Czy kasza jest zdrowa? Czy trzeba jeść kaszę? Czy trzeba płukać kaszę przed gotowaniem? Jak przygotować kaszę do gotowania? Jak gotować kaszę? Ile czasu gotować kaszę?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Kaszę pozyskuje się poprzez obłuszczenie ziaren i dodatkowo zależnie od rodzaju kaszy, ich rozdrobnieniu, rozgnieceniu i wypolerowaniu. W niektórych sytuacjach kasze są również odmączniane, parowane lub prażone. Kasze pęczak (jęczmienny, pszenny, orkiszowy) to tak naprawdę całe ziarno pozbawione okrywy i oczyszczone. Kasze mazurska, wiejska, to kasze rozdrobnione, podobnie jak manna. Proces ich pozyskiwania wygląda następująco:
W czasie produkcji odsiewana jest łuska i innego rodzaju zanieczyszczenia. Nie oznacza to jednak, że produkt końcowy, który trafia do naszej kuchni jest ich całkowicie pozbawiony.
Kasze w czasie przechowywania są narażone na proces utleniania tłuszczów, na skutek działania lipaz (enzymy rozkładające tłuszcz). Objawia się to wzrostem kwasowości. Należy również pamiętać o odizolowaniu kaszy od dostępu do niej szkodników. Przechowywana w odpowiednich warunkach zachowa swoje właściwości licząc od momentu produkcji przez:
Mając na uwadze proces produkcyjny i to, że obróbka jest prowadzona przez wiele maszyn, a produkt końcowy może zawierać pewną ilość zanieczyszczeń czy uszkodzonych ziaren, przed gotowaniem kaszę należy przepłukać i przebrać. Można ją wsypać do miski, zalać zimną wodą na wysokość 1 cm ponad powierzchnię kaszy, zamieszać i odczekać, aż opadnie na dno. Wszystko to co pływa zebrać i wyrzucić. Najlepiej przepłukać krupę w ten sposób 2-3 razy. Jedynie manny i kuskus się nie płucze.
W przypadku kaszy jaglanej mycie ma na celu dodatkowo zniwelowanie jej naturalnej goryczki. Należy ją najpierw umyć w zimnej wodzie, a następnie przelać wrzątkiem. W ten sposób przygotowana, może być poddana dalszej obróbce.
W czasie gotowania kasze zwiększają swoją objętość od 2 (kasza gryczana) do 3 razy (kasza jęczmienna). Średnio przyjmuje się, że część wagowa kaszy przed ugotowaniem powinna dawać 2,5 części wagowej kaszy ugotowanej. Metod gotowania kaszy jest kilka. Tradycyjne gotowanie na sypko to wrzucenie porcji kaszy (szklanka starcza na 2 porcje) do garnka i zalanie odpowiednią ilością wody:
Kasze przed zalaniem wodą można delikatnie podprażyć (poza manną) na odrobinie masła do momentu wyczucia delikatnego orzechowego zapachu, a następnie zalać odpowiednią ilością wrzątku (wg powyższej rozpiski) i gotować na małym ogniu do wchłonięcia płynu około 15-20 minut (nie należy jej mieszać w trakcie gotowania). Po ugotowaniu można zawinąć w koc i wstawić na chwilę pod kołdrę lub do ciepłego piekarnika.
Można ją również gotować w dużej ilości wody korzystając z produktów pakowanych w porcjach 100 g w woreczki plastikowe. Wiele osób uważa taki sposób gotowania za szybszy, jednak kasza czy ryż gotuje się tutaj również około 20 minut. Istnieją zaś doniesienia o szkodliwości dla zdrowia przygotowanych w ten sposób produktów (opakowania mogą zawierać toksyczny bisfenol A).
Kasze są bogate w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik, a jaglana dodatkowo ma zasadotwórcze działanie na ustrój. Warto więc wprowadzać je do swojej diety. W artykule 'Kasze nie muszą być nudne' znajdziesz kilka ciekawych pomysłów na ich wykorzystanie, podobnie jak w naszejbazie przepisów.
Którą kaszę lubicie najbardziej? Która kasza najlepiej pasuje do obiadu? Ile jecie kaszy w tygodniu?
Zdjęcie główne pochodzi z flickr.com
Komentarze
Klara1122
29 marca 2015, 10:48
butelki pet równie są szkodliwe. http://ocetjablkowy.blog.pl
Wiedzmowata
29 marca 2015, 10:08
Kaszę jaglaną płukałam, ale nie wiedziałam, że to pozbawia jej goryczki.
witaaminkaa
27 marca 2015, 20:21
Ryż płukałam ale o kaszach nie słyszałam... Muszę zmienić te nawyki
Eli1605
27 marca 2015, 13:10
Płukam i gotuję. Wcześniej nie podprażałam, ale spróbuję.
UlaSB
27 marca 2015, 10:05
A nie lepiej podprażyć kaszę w suchym garnku..?