Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Co to jest argon?
  • Do czego używa się argon?
  • Czy argon jest szkodliwy?
  • Czy argon jest trujący?

Na opakowaniach z sałatą zauważyłem informację o dodatku E938. Co to jest? Po co się go dodaje? I najważniejsze - czy jest bezpieczny?

Karol 40 l.

Co to jest argon?

Argon to gaz będący efektem ubocznym w produkcji tlenu i azotu. W przemyśle otrzymywany jest z frakcyjnej destylacji ciekłego powietrza. Nie posiada zapachu, smaku i koloru, jest też niepalny i nietoksyczny, więc nie musimy się obawiać, widząc jego obecność na opakowaniu produktu. 

Czy argon jest trujący?

Jedynie w wysokich dawkach może wywołać obrzęk płuc. Z powodzeniem wykorzystuje się go do pakowania żywności w puszki lub butelki. Argon jest często używany do ochrony i zachowania świeżości oraz wartości odżywczej warzyw, a także przy butelkowaniu wina - hamuje oddychanie tlenowe i zabezpiecza przed szybkim psuciem.

Do czego używa się argon?

Modyfikowanie atmosfery w opakowaniu jest stosowane przemysłowo już od lat 70tych.

Zastosowanie atmosfery modyfikowanej w opakowaniu polega na zastępowaniu powietrza gazami, które minimalnie wpływają na produkt i ograniczają namnażanie bakterii. Głównym zadaniem takiego zabiegu jest przedłużenie trwałości opakowanego produktu.

Czy argon jest szkodliwy?

Argon należy do niekonwencjonalnych gazów wykorzystywanych do pakowania w modyfikowanej atmosferze. Zbadano, że zastosowanie atmosfery modyfikowanej bogatej w argon do pakowania brokułów powodowało zahamowanie wzrostu mikroorganizmów w przechowywanym produkcie. Atmosfera bogata w argon i hel może modyfikować wnikanie do tkanki produktu gazów takich jak tlen, azot czy etylen. Argon i hel ze względu na mniejszy rozmiar cząsteczki szybciej dyfundują do tkanki niż dwuatomowy azot.

Zdjęcie pochodzi z: cogdogblog via Foter.com / CC BY