IBS, czyli zespół jelita nadwrażliwego, dotyka coraz liczniejszej grupy osób. Naprzeciw osobom cierpiącym z jego powodu wyszli naukowcy z Monach University, którzy stworzyli dietę o niskiej zawartości FODMAP. Na czym polega dieta FODMAP? Co można jeść na diecie FODMAP? Które produkty są zabronione na diecie FODMAP?
Zespół jelita nadwrażliwego (IBS - Irritable Bowel Syndrome) to przewlekła choroba jelit, która charakteryzuje się wieloma niespecyficznymi objawami jak ból w podbrzuszu, wzdęcia, gazy, uczucie przepełnienia, przelewania, problemy z wypróżnianiem (zarówno biegunki, jak i zaparcia). Przy tym objawy te nie są wynikiem uszkodzeń strukturalnych jelit, ani też nieprawidłowością procesów biochemicznych. Przyczyny pojawienia się choroby nie są do końca wyjaśnione, logicznym jednak wydaje się fakt, że dieta ma duży wpływ na komfort pacjentów. Zapewne z takiego założenia wyszli badacze z Monash University, którzy stworzyli listę produktów zawierających grupę węglowodanów nazwaną przez nich FODMAP (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols). Naukowcy wskazują na tę grupę związków jako przyczynę wzmożenia symptomów zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego.
Dieta o niskiej zawartości FODMAP, to kuracja ograniczająca zawartość fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli. Ma to na celu złagodzenie niekorzystnych dolegliwości towarzyszących IBS, jakie te produkty nasilają. Do FODMAP zalicza się:
Jak podkreślają twórcy, nie jest to kuracja na całe życie. Należy ją stosować 6-8 tygodni, a następnie powoli wprowadzać kolejne produkty z listy bogatych w FODMAP, rozszerzając dietę. Kuracja jest więc podzielona na dwa etapy.
Lista produktów zawierających duże ilości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli jest dość szeroka. Pamiętać jednak należy, iż wykluczenia te są jedynie czasowe. Poza tym artykułów dozwolonych też jest całkiem sporo.
Grupa produktów | Niska zawartość FODMAP | Wysoka zawartość FODMAP |
Mięso i jaja | Mięso, drób, ryby, jaja, owoce morza | brak |
Nabiał | Produkty bezlaktozowe oraz te o naturalnie niewielkiej zawartości laktozy jak żółty ser, jogurt naturalny | Produkty o dużej zawartości laktozy jak maślanka, lody, mleko, twarogi, kwaśna śmietana, mleko skondensowane |
Roślinne źródła białka | Tofu, tempeh, mleko ryżowe, migdałowe, kokosowe, orzechy włoskie, makadamia, pekan | Nerkowce, pistacje, fasola, groch, soczewica, soja, ciecierzyca, mleko sojowe, zupa miso |
Zboża | Produkty bezglutenowe, produkty kukurydziane, ryż, owies, komosa ryżowa, kasza jaglana, popcorn | Produkty z pszenicy, żyta, jęczmienia |
Owoce | Banany, jagody, żurawina, winogrona, kiwi, mandarynki, pomarańcze, ananas, rabarbar, truskawki, maliny | Jabłka, brzoskwinie, czarna porzeczka, mango, nektarynki, papaja, gruszki, śliwki, arbuz, owoce suszone, daktyle, figi, owoce w puszkach |
Warzywa | Lucerna, pędy bambusa, marchew, ogórki, kapusta biała i czerwona, kapusta bok choy, sałata, papryka, pasternak, dynia, ziemniaki, cukinia, bakłażan, szpinak, pomidory, fasolka szparagowa, rzodkiewka, brukiew, rzepa, jarmuż, pietruszka | Karczochy, kalafior, kapusta włoska, groszek cukrowy, cebula, por, czosnek, grzyby |
Napoje | Rozcieńczone soki, woda, słaba herbata czarna i kawa, herbata zielona, biała, napar z mięty, wódka gin | Wszystkie słodzone fruktozą i syropem glukozowo-fruktozowym, zawierajace inulinę, kawa zbożowa, mocna herbata czarna, napar z rumianku, mocne napary ziołowe, rum |
Część produktów z kolei zaleca się spożywać w ograniczonych ilościach, bez wykluczania ich z góry. Jedynie, jeśli odnotuje się niepokojące objawy, wtedy można je wyeliminować. Zalicza się do nich szparagi, brokuły, brukselkę, seler naciowy, buraki, bataty, wiśnie, awokado, grejpfruty, granat, wiórki kokosowe, chipsy bananowe, orzechy laskowe i migdały. W ich przypadku jednorazowo należy spożywać niewielkie ilości. Nie powinny one być podstawą posiłku, ani też być jedzone często w ciągu dnia. W przypadku wina oraz piwa dozwolona ilość to jeden drink jednorazowo. W większych dawkach jest niedozwolone w diecie.
Słyszeliście kiedyś o diecie FODMAP? Polecacie dietę FODMAP?
Zdjęcie pochodzi z flickr.com
Komentarze
flisowna
22 lutego 2016, 20:19
Super artykuły o tym jelicie
KROWA21
21 lutego 2016, 13:18
ciekawe hymmm może Vitalia opracuje taką dietę chętnie spróbuje
NowaJaaaaa
21 lutego 2016, 09:47
W piątek gastrolog zalecił mi przejście na tę dietę. Zaczynam od poniedziałku, ale jestem przerażona, ponieważ muszę zrezygnować z produktów, które najbardziej lubię i mimo wskazówek lekarza, tak naprawdę nie wiem co mam jeść :(
aska1277
20 lutego 2016, 19:11
Hmmm ciekawy artykuł...tak sie zastanawiam czy mnie ten problem nie dotyczy... bo wzdecia i gazy bywaja
patka9121
20 lutego 2016, 18:59
czy Dietetycy z Vitalia są w stanie opracować dietę np. na miesiąć na podstawie FODMAP??
marta_kokocinska
pracownik Vitalia.pl
4 marca 2016, 09:28
Patka, niestety nie.
Klara1122
20 lutego 2016, 12:45
przyczyny do końca nie wyjaśnione, ale nie przypadkowo mówi się, że brzuch to drugi mózg (za dużo stresu)/ http://ocetjablkowy.blog.pl
wie58
20 lutego 2016, 03:41
Dobrze wiedzieć.