Kasza gryczana jest bardzo wartościowa. Ma wielu zwolenników nie tylko ze względu na skład ale też charakterystyczny smak. Jaką jednak kaszę wybrać: paloną czy niepaloną? A może nie ma to żadnej różnicy? aką kaszę gryczaną wybrać? Jaka kasza gryczana najlepsza? Jakie są właściwości kaszy gryczanej?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Lubię kasze, szczególnie gryczaną. W sklepach do tej pory widziałam tylko paloną. Ostatnio koleżanka powiedziała mi, że można nabyć też kaszę gryczana niepaloną. Czy jest ona lepsza? Warto ją kupić? Janina 45 l.
Kasza gryczana rzeczywiście jest niezwykle wartościowa. Jest dobrym źródłem rutyny, kwercetyny, pelargonidyny, procyjanidyny oraz witamin z grupy B, zwłaszcza niacyny, kwasu foliowego i witaminy B6. Dzięki temu działa bardzo korzystnie na układ krążenia: zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, powoduje wzrost lipoprotein o dużej gęstości (HDL) oraz poprawia wytrzymałość naczyń krwionośnych. Zawarte w gryce składniki mineralne tj. żelazo, magnez, miedź i fosfor są pomocne w obniżaniu ciśnienia krwi. Warto też wspomnieć o wysokiej, jak na produkt roślinny, zawartości białka, która może wynosić od 10 do 16 proc.
Kasza gryczana poprawia przemianę materii, dlatego świetnie sprawdza się w diecie osób odchudzających się.
Gryka ceniona jest za działanie przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjnie, wspomaga odporność organizmu oraz reguluje gospodarkę hormonalną. Ponadto pomaga w regulowaniu glukozy we krwi. Co ważne, kasza gryczana nie zakwasza organizmu i nie zawiera glutenu.
Ale czy warto wybierać kaszę niepaloną? Wychodzi na to, że tak. Badanie opublikowane w: Journal of Agricultural and Food Chemistry wykazało, że prażenie ziarna gryki znacząco pogarsza jakość białka i zmniejsza jego właściwości przeciwutleniające. Jak wynika z poniższej tabeli, kasza gryczana niepalona ma nieco więcej kalorii, białka, węglowodanów, błonnika i minimalnie tłuszczu.
Kasza gryczana palona ugotowana (100 g) | Kasza gryczana niepalona ugotowana (100 g) | |
Energia | 102 kcal | 112 kcal |
Białko | 3,8 g | 4,2 g |
Tłuszcz | 0,9 g | 1 g |
Węglowodany | 21 g | 23,1 g |
Błonnik pokarmowy | 1,8 g | 2 g |
Są osoby, które lubią jednak ten charakterystyczny, mocny smak kaszy gryczanej palonej i wybierają ją pomimo świadomości o niższych wartościach odżywczych. Ostateczna decyzja należy więc do Pani.
A ty, którą kaszę gryczaną wybierasz: paloną czy niepaloną? Czego najlepiej użyć jako dodatek do obiadu? Jaki jest najzdrowszy dodatek do obiadu Twoim zdaniem?
Zdjęcie pochodzi z: futureshape / Foter / CC BY
Komentarze
Blanka8
10 maja 2017, 12:04
Kasza gryczana niepalona jest pyszna, ale faktycznie trudno dostępna. Ja zamawiam ją przez internet w sklepie agnex
mazik89
18 stycznia 2015, 19:15
obie są bardzo dobre....
zzuzzana19
18 stycznia 2015, 10:40
Kocham kaszę gryczaną ! To moja ulubiona kasza ! Jem i paloną i tę naturalną :)
Wiedzmowata
18 stycznia 2015, 09:08
Mogę jeść i paloną i niepaloną, specjalnej różnicy mi to nie robi.
magwiz
16 stycznia 2015, 16:32
A ja tam mogę jeść każdą kaszę. Jęczmienną, jaglaną, gryczaną paloną i niepaloną. Wprost uwielbiam!!!
psycho.
16 stycznia 2015, 13:09
nie cierpię palonej. Faktycznie niepaloną rzadko można kupić, mój tata zaopatruje się w nią na targach- tak samo jak w jaglankę i inne. Wychodzi dużo taniej niż w supermarketach.
Cyanidee
15 stycznia 2015, 16:19
Kasza palona jest niezdrowa, bo podczas palenia wytwarzają się cząsteczki rakotwórczego akrylamidu.
ulawit
15 stycznia 2015, 09:20
Czasem palona, czasem nie, mysle ze nie trzeba wybierac ;-)
devoted08
15 stycznia 2015, 08:07
W żadnym sklepie w swoim miescie (kilka duzych marketów) nie spotkałam się z kaszą gryczaną niepaloną. Dopiero jak wyjechałam na południe okazało się, że jest duży wybór tej kaszy sposród różnych marek. Nie było mi dane jednak jej spróbować.
Kamala86
15 stycznia 2015, 06:00
"A ty, którą kaszę gryczaną wybieracie: paloną czy niepaloną?" Polska języka, trudna języka. Ja nie jadam kaszy gryczanej bo nie lubię, wolę jęczmienną lub jaglaną.
VikiMorgan
15 stycznia 2015, 20:40
co ie znaczy że nie należy jej włączyć do swojego menu, ewentualnie w postaci mąki :)
Eli1605
15 stycznia 2015, 05:59
Nie lubię kaszy gryczanej. Zdecydowanie wolę jęczmienną.
masza122
15 stycznia 2015, 05:28
mi bardziej smakuje palona. a aż takiej dużej różnicy w 'składzie' nie ma ;)