Pochodzenie

Lucuma jest owocem tropikalnym drzewa Pouteria lucuma rosnącym na terenie Chile, Ekwadoru i Peru. To właśnie w tym ostatnim państwie jest najwięcej jej plantacji i jest ceniona od wieków. Znajduje swoje miejsce zarówno w kuchni, jak i w peruwiańskiej kulturze. Jest dla nich symbolem długowieczności i płodności. Kształtem, kolorem oraz strukturą miąższu owoc przypomina jajko, stąd jego angielska nazwa to ‘egg fruit’. Smakiem jest zbliżona do syropu klonowego, karmelu czy mango. Na pierwsze owoce trzeba czekać 5 lat od zasadzenia, jednak gdy drzewo zacznie już je rodzić, może ich być nawet  500 w jednym sezonie. 

Wartość odżywcza

Owoc jest bogaty w składniki odżywcze. Przede wszystkim ma wysoką zawartość beta karotenu, prekursora witaminy A, który jest naturalnym antyoksydantem. Jest również bogata w żelazo, wapń, potas, magnez, witaminę B1, B2, B3 oraz błonnik pokarmowy. Proszek z niej dzięki swojej naturalnej słodyczy nadaje się doskonale do słodzenia napojów, deserów, lodów, do wypieków, jogurtów czy płatków. Lucuma nie jest dużo mniej kaloryczna od cukru, jednak dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG) nie powoduje gwałtownych wzrostów poziomu glukozy we krwi, stąd może być stosowana przez diabetyków. Do tego ma wyższą od cukru wartość odżywczą i w przeciwieństwie do niego działa korzystnie na organizm poprawiając jego dobrostan.

Właściwości

Lucuma wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Ma działanie oczyszczające oraz poprawiające trawienie. Ma pozytywny wpływ na działanie układu krążenia. Jak pokazują badania zamieszczone w 2010 roku w Journal of Cosmetic Dermatology, olej z pestek lucumy jest pomocny w procesie gojenia się ran, gdyż pobudza skórę do regeneracji. Dodatkowo opóźnia procesy starzenia się jej i łagodzi stany zapalne. Z kolei inne badanie z 2009 roku opisane w Journal of Medicinal Food wskazuje na jej regulujące działanie jeśli chodzi o poziom cukru we krwi oraz ciśnienie tętnicze. Zawarte w lucumie fenole hamują działanie konwertazy angiotensyny (ACE), co ma znaczenie w przypadku nadciśnienia.

Słodki przepis

W Polsce lucuma jest dostępna w postaci proszku, który można stosować podobnie jak cukier, także do wypieków. Owoc z kolei nadaje się świetnie do wszelkich deserów, sałatek, zup. W Peru jeden z najbardziej popularnych smaków lodów to właśnie lucuma. 

Śniadaniowa miska zdrowia

Składniki:

2 łyżki nasion chia, 1 garść orzechów włoskich, 2 łyżki nasion słonecznika

1 łyżka suszonej żurawiny, 1 łyżka suszonej czarnej porzeczki

1 szklanka wody

1 łyżeczka lucumy w proszku

cynamon

Wykonanie:

Owoce suszone, nasiona chia, słonecznik i orzechy zalej wodą i odstaw minimum na 15 minut. Możesz również zostawić na noc przykryte podstawkiem. Przed zjedzeniem zamieszaj i dodaj lucumę oraz cynamon.

Kąski karmelowe bez karmelu

Składniki:

1/3 szklanki masła kakaowego

1/3 szklanki lucumy w proszku

Wykonanie:

Masło kakaowe rozpuść. Wymieszaj z lucumą na gładką masę. Przelej do małych pojemniczków na czekoladki lub muffinki. Wstaw do lodówki na minimum pół godziny.

Zdjęcie pochodzi z flickr.com