Wahania poziomu cukru są wywoływane przez szereg czynników. Każdy diabetyk wie, że po spożyciu słodyczy czy produktów z białej mąki poziom glukozy we krwi szybko rośnie, czy jednak zdajesz sobie sprawę, że wzrost wywołuje również przeziębienie lub diuretyki? W przypadku cukrzyków łatwo o wahania poziomu cukru.
Napoje zawierające kofeinę powodują wzrost poziomu cukru we krwi. Dotyczy to zarówno kawy jak też czarnej i zielonej herbaty czy napojów energetyzujących. Oczywiście wzrost jest kwestią indywidualną, jeśli jednak cierpisz na cukrzycę powinieneś na to zwracać uwagę. Również napoje dla sportowców typu izotoniki czy drinki energetyczne, sprzyjają zwiększaniu się stężenia glukozy we krwi. Zawartość cukru w nich jest niejednokrotnie równa słodkim napojom typu cola czy lemoniada. W przypadku osób trenujących, w pewnych momentach ćwiczeń konieczne jest wprowadzenie takich napojów, by móc kontynuować wysiłek. Jeśli jednak ćwiczysz rekreacyjnie, wystarczy ci zwykła woda do nawodnienia. Może więc dobrym pomysłem byłoby sięganie po produkty bez cukru? Niestety brak cukru nie oznacza braku węglowodanów. Często produkty te podnoszą poziom glukozy z uwagi na zawartość innych składników węglowodanowych np. skrobi. Podobnie dzieje się w przypadku dań bogatych w tłuszcz i cukrowce jak frytki, pizza czy ryż z sosem słodko-kwaśnym. Połączenie węglowodanów z tłuszczem powoduje, że cukier we krwi utrzymuje się dłużej na wysokim poziomie.
Na wzrost wpływa również wiele czynników zewnętrznych z jakimi zmaga się nasz organizm. Warto zwrócić uwagę, że podczas walki z infekcją poziom glukozy we krwi rośnie. Dodatkowo również leki, które pomagające zwalczyć chorobę, jak antybiotyki czy leki zawierające pseudoefedrynę, sprzyjają szybowaniu cukru w górę. Podobnie stres związany np. z pracą czy życiem codziennym sprzyja wydzielaniu hormonów, które stymulują wzrost poziomu glukozy we krwi. Staraj się więc unikać sytuacji stresowych oraz pamiętaj o odpowiednim relaksie.
Ruch sprzyja obniżeniu poziomu cukru oraz poprawie stanu zdrowia. Chodzi tutaj o umiarkowaną aktywność fizyczną taką jak np. prace domowe, spacer czy koszenie trawnika. Warto więc żeby osoby cierpiące na cukrzycę pamiętały o codziennej dawce ruchu w spokojnym tempie. W diecie takich osób nie powinno również zabraknąć produktów zawierających korzystne dla zdrowia bakterie fermentacji mlekowej. Wymienić tutaj należy mleczne napoje fermentowane czy kiszonki. Pisząc napoje mleczne, mam na myśli te w wersji naturalnej. Jogurty owocowe i smakowe niestety najczęściej zawierają dodatek cukru, przez co sprzyjają wzrostowi poziomu cukru we krwi. Badania wskazują, że w przypadku diabetyków na poziom glukozy we krwi korzystnie wpływa zmiana diety w kierunku wegańskiej czy opierającej się w głównej mierze na warzywach. Najprawdopodobniej wynika to z dużej zawartości błonnika pochodzącego z produktów roślinnych. Niektóre doniesienia wskazują również na cynamon jako produkt, który poprawia wykorzystanie insuliny przez organizm oraz zmniejszenie poziomu glukozy w cukrzycy typu 2. Konieczne jednak są dalsze obserwacje.
W przypadku cukrzyków jest kilka sytuacji na które należy zwrócić szczególną uwagę, ponieważ mogą powodować gwałtowne wzrosty czy spadki poziomu cukru, co może się niestety źle skończyć. Jeśli przyjmujesz pigułki antykoncepcyjne zawierające estrogeny, ważne abyś miała świadomość, że zawarte w nich hormony mogą wpływać na to jak twój organizm reaguje na insulinę. Według ADA (American Diabetes Association) dla kobiet z cukrzycą bezpieczne jest stosowanie tabletek skojarzonych zawierających norgestimat i syntetyczne estrogeny oraz zastrzyków antykoncepcyjnych czy implantów.
W przypadku cukrzycy typu I w czasie snu poziom cukru we krwi może drastycznie spadać. Dlatego warto badać go przed snem i po przebudzeniu. Jeśli pojawiają się problemy, należy wprowadzić dodatkową przekąskę bezpośrednio przed położeniem się spać. Podobnie w przypadku intensywnego wysiłku fizycznego. Chociaż ruch sprzyja poprawie kondycji i stanu zdrowia, w przypadku obciążającego wysiłku wzrost tętna idzie w parze ze wzrostem poziomu cukru, a później jego spadkiem. Dlatego także tutaj jest konieczna kontrola glikemii. Z kolei w przypadku sięgania po drinki alkoholowe, które zawierają sporą ilość węglowodanów, wzrost glukozy pojawia się podczas picia, po to aby w około 12 godzin później się obniżyć. Jeśli już musisz sięgać po alkohol, to pij go podczas jedzenia.
Zdjęcie główne pochodzi z: rottnapples / Foter / CC BY
Komentarze
wie58
24 listopada 2016, 17:32
ciekawe
aska1277
9 kwietnia 2015, 15:40
we frytkach jest cukier ? w batatach to tak ale zwyklych ? :)
Wiedzmowata
9 kwietnia 2015, 09:39
Uwielbiam kawę i trudno mi się by było z nią rozstać, ale na szczęście nie mam cukrzycy. :-)
Eli1605
9 kwietnia 2015, 07:43
Do tej pory nie wiedziałam , że pizza może podnieść poziom cukru.