Kilka słów o kaszy jaglanej

Kasza jaglana, zwana też królową kasz to jeden z najbardziej popularnych produktów wytwarzanych z prosa. Jest lekkostrawna, a wartość energetyczna 100 g suchej kaszy to niecałe 350 kcal. Cechuje ją zawartość dużej ilości białka bogatego w niezbędne aminokwasy, witamin oraz składników mineralnych. Suche ziarno prosa wyróżnia się żółtą barwą. Podczas gotowania traci intensywność koloru oraz zmienia konsystencje na kleikowatą. 

Wartość odżywcza 100 g suchej kaszy jaglanej:


SKŁADNIK POKARMOWYMASA (dla 100 g suchej kaszy jaglanej)
Białko10,5 g
Tłuszcze2,9 g
Węglowodany71,6 g
Błonnik pokarmowy3,2 g
Fosfor240 mg
Potas220 mg
Magnez100 mg
Żelazo4,8 mg
Cynk3,4 mg
Witamina B1 (tiamina)0,73 mg
Witamina B2 (ryboflawina)0,36 mg
Witamina B3 (niacyna)2,3 mg
Witamina B6 (pirydoksyna)0,75 mg

Jak poprawnie ugotować kaszę jaglaną?

  1. Odmierz potrzebną do danego przepisu ilość suchej kaszy jaglanej np. ½ szklanki to 100 g.
  2. Kaszę jaglaną wysyp na sito, po czym przelej ją zimną, wrzącą, a następnie znów zimną wodą. Ułatwi to pozbycie się nieprzyjemnego posmaku goryczy oraz zanieczyszczeń.
  3. Przepłukaną kaszę jaglaną wysyp do garnka.
  4. Kaszę zalej wodą. Przyjmuje się, że 1 szklance suchej kaszy jaglanej odpowiada około 1,5 szklanki wody. W przypadku nadmiaru wody kasza będzie rozgotowana, zaś w sytuacji jej niedostatecznej ilości – bardziej sypka.
  5. Garnek przykryj pokrywą, a wodę doprowadź do wrzenia. Kaszę gotuj na bardzo małym ogniu, do momentu, aż wchłonie ona całą wodę – około 15-20 minut.
  6. Podczas przygotowywania kaszy jaglanej nie wolno jej mieszać. Skutkuje to uciekaniem pary wodnej przez mechanicznie stworzone otwory.

Właściwości zdrowotne kaszy jaglanej

  • Działanie moczopędne, wzmocnienie nerek
  • Wzmożenie pracy żołądka, trzustki i śledziony
  • Właściwości alkalizujące organizm, zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej
  • Wstrzymanie rozwoju bakterii w jamie ustnej
  • Działanie antywirusowe, zmniejszenie stanu zapalnego błon śluzowych
  • Właściwości przeciwgrzybiczne, pomocne dla osób cierpiących na drożdżycę
  • Zastosowanie w diecie osób chorych na celiakię, ze względu na brak glutenu
  • Uzupełnienie codziennego jadłospisu osób cierpiących na niedokrwistość, dzięki obecności w swym składzie żelaza

Kasza jaglana jest pomocna przy wymiotach, biegunce i niestrawności. Dodatkowo, dzięki zawartości krzemu, poprawia kondycję stawów, włosów, skóry i paznokci.

Dzięki niepowtarzalnym walorom smakowym kasza jaglana znajduje zastosowanie zarówno w daniach wytrawnych, jak i potrawach na słodko. Jest niezwykle uniwersalna. Stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich oraz wegańskich. Można ją spożywać w różnych odsłonach m.in. na śniadanie np. w formie owsianki/budyniu/puddingu oraz na obiad, podwieczorek, czy kolacje. Popularyzacja kaszy jaglanej jest bardzo istotna ze względu na cenne właściwości zdrowotne, pomocne przy wielu jednostkach chorobowych oraz różnorodne możliwości wykorzystania kulinarnego.

Oto propozycje deserów z wykorzystaniem kaszy jaglanej:

Ciastka jaglane z żurawiną

ciasteczka z jaglanki


Składniki (porcja na około 10 sztuk):
½ szklanki suchej kaszy jaglanej
10 sztuk suszonych daktyli
1 dojrzały banan
4 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:
1.Daktyle pokrój na drobno, zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut
2.Kaszę jaglaną wysyp na sitko i przepłucz kilkakrotnie wodą, a następnie odcedź.
3.Gotuj kaszę jaglaną na szklance wody przez około 20 minut do uzyskania miękkiej konsystencji.
4.Ugotowaną kaszę zblenduj z daktylami oraz bananem.
5.Do masy dodaj wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj.
6.Uformuj łyżką ciastka lekko je spłaszczając i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
7.Ciastka udekoruj suszoną żurawiną.
8.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 15-20 minut.

Wartość odżywcza (1 sztuka=30 g):
Energia: 77 kcal
B: 1,3 g
T: 1,8 g
W: 14,6 g

Jaglane kulki raffaello

kulki rafaello


Składniki (porcja na około 20 sztuk):
½ szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego)
1 szklanka wiórek kokosowych
2 łyżki migdałów
2 łyżki miodu
aromat migdałowy

Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną wysyp na sitko i przepłucz kilkakrotnie wodą, a następnie odcedź.
2.Do garnka wlej szklankę mleka. Kaszę gotuj pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu i miękkości kaszy, przez około 15 minut.
3.Na suchej patelni podpraż wiórki kokosowe, aż do uzyskania pomarańczowej barwy. Około 20 g odłóż na później, potrzebne będą do obtoczenia kulek.
4.Migdały zalej wrzątkiem, a gdy zmiękną obierz z brązowej skórki i zblenduj.
5. Do ugotowanej gorącej kaszy jaglanej dodaj podsmażone wiórki kokosowe, zblendowane migdały i dokładnie wymieszaj.
6. Do gotowej masy dodaj miód oraz kilka kropel aromatu migdałowego.
7. Ciepłą masę uformuj w kulki i obtocz je w pozostałych wiórkach kokosowych.
8. Kulki zostaw do ostygnięcia, a następnie schłodź w lodówce. 

Wartość odżywcza (1 sztuka=25 g):
Energia: 68 kcal
B: 1,5 g
T: 3,9 g
W: 7,3 g

Budyń jaglany z bananem i papają

budyń jaglany


Składniki (porcja dla 2 osób):
½ szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka (krowie lub roślinne)
1 dojrzały banan
½ papai 
1 łyżka miodu
garść jagód goi/migdałów (do dekoracji)

Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną wysyp na sitko i przepłucz kilkakrotnie wodą, a następnie odcedź.
2. Do garnka wlej 1/2 szklanki mleka i 1/4 szklanki wody. Kaszę gotuj pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu i miękkości kaszy, przez około 15 minut.
3. Banana i papaję obierz ze skóry, wydrąż pestki i pokrój na mniejsze części.
4. Miękką kaszę włóż do pojemnika blendera, dodaj resztę mleka (1/2 szklanki), miód, obranego banana i papaję.
5. Zmiksuj na idealnie gładki mus (około 1-2 minuty miksowania).
6. Budyń można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, z dodatkiem ulubionych nasion i owoców (w tym przypadku z jagodami goi i migdałami).

Wartość odżywcza (1 porcja=320 g):
Energia: 360 kcal
B: 10,6 g
T: 4,5 g
W: 71,6 g

Jaglane Brownie 

brownie jaglany


Składniki na ciasto (9 kawałków):
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
15 suszonych daktyli bez pestek
1 dojrzały banan
½ szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
4 łyżki kakao
2 łyżki mąki kokosowej
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego
2 łyżki masła orzechowego
2 garście orzechów laskowych
1 łyżka migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:
1.Daktyle pokrój na drobno, zalej niepełną szklanką wrzątku i odstaw na 20 minut
2.Kaszę jaglaną wysyp na sitko i przepłucz kilkakrotnie wodą, a następnie odcedź.
3.Ugotuj kaszę jaglaną razem z przygotowanymi daktylami oraz wodą, w której miękły.
4.Gotuj około 20 minut, po czym dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na jednolitą masę. 
5. Orzechy laskowe drobno posiekaj i posyp na wierzch ciasta.
6.Foremkę do ciasta (22x22) wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej ciasto. Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanego na 180 stopni.
7.Gdy ciasto będzie gotowe, posyp go płatkami migdałów.
8.Brownie pokrój po ostudzeniu na 9 mniejszych kawałków i schłodź je w lodówce.

Wartość odżywcza (1 porcja=95 g):
Energia: 214 kcal
B: 5,4 g
T: 10,1 g
W: 27,4 g

Bibliografia:
Pawlikowska B.: Kasza jaglana, Edipresse Książki,  2016
Pitchford P.: Odżywianie dla zdrowia. Wyd. Galaktyka, Łódź, 2010.
Przetaczek-Rożnowska I., Bubis E.: Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na celiakię, Kraków, Kosmos Vol. 65, 1, 127–140, 2016.