Rafinowany cukier jest wszechobecny w naszej diecie. Znajdziemy go we wszystkich kupnych łakociach, słodkich napojach czy gotowych produktach. W ciągu roku jego spożycie może sięgać nawet 39 kg na osobę. Warto więc starać się zmniejszać tą ilość chociażby przez unikanie go w wypiekach.
Wysokie spożycie cukru przyczynia się do pogorszenia stanu zdrowia, nie jest to tajemnicą. To także najlepsza pożywka dla nowotworów, a jego metabolizm jest kosztowny dla organizmu. Wymaga m.in. podaży witamin z grupy B, cynku, magnezu czy chromu, których zawartość w organizmie w związku z tym maleje. Warto więc starać się minimalizować jego spożycie. Nie wyobrażasz sobie jednak wypieków bez słodkich kryształków? Mamy dla ciebie kilka smakowitych propozycji.
Składniki:
2 dojrzałe banany
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych (surowych)
1/4 szklanki posiekanych dowolnych orzechów
1/4 łyżeczki cynamonu
Składniki:
1 i 1/2 szklanki miodu
2 małe pomarańcze
1/2 szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżeczki skórki z pomarańczy
1 i 1/2 kostki (około 340 g) masła
3 jajka
1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szczypty soli
Składniki:
1/3 szklanki zmiażdżonych bananów na pure
3 szklanki mąki
3 jajka
1/2 kostki masła
1 i 1/2 szklanki wody
1 i 1/2 szklanki posiekanych daktyli
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki:
1 szklanka mąki
1 jajko
1/3 szklanki musu jabłkowego
1/3 szklanki syropu klonowego
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki marchwi startej na wiórki
1/2 szklanki posiekanych orzechów
1/2 szklanki rodzynków
3/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szczypta soli i gałki muszkatołowej
Zdjęcie główne pochodzi z flickr.com
Komentarze
EnidEarie
20 kwietnia 2015, 14:57
Czy jest jakaś możliwość "zachomikowania" artykułu, żeby w dogodnym czasie wrócić do przepisów z niego?
Spodnica
21 kwietnia 2015, 12:33
Skopiuj i zapisz albo wydrukuj ;-)
Nastazjaaa
16 kwietnia 2015, 00:02
Super przepisy, zrobiłam już pierwszy! Tylko zmodyfikowałam i zamiast orzechów dodałam migdały i trochę żurawiny :P
sectet
15 kwietnia 2015, 11:41
Kurcze a co z tym syropem klonowym co jest w przepisie na muffinki?Podobno ten syrop jest niezdrowy....
BabuszkaJaguszka
14 kwietnia 2015, 18:51
Większość tych przepisów to bzdura - na białą mąką ciało reaguje tak samo jak na cukier, a zamienianie cukru na miód czy syrop klonowy to zwykłe oszukiwanie siebie samego - w rzeczywistości to i tak jest cukier, zwłaszcza po pieczeniu, kiedy temperatura zabije wszelkie enzymi i składniki odżywcze. A o ksylitolu - świetnym zamienniku cukru w wypiekach - ani słowa...
EnidEarie
20 kwietnia 2015, 14:58
Hm, też mnie to ciekawi. Nie było jeszcze art. na ten temat? Może warto go zgłosić (dopiero się orientuję w serwisie na nowo)
Eli1605
13 kwietnia 2015, 10:13
Fajne przepisy, szczególnie podoba mi się ten z bananami.
Magdadamrade
12 kwietnia 2015, 20:02
jak jest kaloryczność tych ciastek?
itka13
12 kwietnia 2015, 12:16
Piekłam juz wczesniej ciateczka owsiane i są pyszne, smakowały wszystkim a najbardziej mojemu mężowi łasuchowi nr 1 w domu. Co do czasu pieczenia to ja pieklam swoje dłuzej.
Klara1122
12 kwietnia 2015, 09:07
bardzo smaczne. http://ocetjablkowy.blog.pl
magwiz
11 kwietnia 2015, 20:43
Fajne przepisy!
witaaminkaa
11 kwietnia 2015, 10:48
Przepisy fajne... Ale jak zrobię to się nie opanuję i zjem więcej niz powinnam.. Więc póki nie ciągnie to nie robię
nieplaczmy
11 kwietnia 2015, 10:32
Pierwszy pomysł podoba mi się najbardziej. Chociaż od dawna jem płatki owsiane i wymyślam z nimi wszelakie potrawy, to na taki pomysł nie wpadłem. Na pewno skorzystam :D.
Wiedzmowata
11 kwietnia 2015, 08:22
Fajne przepisy; ale jak się coś upiecze, to potem wypada to zjeść...