Cukier w jedzeniu jest wszechobecny. Znajdziesz go nie tylko w herbacie, którą posłodzisz, ale również w surówce kupionej w warzywniaku czy bułce mlecznej skonsumowanej w drodze do pracy. Zjadasz go o wiele więcej niż myślisz! Czy cukier jest szkodliwy? Ile może być cukru w diecie? Ile cukru jest w owocach? Ile cukru jest w napojach?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Glukoza jest podstawowym ‘paliwem’ organizmu. Bez niej organizm nie może dobrze funkcjonować. Minimalna dzienna podaż węglowodanów przyswajalnych dla zapewnienia dobrej pracy mózgu to około 130 g. Nie oznacza to jednak, że mamy zjeść przynajmniej taką ilość cukru z cukiernicy. Powinny to być węglowodany dostarczone z produktami spożywczymi. Warto zwłaszcza sięgać po artykuły bogate w węglowodany złożone, które organizm rozkłada powoli, dzięki czemu poziom cukru we krwi pozostaje na stabilnym poziomie. Należy więc sięgać po produkty zbożowe pełnoziarniste, warzywa, ale również owoce, w których zawarte są również cukry proste, jednak przy jednoczesnej obecności błonnika pokarmowego. Zaleca się, aby węglowodany złożone stanowiły nawet do 70 procent energii ogółem każdego dnia. Więcej o roli węglowodanów w diecie przeczytasz w 'Po co węglowodany w diecie?'.
Węglowodany można podzielić na proste (glukoza, fruktoza, galaktoza) i złożone (sacharoza, laktoza, skrobia). Można również wyróżnić węglowodany rafinowane, czyli oczyszczone czego doskonałym przykładem jest cukier kryształ czy biała mąka. Chociaż obecność w diecie węglowodanów jest niezbędna do działania, to nadmiar cukrów prostych oraz oczyszczonych wywołuje szereg problemów zdrowotnych od próchnicy przez cukrzycę na wzroście ryzyka nowotworów kończąc.
Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia ilość energii w dziennym jadłospisie pochodząca z sacharozy nie powinna przekraczać 10 procent. AHA (American Heart Association) natomiast rekomenduje, aby cukier ukryty w diecie mężczyzn nie stanowił więcej niż 150 kcal, a u kobiet 100 kcal (1 g węglowodanów, cukru to 4 kcal). WHO (World Health Organization) z kolei zachęca do redukcji dziennego spożycia cukru (cukrów prostych oraz sacharozy) do 5 procent całkowitej dziennej podaży energii. Łatwo policzyć łyżeczki cukru dodawane do napojów, jednak często nie zdajemy sobie sprawy ile jest go w gotowych produktach, które kupujemy i zjadamy. Cukier znajdziesz nie tylko w słodkich napojach, sokach i słodyczach, ale również w pieczywie, płatkach, daniach gotowych czy kupnych surówkach.
Normy na ilość cukru w diecie są wyśrubowane. Bardzo łatwo je przekroczyć, jeśli sięgasz po słodycze, gotowe dania czy napoje. Warto spojrzeć na poniższe produkty.
Jest to zaledwie klika przykładów, dlatego na co dzień należy czytać skład i wartość odżywczą podaną na opakowaniu produktu. Pamiętaj, że składniki na etykiecie są podane w kolejności malejącej (ten którego jest najwięcej jest na początku listy). Jeśli więc cukier (lub glukoza, fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy) jest na jednym z pierwszych trzech miejsc, taki produkt nie powinien się znaleźć w twoim koszyku.
A Wy ile cukru dziennie spożywacie? Potraficie ograniczyć cukier w diecie? Macie sprawdzone zamienniki cukru? Podzielcie się z nami w komentarzach!
Komentarze
Eli1605
7 maja 2015, 07:20
Gdzie zatem nie ma cukru?
aniulewa
6 maja 2015, 19:39
Moim zdaniem artykuł ciekawy ale nie dopracowany. Najpierw mowa jest o ilości gram i kalorii z węglowodanów a później miara w lyzeczkach cukru. Brak tu konsekwencji. Aczkolwiek na te cukry ukryte trzeba uważać bardzo.
irmina75
6 maja 2015, 11:53
nigdy nie kupuję gotowych dań, surówek itp. ze względu na dietę synka wszystko robię sama, bo gotowce maja ocet lub kwasek cytrynowy i cukier, a synek cierpiał na ciężką anemię i grzybicę układu pokarmowego. zresztą, robiąc, wiem z czego robię, i że to jest zdrowe. a cukru sama nie uzywam w żadnej postaci
Wiedzmowata
6 maja 2015, 09:21
Kupuję czasami gotowe surówki, natomiast słoiki z wszelakimi gotowymi sosami i potrawami omijam.