Kasza jaglana zyskuje coraz większą popularność. Nie dość, że ma wysoką wartość odżywczą, to jest niezwykle ciekawa pod względem kulinarnym. Na zimno, na ciepło – dzięki jej uniwersalności można eksperymentować w kuchni na różne sposoby. Dziś pokażemy słodką stronę kaszy jaglanej – oto inspiracje na zdrowszą wersję deserów.
Kasza jaglana, zwana też królową kasz to jeden z najbardziej popularnych produktów wytwarzanych z prosa. Jest lekkostrawna, a wartość energetyczna 100 g suchej kaszy to niecałe 350 kcal. Cechuje ją zawartość dużej ilości białka bogatego w niezbędne aminokwasy, witamin oraz składników mineralnych. Suche ziarno prosa wyróżnia się żółtą barwą. Podczas gotowania traci intensywność koloru oraz zmienia konsystencje na kleikowatą.
Wartość odżywcza 100 g suchej kaszy
jaglanej:
SKŁADNIK POKARMOWY | MASA (dla 100 g suchej kaszy jaglanej) |
Białko | 10,5 g |
Tłuszcze | 2,9 g |
Węglowodany | 71,6 g |
Błonnik pokarmowy | 3,2 g |
Fosfor | 240 mg |
Potas | 220 mg |
Magnez | 100 mg |
Żelazo | 4,8 mg |
Cynk | 3,4 mg |
Witamina B1 (tiamina) | 0,73 mg |
Witamina B2 (ryboflawina) | 0,36 mg |
Witamina B3 (niacyna) | 2,3 mg |
Witamina B6 (pirydoksyna) | 0,75 mg |
Kasza jaglana jest pomocna przy wymiotach, biegunce i niestrawności. Dodatkowo, dzięki zawartości krzemu, poprawia kondycję stawów, włosów, skóry i paznokci.
Dzięki niepowtarzalnym walorom smakowym kasza jaglana znajduje zastosowanie zarówno w daniach wytrawnych, jak i potrawach na słodko. Jest niezwykle uniwersalna. Stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich oraz wegańskich. Można ją spożywać w różnych odsłonach m.in. na śniadanie np. w formie owsianki/budyniu/puddingu oraz na obiad, podwieczorek, czy kolacje. Popularyzacja kaszy jaglanej jest bardzo istotna ze względu na cenne właściwości zdrowotne, pomocne przy wielu jednostkach chorobowych oraz różnorodne możliwości wykorzystania kulinarnego.
Ciastka jaglane z żurawiną
Składniki (porcja na około 10 sztuk):
½ szklanki suchej kaszy jaglanej
10 sztuk suszonych daktyli
1 dojrzały banan
4 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
1.Daktyle pokrój na drobno, zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut
2.Kaszę jaglaną wysyp na sitko i przepłucz kilkakrotnie wodą, a następnie odcedź.
3.Gotuj kaszę jaglaną na szklance wody przez około 20 minut do uzyskania miękkiej konsystencji.
4.Ugotowaną kaszę zblenduj z daktylami oraz bananem.
5.Do masy dodaj wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj.
6.Uformuj łyżką ciastka lekko je spłaszczając i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
7.Ciastka udekoruj suszoną żurawiną.
8.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 15-20 minut.
Wartość odżywcza (1 sztuka=30 g):
Energia: 77 kcal
B: 1,3 g
T: 1,8 g
W: 14,6 g
Jaglane kulki raffaello
Składniki (porcja na około 20 sztuk):
½ szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego)
1 szklanka wiórek kokosowych
2 łyżki migdałów
2 łyżki miodu
aromat migdałowy
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną wysyp na sitko i przepłucz kilkakrotnie wodą, a następnie odcedź.
2.Do garnka wlej szklankę mleka. Kaszę gotuj pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu i miękkości kaszy, przez około 15 minut.
3.Na suchej patelni podpraż wiórki kokosowe, aż do uzyskania pomarańczowej barwy. Około 20 g odłóż na później, potrzebne będą do obtoczenia kulek.
4.Migdały zalej wrzątkiem, a gdy zmiękną obierz z brązowej skórki i zblenduj.
5. Do ugotowanej gorącej kaszy jaglanej dodaj podsmażone wiórki kokosowe, zblendowane migdały i dokładnie wymieszaj.
6. Do gotowej masy dodaj miód oraz kilka kropel aromatu migdałowego.
7. Ciepłą masę uformuj w kulki i obtocz je w pozostałych wiórkach kokosowych.
8. Kulki zostaw do ostygnięcia, a następnie schłodź w lodówce.
Wartość odżywcza (1 sztuka=25 g):
Energia: 68 kcal
B: 1,5 g
T: 3,9 g
W: 7,3 g
Budyń jaglany z bananem i papają
Składniki (porcja dla 2 osób):
½ szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka (krowie lub roślinne)
1 dojrzały banan
½ papai
1 łyżka miodu
garść jagód goi/migdałów (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną wysyp na sitko i przepłucz kilkakrotnie wodą, a następnie odcedź.
2. Do garnka wlej 1/2 szklanki mleka i 1/4 szklanki wody. Kaszę gotuj pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu i miękkości kaszy, przez około 15 minut.
3. Banana i papaję obierz ze skóry, wydrąż pestki i pokrój na mniejsze części.
4. Miękką kaszę włóż do pojemnika blendera, dodaj resztę mleka (1/2 szklanki), miód, obranego banana i papaję.
5. Zmiksuj na idealnie gładki mus (około 1-2 minuty miksowania).
6. Budyń można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, z dodatkiem ulubionych nasion i owoców (w tym przypadku z jagodami goi i migdałami).
Wartość odżywcza (1 porcja=320 g):
Energia: 360 kcal
B: 10,6 g
T: 4,5 g
W: 71,6 g
Jaglane Brownie
Składniki na ciasto (9 kawałków):
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
15 suszonych daktyli bez pestek
1 dojrzały banan
½ szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
4 łyżki kakao
2 łyżki mąki kokosowej
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
2 łyżki masła orzechowego
2 garście orzechów laskowych
1 łyżka migdałów w płatkach
Sposób przygotowania:
1.Daktyle pokrój na drobno, zalej niepełną szklanką wrzątku i odstaw na 20 minut
2.Kaszę jaglaną wysyp na sitko i przepłucz kilkakrotnie wodą, a następnie odcedź.
3.Ugotuj kaszę jaglaną razem z przygotowanymi daktylami oraz wodą, w której miękły.
4.Gotuj około 20 minut, po czym dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na jednolitą masę.
5. Orzechy laskowe drobno posiekaj i posyp na wierzch ciasta.
6.Foremkę do ciasta (22x22) wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej ciasto. Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanego na 180 stopni.
7.Gdy ciasto będzie gotowe, posyp go płatkami migdałów.
8.Brownie pokrój po ostudzeniu na 9 mniejszych kawałków i schłodź je w lodówce.
Wartość odżywcza (1 porcja=95 g):
Energia: 214 kcal
B: 5,4 g
T: 10,1 g
W: 27,4 g
Bibliografia:
Pawlikowska B.: Kasza jaglana, Edipresse Książki, 2016
Pitchford P.: Odżywianie dla zdrowia. Wyd. Galaktyka, Łódź, 2010.
Przetaczek-Rożnowska I., Bubis E.: Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na celiakię, Kraków, Kosmos Vol. 65, 1, 127–140, 2016.
Komentarze
Vitalia713
13 lipca 2018, 12:52
Jedyna kasza której nie lubię:(
laura930
12 kwietnia 2018, 21:47
Ciekawe hmm
klara149
12 kwietnia 2018, 10:43
Bardzo fajne przepisy. Muszę je wypróbować.
wie58
2 kwietnia 2018, 04:19
:)
gabka5655
1 kwietnia 2018, 20:47
Chcesz wyglądać seksownie i atrakcyjnie? Chcesz cieszyć się wspaniała sylwetką? Chcesz pokazać wszystkim, że możesz się zmienić? Wejdź teraz na stronę trenera www.igortreneronline.pl i wygraj 10 tysięcy złotych! Innowacyjne metody treningowe, nowoczesne plany żywieniowe, fachowa suplementacja. Dzięki nim zmiany zachodzą ekstremalnie szybko! Wejdź teraz na stronę najlepszego trenera w Polsce www.igortreneronline.pl I zmień się nie do poznania nawet w ciągu jednego tygodnia! Pozbądź się tłuszczu na zawsze i zbuduj piękną smukłą sylwetkę lub muskularne ciało!
szablowskie
20 marca 2018, 09:33
Dlaczego takie przepisy nie pojawiają się w diecie na vitalii?
wie58
15 marca 2018, 05:28
Lubię kaszę jaglaną.
Jolabbbbbb
25 lutego 2018, 17:45
Ja jadłam budyń z kaszy jest wspaniały
fionaaxoxo
18 lutego 2018, 02:10
Muszę wypróbować. Brzmi i wygląda bardzo smacznie. :)
wie58
17 lutego 2018, 01:14
Dobre!
bialapapryka
16 lutego 2018, 18:40
Wygląda to super :) Muszę wypróbować ;) Jak dotąd robiłam "rafaello" z kaszy jaglanej i polecam :)
Tereenia
15 lutego 2018, 18:47
brzmi smacznie :-)
Lubie_Ciastka
12 lutego 2018, 18:02
Ja nie gotuję kaszy do miękkości. Dużo lepiej mi wychodzi kiedy gotuję tak, jak dawniej gotowano ryż. Czyli gotuję ok. 10 min na jak najmniejszym ogniu, do wchłonięcia wody (na wierzchu kaszy widać kratery, ale nie ma już warstwy wody), a potem zdejmuję z ognia, owijam w gruby ręcznik i zostawiam na pół godzinki. Niezależnie od tego czy chcę na sypko, czy na budyń, tym sposobem wychodzi smaczna i się nie przypala.
mArTySkAAAAA
10 lutego 2018, 22:34
kurcze super ta kasza
wie58
9 lutego 2018, 01:28
Ciekawe przepisy.
Grubaska.Aneta
6 lutego 2018, 23:00
Fajne przepisy ale jako diabetyk niestety nie skorzystam ze względu na cukry w nich zawarte.: -/
Grubaska.Aneta
6 lutego 2018, 23:01
Za to wcześniejszy artykuł z przepisami na awokado był super. Przepisy wypróbowałam osobiście: -)
joannnnna
6 lutego 2018, 20:55
ciekawe pomysly na desery - na pewno sie skusze i wyprobuje nie jeden przepis
am1980
6 lutego 2018, 17:48
uwielbiam kaszę jaglaną, na pewno wypróbuję któryś przepis;))) dzięki;)))
aniloratka
6 lutego 2018, 17:22
fajne macie ostatnio te artykuly :)